Idei de noptiere - Cum să îți îmbogățești dormitorul cu o noptieră utilă și frumoasă
26 feb, 2024
Idei de noptiere - Cum să îți îmbogățești dormitorul cu o noptieră utilă și frumoasă

Mobilarea unei camere este un proces care poate fi complicat sau simplificat, în funcție de preferințele și ideile fiecăruia. Dacă ești pus în situația de a alege cum să îți mobilezi dormitorul, cu siguranță știi că ai o mulțime de variante la care poți să apelezi. Ai putea să achiziționezi mobilier gata făcut, pe care să plătești sume considerabile, dar care să te scape rapid de griji. În același timp, ai posibilitatea să recurgi la varianta de a-ți asambla pe cont propriu măcar o parte dintre accesoriile și piesele de mobilier pe care vrei să le folosești în camera ta.

Printre cele mai importante piese de mobilier dintr-o cameră este noptiera. Aceasta constă într-un corp asemănător cu o măsuță și este poziționată, de regulă, lângă pat. Există foarte multe tipuri de noptiere, însă cei mai mulți oameni preferă variantele care dispun și de cel puțin un sertar sau un raft, cu sau fără ușă. Vestea bună este că acest obiect de mobilier este deosebit de ofertant și atunci când vine vorba despre confecționare de noptiere pe cont propriu. În acest articol vei putea afla cum să faci noptiere singur, folosind materiale, accesorii și scule specifice.

Cuprins

1. Idei de noptiere - Materialele și sculele necesare pentru asamblarea unei noptiere

2. 5 idei de noptiere DIY ingenioase pe care le poți încerca acasă

 

1. Idei de noptiere - Materialele și sculele necesare pentru asamblarea unei noptiere

Denumită și măsuță de noapte, noptiera este un obiect de mobilier prezent, în general, în dormitoarele din case și apartamente. De asemenea, noptiera poate fi întâlnită și în hoteluri, moteluri și alte unități de cazare. Așadar, se poate trage concluzia că aceasta este o piesă de mobilier cu utilitate majoră. De regulă, noptiera se utilizează pentru a păstra obiecte precum telefonul, cartea, lampa de masă, ochelarii de vedere, o sticlă cu apă sau chiar medicamente. 

Aceste elemente pot fi considerate esențiale pe timp de seară sau noapte, dar și ziua, iar accesul facil la ele este posibil cu ajutorul blatului noptierei. Dacă este dotată și cu rafturi sau sertare, noptiera poate oferi și spațiu suplimentar de depozitare, în care pot fi păstrate obiecte fără utilitate imediată, dar care pot fi necesare la un moment dat. Este interesat de știut că rolul noptierei nu s-a rezumat, întotdeauna, la aceste aspecte. În trecut, ele aveau o funcție cu totul ieșită din comun, actualmente.

1. Idei noptiere. Materialele și sculele necesare pentru asamblarea unei noptiere (1)

Mai exact, pe vremea când nu existau toalete în interiorul caselor oamenilor, noptiera era folosită pentru depozitarea oalei de noapte. Acest lucru a determinat existența unor diferențe în structura noptierelor, comparativ cu modul în care arată ele acum. Inițial, piesele de mobilier aveau în mod obligatoriu un spațiu de depozitare în zona inferioară, ascuns în spatele unei uși. Unele modele aveau chiar mai multe uși.

Fiind vorba despre un obiect cu utilități multiple și clare, noptierele au evoluat de-a lungul timpului, iar în prezent există o mulțime de variante în care acestea pot fi achiziționate de pe piață. Cei mai creativi oameni preferă, totuși, să și le facă pe cont propriu. Motivele pentru care ai putea fi interesat de cum să faci noptiere acasă sunt destul de numeroase și constau în:

Costuri avantajoase - noptierele achiziționate de la producătorii de mobilă pot să fie destul de costisitoare, comparativ cu variantele create pe cont propriu.

Calitate garantată - se poate întâmpla să ai, deseori, surprize neplăcute atunci când achiziționezi noptiere din comerț, deoarece acestea pot să fie de calitate slabă. Dacă îți alegi singur materialele  și accesoriile, ai certitudinea că acestea sunt de calitatea dorită.

Test de creativitate - există foarte multe idei de noptiere făcute acasă, unele dintre ele fiind surprinzătoare prin simplitatea lor, în vreme ce altele se vor face remarcate prin gradul sporit de utilitate. În plus, poți să îți pui amprenta personală și să vii cu elemente inedite, astfel încât noptierele tale să fie cu adevărat unice.

Ușurință - nu este deloc complicat să pui în practică aceste idei de  confecționare de noptiere, dacă respecți indicațiile pe care ți le oferim și alegi materiale de la OscarDeko.ro. 

1. Idei noptiere. Materialele și sculele necesare pentru asamblarea unei noptiere

De ce materiale ai nevoie pentru a asambla noptiere acasă

Pentru a-ți face un plan bun, atunci când vrei să faci noptiere ingenioase pe cont propriu, un punct bun de plecare este stabilirea necesarului de materiale de care ai nevoie pentru a-ți pune ideile în aplicare. În acest sens, trebuie să cunoști care sunt componentele noptierei. Iată cele mai comune elemente care intră în structura unei astfel de piese de mobilier:

Placa din spate - poate fi considerată baza noptierei, deoarece este elementul de susținere pentru toate celelalte elemente componente. Aceasta este și piesa prin care noptiera se poate prinde în perete, cu ajutorul unor suporturi pentru corpuri suspendate

Polița - este blatul pe care se pot așeza obiectele de care ai nevoie în fiecare seară. Există inclusiv noptiere formate doar din această poliță, care poate fi prinsă în perete cu ajutorul unor suporturi de polițe.

Plăcile laterale - dacă ai o noptieră complexă cu poliță și placă în spate, cu siguranță vei apela și la plăci laterale, care completează și susțin structura. Ele pot avea în componență, în zona care intră în contact direct cu podeaua, și picioare. Oricum ar fi, ar trebui să iei în calcul nevoia de picioare nivelare și alunecători

Sertarul - sub poliță, poți alege să montezi și un sertar care să te ajute atunci când ai nevoie de un spațiu de depozitare accesibil și destul de încăpător. Pentru asamblarea și montarea sertarului ai nevoie de accesorii pentru sertare de mobilier. 

Ușa - tot în componența noptierei tale poate să intre ușa. Pentru o bună prindere a ușilor de corpul noptierei, vei avea nevoie de balamale, iar închiderea silențioasă a lor poate fi garantată dacă instalezi sisteme de închidere pentru uși eficiente, completate de amortizoare pentru uși de mobilier.

Mânerele - atât ușa, cât și sertarele din dotarea noptierei trebuie să poată fi deschise și închise cu ușurință, iar cea mai bună variantă este aceea de a le completa cu un mâner. Poți alege din gama OscarDeko.ro mânere din aluminiu, mânere din inox sau mânere din oțel într-o gamă de culori și forme care să se potrivească bine cu stilul estetic în care creezi noptiera.

1. Idei noptiere. Materialele și sculele necesare pentru asamblarea unei noptiere (3)

La interior, plăcile laterale, cea din spate, dar și polița trebuie să fie unite în mod cât mai ermetic, iar acest lucru se face simplu, cu ajutorul unor console prinse în șuruburi sau cuie speciale, în funcție de materialul ales. Poți opta pentru lemn, plastic, material metalic sau chiar o combinație a mai multor astfel de soluții. Dacă alegi să îți construiești noptiera bazându-te mai mult pe lemn, cu siguranță vei dori să apelezi la canturi de mobilier, în vederea finisării cu stil a corpului.

În continuare, îți vom prezenta câteva dintre cele mai interesante idei de noptiere pe care le poți asambla singur, cu ajutorul materialelor și accesoriilor pe care ți le-am prezentat.

 

 2. 5 idei de noptiere DIY ingenioase pe care le poți încerca acasă

Acum că știi care sunt cele mai importante materiale și componente de care ai putea avea nevoie atunci când îți asamblezi propria noptieră, este timpul să descoperi și câteva exemple și idei de noptiere ingenioase, pe care le poți crea în propriul atelier sau chiar în propria locuință. Ai nevoie de accesoriile și materialele potrivite, puțină îndemânare și inspirația de a-ți pune amprenta acolo unde trebuie!

 

  • Noptieră tip poliță

Este cea mai simplă idee de noptieră și, pentru a o obține pe cont propriu ai nevoie doar de o bucată de material și sisteme de prindere în perete. Noptiera stil poliță se montează la vertical, lângă pat. Majoritatea oamenilor aleg să prindă acest tip de noptiere în dreptul feței superioare a saltelei, pentru acces ușor la suprafața poliței.

2. Idei noptiere. Idei de noptiere. 5 idei de noptiere DIY

Pentru a obține o astfel de poliță, ai nevoie de un blat care poate fi din PAL melaminat și MDF, în cazul în care decizi să apelezi la material lemnos. Decupează blatul la dimensiunile dorite, cu ajutorul unui fierăstrău bun și asigură-te că acesta are grosimea necesară pentru a fi solid și rezistent.

Dacă vrei ca blatul să fie mai gros, poți suprapune două bucăți de material, pe care să le unești cu soluție specială pentru lipit lemn sau să le prinzi în cuie ori șuruburi. Aici, o mașină de înfiletare s-ar putea dovedi a fi foarte utilă. De partea din spate a poliței, care va trebui fixată în perete, trebuie să prinzi canturi, tot în șuruburi.

Canturile vor trebui fixate și în perete, în același mod. De altfel, prinderea în perete este cea mai complicată parte atunci când faci o astfel de poliță, însă cu ajutorul sculelor necesare, totul devine mult mai simplu. Pentru adaptare din punct de vedere estetic, poți vopsi polița, o poți lăcui sau o poți utiliza în stare naturală. 

 

  • Noptieră din paleți

Paleții din piesele vechi de mobilier pot fi reciclați, iar o idee foarte bună de valorificare a lor este folosirea bucăților de lemn la producerea unei noptiere. Cu un fierăstrău electric bun, poți să tai bucăți de lemn în mod precis, în dimensiunile de care ai nevoie. Dacă ai suficienți paleți la dispoziție, poți să creezi chiar un model destul de complex.

2. Idei noptiere. Idei de noptiere. 5 idei de noptiere DIY (Noptiera din paleți)

Din paleți, poți să creezi toate componentele unei noptiere, inclusiv ușa și sertarul. Esențiale sunt piesele și accesoriile care vor uni elementele componente între ele și care vor permite funcționarea lor ca un tot unitar, în condiții de eficiență și confort. Asigură-te că unești plăcile laterale și polița cu canturi rezistente.

Și alegerea dimensiunilor potrivite pentru fiecare componentă a noptierei este importantă, iar noi îți recomandăm să apelezi la o ruletă și la un metru de croitorie, pentru o măsurare cât mai precisă. Alegerea exactă a dimensiunilor rămâne la latitudinea ta.

 

  • Noptiera din plastic

Avantantajul noptierelor produse din material plastic constă în faptul că ele sunt foarte ușor de întreținut, dar pot fi și asamblate rapid. Ai nevoie doar de o bucată de plastic (ABS, PVC), de dimensiunea dorită. Aceasta poate fi direct prinsă în perete, sub formă de poliță, în șuruburi speciale și cu ajutorul canturilor.

2. Idei noptiere. Idei de noptiere. 5 idei de noptiere DIY (Noptiera din plastic)

Pentru un plus de creativitate, poți folosi bucata de plastic fără ca măcar să o prinzi în perete. Te poți baza, în schimb, pe un suport format din… cărți! Da, ai citit bine. Poți suprapune mai multe volume, pe care nu ai de gând să le mai deschizi prea curând. Folosește cărți groase și cu copertă lată, iar deasupra ultimului volum din teanc poți așeza blatul din plastic.

Vei obține o noptieră stabilă și simplă, care poate fi “demontată“ foarte ușor, în caz că vrei să efectuezi ceva modificări. Plasticul are avantajul de a fi foarte rezistent la umezeală. De asemenea, el poate fi personalizat prin vopsire și poți chiar să personalizezi noua ta noptieră cu stickere și alte elemente decorative spectaculoase.

 

  • Noptiera din metal

Noptiera din metal este o variantă clasică, dar care are avantajele ei importante. O poți obține din bucăți de metal vopsit, pe care să le sudezi pe cont propriu. Aceasta este varianta cea mai complicată, însă poți să apelezi și la creativitate și să transformi un sertar de fișet metalic într-o noptieră utilă și aspectuoasă. Dacă nu vrei rafturi și uși, metalul este o soluție excelentă. 

2. Idei noptiere. Idei de noptiere. 5 idei de noptiere DIY (Noptiera din metal)

 

  • Noptieră cu poliță din sticlă

Aceasta este cea mai complexă idee pe care o poți pune în aplicare, deoarece implică foarte multe materiale și etape de asamblare a componentelor. Pentru a putea să beneficiezi de eleganta și minimalista poliță din sticlă, trebuie să creezi mai întâi un cadrul solid pentru aceasta.

2. Idei noptiere. Idei de noptiere. 5 idei de noptiere DIY (Noptiera cu poliță din sticlă)

Poți să îl obții din tuburi subțiri din metal, pe care să le sudezi, în așa fel încât să ia forma unui raft. Acest cadru poate fi vopsit așa cum îți dorești, iar deasupra poți așeza o bucată de geam decupată în conformitate cu dimensiunile permise de cadru. Vei obține o noptieră destul de vulnerabilă la șocuri mecanice, dar excelentă din punct de vedere estetic.

Acestea sunt câteva dintre variantele de idei creative de noptiere, pe care le poți pune în practică pe cont propriu. Pe OscarDeko.ro poți să găsești materiale precum blaturi din lemn, bucăți de PAL, MDF, dar și alte accesorii și scule de care ai putea să te folosești atunci când îți pui planul de obținere a noptierei în aplicare. Urmează pașii pe care ți i-am prezentat, folosește materiale de calitate, iar rezultatele vor fi unele care vor atrage aprecierile tuturor!

Sursa foto: Unsplash.com

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit