Living de lux - bucură-te de tabieturile tale zilnice într-un cadru rafinat
20 dec, 2023
Living de lux - bucură-te de tabieturile tale zilnice într-un cadru rafinat

Livingul sau camera de zi este locul în care se întâmplă majoritatea lucrurilor obișnuite din rutina zilnică a unui om. Sufrageria, cum era denumită cândva camera de oaspeți, este același spațiu în care îți primești musafirii, unde servești cafeaua cu familia în fața televizorului, camera în care vizitatorii rămân peste noapte sau încăperea în care te retragi cu o carte bună după o zi încărcată. Livingul are un aer diferit față de restul casei și, de aceea, trebuie amenajat într-o manieră rafinată, cu grijă la detalii. 

Clasica sufragerie este primul lucru pe care îl văd cei care intră în casa ta. Este zona care ilustrează cel mai fidel personalitatea, preferințele, ideile și valorile de viață ale proprietarului. Descoperă mai departe câteva sugestii de amenajare a unei camere de zi care captivează prin bun gust și stil. 

 

Cuprins

1. Living de lux – Principii generale de amenajare a sufrageriei și alegere a mobilei

2. Livinguri de lux – Detalii „must-have” care fac diferența 

3. Amenajări clasice de lux pentru living room în funcție de culorile și forma camerei 

 

1. Living de lux – Principii generale de amenajare a sufrageriei și alegere a mobilei

Living Room Fotoliu

Sufrageria este spațiul în care ne petrecem cea mai mare parte din zi atunci când suntem acasă. Modul în care este amenajată camera de zi, începând de la modul de amplasare al mobilierului, armonia culorilor și până la alegerea materialelor, influențează starea de spirit. 

În cazul în care cochetezi cu imaginea clasică a livingurilor luxoase, află că poți să obții acest rezultat mai simplu decât ți-ai imaginat și cu efort minim. Tot ce ai nevoie sunt câteva sugestii simple pentru ca amenajarea să îmbine în final estetica pe care o dorești și funcționalitatea camerei:

 

  • Amenajarea trebuie să fie imaginea stilului tău de viață 

Este important ca sufrageria să includă acele elemente care reflectă valorile, ideile și preferințele familiei ca tot unitar. Știm că, de regulă, amenajarea interioară a casei este ideea doamnelor și, de aceea, este necesar ca ambientul să fie echilibrat cu elemente feminin-masculin.  

Dacă sufrageria este camera în care copiii tăi se joacă jocuri video sau se uită la desene, poți să apelezi la mici artificii pentru a masca elementele tehnice. Pentru acest lucru, orientează-te către piese clasice care se pot integra în orice living, indiferent de modul de amenajare. De exemplu, o bibliotecă sau rafturi înalte din pal melaminat sau MDF.

 

  • Paleta cromatică limitată la trei nuanțe alese cu grijă 

Aspectul cromatic încărcat generează și o încărcătură emoțională. Gama de culori pentru un living de lux trebuie să cuprindă maximum trei culori primare. Pereții și pardoseala ocupă cea mai mare parte din cameră, de aceea, aplică doar tonuri complementare. Pasul doi este acela de a găsi mobilierul care să fie în armonie cu stilul designului ales, precum și cu ansamblul cromatic. De exemplu, dacă păstrezi pereții albi, atunci parchetul poate fi natur și mobila într-o nuanță maro ori din pal melaminat lucios. Sau, înlocuiește parchetul natur cu altul de culoare gri și mobilierul în tonuri de gri sau negru. De evitat sunt culorile stridente, aprinse, precum galben sau roșu, care pot avea un impact negativ, creând stări tensionate.  

 

  • Începe amenajarea cu alegerea parchetului 

Dacă îți dorești o sufragerie de lux, atunci aplică din start reguli simple și de bun gust. Până la urmă, există o linie fină între opulență și kitsch. Astfel, îți sugerăm ca prima alegere în amenajarea livingului de lux mult dorit să fie tipul și nuanța pardoselii. Poți îmbina cu succes rolul funcțional cu estetica elegantă. La ora actuală, piața oferă o gamă variată de pardoseli cu sistem de încălzire care să garanteze un confort optim pe timpul sezonului rece. 

Din punct de vedere al aspectului, evită covoarele sau mochetele care să acopere în totalitate podeaua. Motivul e simplu – sunt un surplus cromatic care ar putea fi obositor. 

 

  • Mobilierul de living să fie practic și plăcut vizual 

Din punct de vedere al designului, majoritatea pieselor de mobilier pentru livingul de lux au influențe italiene și franceze. Cele mai frecvent întâlnite elemente sunt dulapurile cu multe ornamente, mesele de sticlă sau din marmură, oglinzile înalte cu rame din argint, candelabrele, veiozele de epocă și lista poate continua.

Când te gândești la mobilierul pentru un living de lux, începe cu funcționalul și apoi treci la planul estetic. O piesă frumoasă de mobilier bucură privirile, dar să nu uităm că mobila a fost concepută pentru a servi nevoilor noastre zilnice. De exemplu, o canapea de două locuri, din catifea, poate arăta senzațional și va fi, cu siguranță, practică pentru serile în familie. Biblioteca din MDF lucios uni adaugă o notă de finețe camerei și, în plus, poate adăposti cărțile și gadgeturile. În ceea ce privește canapelele de lux pentru living room, îți sugerăm următoarele culori: alb, gri, verde mentă, albastru închis, bej sau nuanțe mai vii, în funcție de efectul pe care ți-l dorești. 

 

  • Adaugă cât mai multă lumină 

Sufrageria este spațiul ideal pentru o paletă largă de activități - aici se fac temele, task-urile pentru job, au loc activitățile cu copiii, seri de film, se organizează vizite și multe altele. De exemplu, imaginează-ți că faci un puzzle alături de copii sau colorați împreună. Poate cel mic își dorește să îi citești o poveste sau vrea să picteze. Clar, ai nevoie de lumină din belșug. Sau vrei să te relaxezi într-o sâmbătă seară cu un pahar de vin și un playlist relaxant. Lumina difuză contribuie cu succes la relaxare. LED-urile cu opțiuni de reglare a intensității sunt un „must”. 

Dincolo de rolul practic, lumina pune în evidență elementele decorative. O lampă înaltă, plasată sub un tablou, sau un aplice, pot dirija atenția spre elementele frumoase din cameră. 

 

  • Personalizează livingul cu plante și materiale naturale 

Livingurile de lux nu se rezumă doar la obiecte clasice. Luxul înseamnă eleganță, iar eleganța încurajează creativitatea. Din acest motiv, designerii de interior sugerează folosirea materialelor naturale, precum lemnul, lemnul masiv, piatra sau chiar pereții din licheni sau plante. Adaugă livingului un plus de vitalitate cu plante decorative. 

1 living de lux

1 living de lux2

1 living de lux3

1 living de lux5

1 living de lux6

1 living de lux7

1 living de lux8

 

1 living de lux9

 

2. Livinguri de lux – Detalii „must-have” care fac diferența

Living Room Fotolii

Pentru un design interior de lux investește mai mult în piesele de mobilier. De exemplu, canapelele și fotoliile din catifea sau piele, o măsuță de cafea din marmură sau chiar o bibliotecă dacă te pasionează cultura. Reține deci, că interiorul luxos pornește de la materiale rezistente, cu finisaje perfecte, deci nu face rabat la calitate. 

Corpurile de iluminat sunt importante dacă vrei să ai o cameră de zi elegantă. Sugestia designerilor constă în punerea accentului pe toate tipurile de lumini. De exemplu, o lampă pe podea sau corpuri de iluminat deasupra mesei din zona de dining. Corpurile de iluminat nu înseamnă doar lămpi și LED-uri reglabile. Caută aplicele de perete care îmbină detalii moderne cu elemente clasice sau lustre cu ornamente bogate. De asemenea, te poți orienta spre candelabre cu detalii de cristal sau metalice puternic accentuate. O idee interesantă sunt și lustrele cu mai multe surse de lumină, aranjate într-un mod inedit. 

 Țesăturile, culorile și detaliile dau tonul unei încăperi amenajate cu bun gust. Optează pentru draperii și perdele sofisticate din materiale satinate, catifea sau mătase în nuanțe neutre sau în ton cu mobilierul. 

Oglinzile desăvârșesc ambientul unui living de lux. Sunt recomandate în acest sens ramele de argint sau cele vopsite în auriu, cupru sau nuanța cristalului. După ce ai așezat oglinda pe unul din pereții camerei, integrează în decor obiecte decorative care să completeze efectul opulent. 

Piesele care nu pot lipsi din cadrul livingurilor de lux sunt tablourile. Plasează un tablou de mari dimensiuni și observă cum se schimbă atmosfera din încăpere. Tablourile și oglinzile cu detalii sofisticate sunt cele mai simple modalități de a integra opulența și luxul în locuința ta. 

Dacă ai spațiul necesar la dispoziție, atunci alege să faci loc șemineului. Cel mai mare plus al sufrageriilor de lux este prezența modelului potrivit de șemineu. Bineînțeles, evită să așezi mobilierul din lemn în proximitatea șemineului, întrucât există riscul deteriorării lemnului, atât în cazul lemnului masiv, cât și în cazul mobilierului din MDF lucios cu decor hologram sau simplu. 

Caută un covoraș pufos care să acopere podeaua din fața șemineului, două fotolii înalte concepute pentru o sufragerie de lux și obține priviri admirative din partea oaspeților tăi. Cele mai populare fotolii pentru mobila livingului de lux sunt cele dotate cu finisaje de calitate și funcționalități moderne (cu funcții de reglare a șezutului, a spatelui etc.). 

 Decorațiunile pentru livinguri de lux se descriu prin materiale și design calitative. Pentru a crea un efect interesant de ansamblu, poți include pete de culoare prin perne decorative, canapele și fotolii cu tapițerie textilă în culori deschise. Conferă camerei de zi o notă rafinată și așază pe perete ceasuri sau aplice cu un design care să capteze toate privirile. 

2 living de lux

2 living de lux2

2 living de lux3

2 living de lux4

2 living de lux5

 

3. Amenajări clasice de lux pentru living room în funcție de culorile și forma camerei

În funcție de forma camerei și culorile alese, există anumite aspecte esențiale pe care trebuie să le ai în vedere pentru a avea parte de o amenajare reușită, exact așa cum ți-ai dorit: 

 

  • Living cu formă pătrată

Dacă forma livingului este pătrată, îl poți secționa în mai multe spații diferite. De exemplu, o zonă pentru vizionarea filmelor, alta pentru citit, zona de relaxare, dacă ai un șemineu, sau de socializare, dacă livingul include și un bar. Pune-ți creativitatea la treabă și creează rezultate uimitoare! În procesul de amenajare de lux pentru living room, acordă atenție specială mobilierului. Piesele trebuie să fie în perfectă armonie atât ca dimensiune, cât și ca tot unitar. 

 

  • Dining room

Amenajează așa fel încât zona de dining să nu ocupe toată camera. Alege, de exemplu, o masă extensibilă și fără colțuri pe care să o închizi pentru un plus de spațiu, atunci când nu o folosești. Scaunele trebuie să asigure confortul și atât. Nu e obligatorie armonizarea scaunelor cu restul mobilierului. 

 

  • Living open-space

Pentru livingurile open-space, barul este un punct de interes care merită valorificat. Alege blaturi de bucătărie care să se integreze cu designul interior și optează pentru scaune înalte de bar. 

 

  • Culorile livingului

Culorile calde sunt recomandarea noastră. Acestea ocupă topul preferințelor deoarece o astfel de paletă cromatică degajă un sentiment de confort, căldură și o senzație de ospitalitate pentru vizitatori. Poți integra în decor elemente care să creeze contraste cromatice pentru un efect interesant. 

Dacă în sufrageria ta predomină culorile reci, atunci ai avantajul unei opțiuni mai largi în ceea ce privește mobilierul. Spre exemplu, achiziționează piese de mobilier cu linii simple, în culori neutre, dar armonioase cu nuanța pereților. Culorile neutre sunt cele mai sigure. Acestea se potrivesc atât camerelor extinse, cât și celor de dimensiuni reduse.

3 living de lux

3 living de lux2

3 living de lux3

3 living de lux3

De-a lungul timpului, oamenii au încercat să schimbe locuințele simple în opere de artă. Livingul de lux este unul dintre exemple. Un living de lux îmbină stilul cu opulența și fiecare element trădează un mod de viață luxos, care aparține exclusiv înaltei societăți. Un prim indiciu este mobilierul scump, impozant și personalizat pentru a respecta preferințele proprietarului. 

Dacă ești în căutarea unor idei inovatoare pentru amenajarea livingului într-un stil opulent, acest ghid îți va ușura efortul. Aplică recomandările menționate și vei reuși să aduci la realitate livingul mult visat. 

 

Sursa foto: Shutterstock.com, Pinterest.com

 

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit