Amenajarea balconului – idei de amenajare pentru transformarea acestuia într-un spațiu util
27 feb, 2024
Amenajarea balconului – idei de amenajare pentru transformarea acestuia într-un spațiu util

În prezent, există o mulțime de avantaje dacă locuiești la apartament, precum cel de a fi mai aproape de mai multe puncte de interes, de a avea acces la mai multe facilități decât atunci când stai în afara orașului, dar și altele. În același timp, un dezavantaj poate fi spațiul, mai ales când locuința ta nu este suficient de mare. În acest caz, la fel ca mulți alți proprietari, probabil vei încerca să îl optimizezi cât mai mult pe cel disponibil. Una dintre cele mai simple și rapide modalități este să profiți de balconul pe care îl ai și să îl amenajezi în așa fel încât fie să ai o mică bucătărie acolo, fie să îl transformi într-un spațiu în care să poți depozita diverse obiecte.

Amenajarea unui balcon nu mai este un demers dificil în ziua de azi. Deci, dacă ești în căutarea unor idei chiar și pentru cel mai mic dintre ele, vei găsi de la dulapuri modulare la articole de mobilier care pot încăpea chiar și în cele mai înguste spații, astfel încât să te bucuri de mai mult loc în restul locuinței. Mai jos, vei găsi inspirație pentru proiectele tale.

Cuprins:

1. Amenajarea unui balcon – în ce poți transforma această anexă a locuinței

1.1. Idei de amenajare a balconului – transformarea acestuia în bucătărie

1.2. Amenajare balconului de apartament prin crearea unor spații de depozitare

1 3. Idei de amenajare a balconului prin realizarea unui dressing

2. Amenajarea balconului la bloc – accesorii necesare pentru o amenajare deosebită

3. Amenajarea balconului – avantajele transformării sale într-un spațiu util

 

1. Amenajarea unui balcon – în ce poți transforma această anexă a locuinței

1. Amenajarea unui balcon  in ce poti transforma aceasta anexa a casei

Balconul apartamentului poate fi folosit pentru mai multe idei de amenajare, de la un spațiu de recreere superb și până la o seră în care să ții cele mai frumoase flori și plante. Din păcate, aceste planuri nu îți vor câștiga mai mult loc în casă, din contra, îl vor diminua. Așadar, una dintre cele mai viabile soluții este să îl transformi într-un spațiu util.

Ca idei pentru amenajarea balconului în așa fel încât să profiți de spațiul disponibil la maximum poți alege între:

  • transformarea acestuia totală sau parțială în bucătărie;
  • amenajarea unor spații de depozitare în el;
  • transformarea sa într-un dressing mai mic sau mai mare.

Plecând de la aceste idei, îți poți contura un plan și vei putea face un necesar cu tot ce îți trebuie pentru a-l duce la bun sfârșit.

 

1.1. Idei de amenajare a balconului – transformarea acestuia în bucătărie

1.1. Idei de amenajare a balconului 1

Dacă te gândeai la maximizarea spațiului din balcon prin amenajarea unui mici bucătării, este cazul să începi planificarea, astfel încât să îți transformi planul în realitate în funcție de dimensiunea acestuia, dar și de dispunerea sa. De la mobilier la mici spații de depozitare pentru cele necesare gătitului, toate pot fi realizate dacă ții cont de câteva sfaturi.

În amenajarea balconului prin transformarea sa în bucătărie te poți folosi de mai multe idei, printre care:

  • renunțarea la ușa dintre el și bucătărie, dacă ieșirea din această încăpere se face direct în balcon;
  • dacă ieșirea se face din living în balcon, poți renunța la unul dintre geamuri creând o bucătărie cu bar sau o zonă de dining de tip terasă;
  • să muți doar o parte din bucătăria clasică în balcon, mai precis spațiul de gătit și chiuveta pentru a transforma camera într-un loc de luat masa.

În acest caz, pentru a optimiza cât mai bine spațiul, poți monta suporturi pentru accesorii diverse, care se potrivesc cu orice tip de design interior.

1.1. Idei de amenajare a balconului 2

1.1. Idei de amenajare a balconului 3

1.1. Idei de amenajare a balconului 4

1.1. Idei de amenajare a balconului 5

1.1. Idei de amenajare a balconului 6

1.1. Idei de amenajare a balconului 7

1.1. Idei de amenajare a balconului 8

1.1. Idei de amenajare a balconului 9

Mărimea balconului joacă un rol foarte important în felul în care îl vei amenaja, însă este esențial să reții că aproape toate ideile de mai sus se potrivesc și dacă acesta este pătrat, dar și dacă este lung și îngust. Singura diferență o va face mobilierul. De asemenea, nu trebuie să dărâmi pereți pentru a crea spațiul necesar, deoarece renunțarea la ușă sau ferestre sunt variante mult mai simplu de pus în aplicare. De asemenea, implică mai puțin efort fizic și financiar.

Însă, dacă bucătăria ta este suficient de mare, dar ai nevoie de spații de depozitarea, fiindcă nu ai debarale, ceea ce este des întâlnit la apartamentele noi, poți opta pentru amenajarea balconului de bloc prin adăugarea unor dulapuri.

 

1.2. Amenajare balconului de apartament prin crearea unor spații de depozitare

Cu toții cred ca ne-am plâns la un moment dat că nu mai avem loc unde să ținem diverse lucruri pe care le-am strâns de-a lungul timpului în apartament. Chiar dacă și până acum păstrarea lor o făceam pe balcon, aceasta se întâmpla probabil într-un mod mult mai puțin organizat, ceea ce nu mai trebuie să se întâmple neapărat în ziua de azi.

1.2. Amenajare balconului de apartament 1

Pentru balcon, ideile pentru amenajare sunt diverse când vine vorba de transformarea lui într-un spațiu de depozitare, ba chiar să îți rămână loc și pentru un colț mic de relaxare. Iată și câteva sugestii:

  • dulapurile înalte care pot încăpea pe peretele lateral al balconului care dă în exterior, dacă acesta este închis, este o idee bună de amenajare, deoarece sunt foarte încăpătoare;
  • pe pereții care dau înspre apartament, poți opta pentru dulapuri mai mici, până la nivelul ferestrei;
  • rafturile deschise sunt o altă alternativă în amenajarea balconului, fie că sunt construite înalte și înguste, fie mai mici, până la nivelul ferestrei.

1.2. Amenajare balconului de apartament 2

1.2. Amenajare balconului de apartament 3

1.2. Amenajare balconului de apartament 4

1.2. Amenajare balconului de apartament 5

În aceeași idee a spațiilor de depozitare, iată și una care a început să devină din ce în ce mai populară: amenajarea unui mic dressing în balconul apartamentului.

 

1.3. Idei de amenajare a balconului prin realizarea unui dressing

Dressingul, locul la care visează în special doamnele și domnișoarele, pare adesea imposibil de amenajat când locuiești la apartament. Dar dacă nu ar fi chiar așa și și-ar putea găsi spațiul necesar pe balcon? Chiar dacă în unele situații este puțin mai dificil de realizat, soluții există. Trebuie doar să fii ingenios și să le pui în practică.

Astfel, iată câteva reguli de urmat, prin care balconul poate beneficia de o amenajare simplă, dar eficientă, în acest scop:

  • pentru că în esență vor fi tot spații de depozitare, poți opta pentru niște dulapuri puțin mai elegante ca finisaje cu bare orizontale cu podeaua de care se pot agăța umerașe;
  • aceleași dulapuri pot fi amenajate și cu rafturi pe care pot fi puse pulovere, bluze și altele articole asemănătoare;
  • pentru încălțări se pot plasa corpuri nu prea înalte și înguste iar spațiile de păstrare a lor se poate face pe sistemul de închidere.

1.3. Idei de amenajare a balconului prin realizarea unui dressing 1

1.3. Idei de amenajare a balconului prin realizarea unui dressing 2

1.3. Idei de amenajare a balconului prin realizarea unui dressing 3

1.3. Idei de amenajare a balconului prin realizarea unui dressing 4

1.3. Idei de amenajare a balconului prin realizarea unui dressing 5

Pentru amenajarea unui dressing pe balcon nu ai nevoie de foarte multe corpuri, două fiind mai mult decât suficiente dacă sunt bine așezate și organizate. Pentru a le da acel aer de spațiu modern, poate așa cum ai văzut în reviste, cheia este să alegi niște sisteme de iluminare potrivite. O idee foarte potrivită este banda LED ascunsă.

Amenajarea balconului din punct de vedere al corpurilor pentru depozitare nu este dificilă, secretul constând în accesoriile potrivite care să facă accesul la ele cât mai ușor.

 

2. Amenajarea balconului la bloc – accesorii necesare pentru o amenajare deosebită

Utilitatea amenajării unui balcon constă în crearea spațiilor dorite. Atunci când acestea nu au accesoriile necesare care să le facă ușor accesibile și care să-ți permită să depozitezi cât mai multe obiecte în dulapurile respective, aceasta se pierde.

Atunci când amenajarea balconului de apartament vizează transformarea sa într-o bucătărie, nu trebuie să o muți pe toată aici, ci să creezi mici spații în care să poți ține vesela și tacâmurile, iar organizatoarele de sertare te vor ajuta în ordonarea și păstrarea lor. Acestea vor fi utile și în cazul realizării dressingului, în special pentru articole mici, precum lenjeria și șosetele.

Și pentru că într-un spațiu mic, așa cum poate fi balconul, reamenajarea poate fi necesară la un moment dat, dulapurile pe care le montezi, indiferent că vrei să-l transformi în bucătărie, debara sau dressing, ar trebui să aibă roți pentru a le putea mișca ușor. Pentru acestea ai acum la dispoziție accesorii pentru corpuri de mobilier care să-ți permită să le miști fără efort, ca atunci când trebuie să faci curățenie, de exemplu.

Unele dintre cele mai utile accesorii atunci când amenajarea balconului tău vizează transformarea sa în dressing sunt sistemele de glisare, acestea ușurând accesul la cele mai mici articole vestimentare.

În ideile de amenajare a balconului de apartament poți folosi mobilier pe care l-ai proiectat chiar tu, avantajul fiind că vei putea personaliza fiecare spațiu de depozitare în parte atât din punct de vedere al compartimentării, dar și al înălțimii și lățimii. În acest scop, vei avea de nevoie de:

Un lucru util care se poate găsi în balcon atunci când îl transformi în dressing este plasarea unor mânere și cuiere pentru hainele de purtat afară, pentru a avea acces rapid la ele. Bineînțeles, pentru lucrările pe care vrei să le faci singur vei avea nevoie și de câteva scule, precum o ruletă, un ciocan, un set de chei și altele, în funcție de cât de priceput ești și cât  de mult vrei să te implici în proiect, așadar nu uita nici de acelea.

Balconul este locul în care dacă ai viziune și imaginație poți face una dintre cele mai frumoase amenajări din întreaga locuință. Iar acest lucru vine diverse avantaje pentru tine și pentru cei dragi.

 

3. Amenajarea balconului – avantajele transformării sale într-un spațiu util

3. Balconul si amenajarea acestuia  avantajele transformarii sale intr-un spatiu util

Amenajarea balconului, indiferent de destinația pe care i-o oferi are foarte multe avantaje, în special atunci când simți că tot ce te înconjoară în casă te sufocă și că nu mai ai loc pentru lucrurile noi pe care le iei. De aceea, ideile de mai sus de a-l transforma într-un spațiu util sunt utilizate de un număr tot mai mare de proprietari.

Pentru că nu trebuie să te complici prea mult, amenajarea ta poate fi una simplă bazată pe câteva corpuri înalte, joase sau suspendate, indiferent că vrei să transformi balconul într-o bucătărie mică în care vrei să încapă o chiuvetă mai mare cu scurgător, de exemplu, sau plănuiești așezarea plitei cu cuptor și a hotei acolo pentru a nu mai da găuri în pereți pentru evacuare.

Alte avantaje ale utilizării balconului pentru o amenajare în mod util pot fi și următoarele:

  • transformarea sa în spațiu de depozitare când dimensiunile sale nu se pretează pentru o terasă este una dintre cele mai bune metode a câștiga loc înăuntrul locuinței;
  • cu o astfel de amenajare îți vei compartimenta apartamentul cum vrei tu;
  • amenajarea balconului îi va da apartamentului tău un aspect modern;
  • dacă foloseai una dintre camerele din casă pe post de dressing, încăperea respectivă poate fi transformată în birou pentru acasă, camera copilului sau chiar într-una de oaspeți;
  • utilizarea sa ca zonă de dining îți va transforma casa într-una care arată exact ca în filme.

Atunci când este situat pe aceeași latură cu sufrageria, balconul poate fi amenajat chiar ca o prelungire a acestuia în care să transformi în bar peretele despărțitor.

Există foarte multe idei de amenajare a balconului la bloc și nu numai, iar tot ce ai de făcut este să ții cont de nevoile tale, de spațiul util de care poți beneficia odată ce ai început renovarea, de felul în care vrei să arate, precum și de bugetul disponibil. Dacă în cazul transformării sale în bucătărie te poți gândi la o sumă mai mare de bani, atunci când alegi să montezi niște dulapuri, acestea pot fi realizate din PAL melaminat sau MDF, astfel încât să nu ai costuri exagerate.

În concluzie, amenajarea balconului nu trebuie să se transforme într-o lucrare de șantier de lungă durată, ci te poți folosi de câteva idei simple, dar eficiente, de organizare cu ajutorul cărora să-i dai acestuia destinația dorită. De la un spațiu de depozitare tip debara încăpătoare, la o bucătărie sau chiar dressing, acesta poate capătă orice utilitate cu ajutorul câtorva corpuri de mobilier ergonomice și bine gândite.

Surse foto: Pexels.com, Unsplash.com

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit