Montarea balamalelor: pași de urmat să te bucuri de mobilă funcțională și rezistentă în timp
26 iul, 2022
Montarea balamalelor: pași de urmat să te bucuri de mobilă funcțională și rezistentă în timp

Montajul balamalelor pentru mobilă nu este un procedeu extrem de complicat, dacă ai puțină îndemânare şi pricepere în domeniul bricolajului. Fie că este vorba de montarea uşilor de dulap sau montarea balamalelor pentru PAL, fie pentru bucătărie, baie sau orice altă cameră, această etapă este una esenţială pentru o mobilă funcţională şi rezistentă.

Investiţia în mobilier, precum şi în accesorii pentru mobilier, cum ar fi mânere şi cuiere sau amortizoare este o alegere ideală dacă îţi doreşti să te bucuri de o casă confortabilă pentru cât mai mult timp. Mobila de calitate, asamblată corespunzător şi realizată din materii prime de calitate, precum PAL melaminat şi MDF atent prelucrat, nu se va demoda uşor şi se va păstra ca nouă pentru timp îndelungat. Află mai multe despre ce paşi trebuie să urmezi pentru montarea balamalelor şi ce poţi face pentru a îngriji corespunzător mobila.

Cuprins

1. Montarea balamalelor pentru uşile mobilei: ce paşi trebuie să urmezi

2. Montarea balamalelor pentru mobilă: cum îngrijeşti mobila după montaj

1. Montarea balamalelor pentru uşile mobilei: ce paşi trebuie să urmezi

Iată ce paşi trebuie să urmezi atunci când montezi balamalele pentru mobilă pe cont propriu:

1. Determină unde vei amplasa balamalele

În funcţie de cum îţi doreşti să se deschidă uşa, primul pas este să decizi unde vei pune balamalele şi la ce distanţă. Dacă primeşti instrucţiuni de asamblare a mobilei, inclusiv de montare a balamalelor, atunci acestea ar trebui să conţină şi locul în care trebuie puse.

2. Marchează amplasamentul balamalelor pe uşă

Plasează uşa într-o poziţie din care să îţi fie uşor să marchezi locul în care vei pune balamalele. Cea mai bună idee este să o așezi jos, pe o suprafață moale, pe o parte. Foloseşte un creion şi o bandă de măsurat pentru a marca locul în care trebuie să montezi balamalele. Apoi, pune balamalele în zona marcată pentru a testa dacă sunt plasate bine şi marchează şi zona din jurul balamalelor, mai exact conturul exterior, cu un creion.

3. Decupează conturul balamalelor cu un cuţit

Foloseşte un cuţit ascuţit pentru a tăia pe conturul balamalelor şi decupează ţinând cont de grosimea acestora.

4. Foloseşte o daltă şi un ciocan pentru a decupa în profunzime

Foloseşte un ciocan şi o daltă pentru a decupa în interiorul marcajelor făcute cu creionul. Nu depăşi grosimea balamalelor atunci când decupezi. Foloseşte dalta pentru a îndrepta suprafaţa pe măsură ce tai şi decupezi.

5. Testează din nou balamalele

Plasează balamalele din nou în zona proaspăt decupată şi vezi dacă ai o potrivire perfectă. Dacă nu ai, atunci continuă să decupezi până ajungi la o adâncime egală cu grosimea balamalelor. Dacă potrivirea este bună, atunci poţi folosi bormaşina și șuruburile pentru a instala balamalele.

2. Montarea balamalelor pentru mobilă: cum îngrijeşti mobila după montaj

După ce ai montat balamalele aplicate sau orice altă parte a mobilierului, trebuie să ştii cum să îl îngrijeşti pentru a te bucura de el vreme îndelungată. Iată ce să faci după montarea de balamale şi alte accesorii de mobilier, dar şi după montarea mobilierului în general.

În primul rând, foloseşte produsele de curăţare potrivite. Nu şterge mobilierul cu alte substanţe în afară de cele dedicate tipului de material din care este realizat. Nu folosi substanţe de curăţenie puternice, abrazive sau dizolvanți duri pentru a curăţa mobilierul, în special cel proaspăt asamblat şi montat. Cea mai sigură opţiune este utilizarea unei cârpe umede.

În al doilea rând, foloseşte mobila cu grijă. Acest lucru nu înseamnă să tratezi mobila ca şi cum este fragilă, ci mai degrabă să eviţi să trânteşti cu putere uşile mobilierului, să eviţi să tragi brusc de mânere şi să nu foloseşti obiecte ascuţite în preajma mobilei pentru a evita posibilitatea zgârierii lui.

Montarea balamalelor nu este deloc o operaţiune complicată, însă îţi trebuie câteva cunoştinţe de bază în domeniul bricolajului şi îndemânare pentru a face măsurătorile şi pentru a folosi bormaşina. Nu uita că odată ce mobila este montată, trebuie să îi aplici și recomandarile de întreţinere pentru ca aceasta să reziste în timp.

Sursa foto: Pexels.com

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit