Livinguri moderne. Recomandări și sfaturi pentru amenajarea unei sufragerii moderne
15 apr, 2022
Livinguri moderne. Recomandări și sfaturi pentru amenajarea unei sufragerii moderne

Sufrageria este încăperea în care ne petrecem cel mai mult timp. Aici ne uităm la filme, primim musafiri și de multe ori luăm cina. Confortul este important într-un living, indiferent că locuiești la casă sau în apartament. Așadar, dacă îți propui să amenajezi o sufragerie în stil modern, iată un ghid practic pentru a demara acest proiect.

Stilul de amenajare modern provine din mișcarea artistică și culturală de la începutul anilor 1900, anume Bauhaus. Formele victoriene, artificiile de tot felul, de la arhitectură la design interior au fost abandonate în slujba tehnicii, a industrializării, astfel luând formă stilul de amenajare modern.

Cuprins:

1. Sufragerii moderne - caracteristici

2. Living-uri modern amenajate: ce nu trebuie să lipsească dintr-o sufragerie modernă

3. Amenajarea unui living modern în funcție de locuință

   3.1 Amenajare living modern - apartament

   3.2. Amenajare living modern - casă

   3.3. Amenajare sufragerie modernă - mare

   3.4  Amenajare sufragerie modernă - mică

4. Idei de livinguri moderne pe care să le folosești ca inspirație

 

1. Sufragerii moderne - caracteristici

Forme geometrice, linii drepte și suple, unghiuri conturate, mai puține accesorii și culori neutre. Acestea sunt trăsăturile de bază ale modernismului în design interior. Modul în care alegi piesele de mobilier, poziționarea canapelei și a scaunelor în jurul mesei din sufragerie este esențial. De ce? Pentru că living-urile moderne „respiră‟. La prima vedere, ai putea confunda stilul modern cu stilul scandinav, dar sunt diferite.

Caracteristicile de care trebuie să ții cont pentru o sufragerie modernă sunt: simplitatea în forme și cromatică, spațialitatea în amenajare, confortul și funcționalitatea.

2. Living-uri modern amenajate: ce nu trebuie să lipsească dintr-o sufragerie modernă 

Am hotărât deja că funcționalitatea și simplitatea sunt două dintre caracteristicile esențiale ale stilului de amenajare modern. Ai nevoie de câteva elemente de care să ții cont atunci când hotărăști amenajarea.

Ține cont că:

- iluminarea schimbă o încăpere, cu atât mai mult sufrageria. În amenajarea unui living modern te poți folosi de corpuri de iluminat geometrice sau abstracte, cu suspensie sau nu, realizate din sticlă transparentă sau cristale care subliniază stilul de amenajare modern.

- mobila de sufragerie modernă implică linii drepte și caracter funcțional. De aceea, alege mobila din materiale precum MDF sau pal melaminat sau PFL lemn pentru a pune în evidență eleganța încăperii. Poți să aplici rafturi direct pe peretele televizorului, dar ține cont că accesoriile pentru mobilier oferă un finisaj armonios suprafețelor decorative. Măsuța de cafea ocupă un loc central în sufragerie. Câte discuții interesante nu a fost făcute în jurul unei mese simple de cafea? Materialul din care este realizată aceasta poate să fie din pal sau din MDF lucios lemn. Folosește o canapea tip colțar pentru a întregi atmosfera modernă și nu te sfii să alegi una cât mai voluminoasă.

- finisajele trebuie să fie simple. Folosește o culoare deschisă pentru pereți, precum: tonurile de alb, crem sau gri deschis.

3. Amenajarea unui living modern în funcție de locuință

Indiferent unde locuiești, la casă sau bloc, principiile amenajării unei sufragerii moderne sunt aceleași. Totuși, ține cont de câteva caracteristici:

3.1. Amenajare living modern - apartament

Foarte multe apartamente noi se construiesc acum open-space, adică partea de living comunică cu bucătăria și sunt despărțite doar de masa de dining. În acest mod se câștigă spațiu, inclusiv în apartamentele mici. Indiferent că ai un apartament cu două, trei sau patru camere, stilul modern este ideal.

Alege mobilă ergonomică, pentru că plasarea pieselor de mobilier reprezintă un aspect esențial în orice încăpere. De altfel, păstrarea unei orientări clare atunci când îți planifici modul în care aranjezi obiectele de mobilă într-un apartament este un aspect care asigură un spațiu de locuit bine proporționat şi comod.

 3.2. Amenajare living modern - casă

O casă oferă mai mult spațiu, iar o sufragerie modernă amenajată într-o astfel de locuință oferă este un loc bun pentru creativitate. Un element de decor extrem de apreciat în stilul modern este șemineul, care poate fi lucrat în culori deschise, potrivite finisajelor din încăpere, dar și cu piesele de mobilă pe care le ai la dispoziție. Folosește și aici open space-ul și lasă geamurile exterioare să fie cât mai maro. Nu doar pentru a primi în casă lumina naturală, dar și pentru a pune în evidență mai bine ideea de living modern și unitar.

3.3. Amenajare sufragerie modernă - mare

Armonia face totul într-o sufragerie modernă de dimensiuni mari. Echilibrează finisajele cu mobilierul și folosește iluminarea ca truc. Ține cont că supraaglomerarea spațiului va oferi sufrageriei o notă dezordonată, deci nu-l încărca cu prea multe decorațiuni. O sufragerie modernă face casă bună cu ordinea. Folosește obiecte de mobilier simple, caracterizate prin linii drepte și zvelte: inclusiv accesoriile pentru corpurile de mobilier și finisajele trebuie să respecte stilul de decor adoptat.

3.4. Amenajare sufragerie modernă - mică

Cu bun gust și creativitate poți obține o sufragerie frumoasă, indiferent de dimensiunea spațiului.

Mai mult, stilul modern se potrivește cel mai bine unui living mic pentru că inspiră calm, apropiere și familiaritate. Cine nu iubește să se întoarcă acasă după o zi lungă de muncă într-o atmosferă confortabilă și prietenoasă?

Este adevărat că trebuie să investești în piese de mobilier compacte și să te folosești de fiecare spațiu într-un mod inteligent. În locul mesei de cafea, adaugă tabureți și renunță la fotolii. Inclusiv accesoriile de tapițerie trebuie să fie cât mai simple. Folosește-te de etajere simetrice care să susțină într-un mod compact elementele de decor. Mai mult, oglinzile măresc vizual încăperea, așa că folosește-te de ele.

4. Idei de livinguri moderne pe care să le folosești ca inspirație

Sunt multe modele de livinguri moderne pe care le poți interpreta sub propria baghetă. Iată câteva idei:

- accesorii puține și decorațiuni cât mai simple. În schimb, poți adăuga o pată de culoare verde, folosind plante de apartament ușor de întreținut.

- artă, dar cu măsură, pentru că modernismul preferă simplu și de efect. O idee de amenajare a sufrageriei în stil modern este folosirea unui tablou mare pe perete într-o culoare electrizantă și curajoasă. Finisajele să fie de culoare deschisă, de preferat alb pentru că, îndrăznețul constrast să fie cât mai vizibil.

- covoare cât mai mici indifferent de formă și textură. Optează pentru tonuri calde și alege un parchet laminat crem sau alb

Dacă ai o personalitate vivace, ești un optimist convins, dar preferi eleganța construită prin simplitate, îți poți amenaja sufrageria în stil modern inspirându-te din ideile de mai sus. Așadar, nu-i nimic dificil, doar provocator.

Sursă foto: Shutterstock.ro, Pixabay.com

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit