Montarea sertarului cu șină: ce trebuie să știi pentru a face o treabă eficientă
19 dec, 2023
Montarea sertarului cu șină: ce trebuie să știi pentru a face o treabă eficientă

Sertarele cu șină pot fi extrem de convenabile atunci când vine vorba de piesele de mobilier pentru că acestea, dacă sunt montate corect, pot să depoziteze în mod eficient tot ce ai nevoie pentru ca locuința ta să fie organizată inteligent.

Tocmai de aceea, dacă ți-ai propus să montezi chiar tu acest tip de sertar, iată mai jos informații esențiale de care ar fi bine să ții cont.

Cuprins

  1. Montarea sertarului cu șină: ce trebuie să faci pentru a monta glisierele
  2. Montarea sertarelor cu șină: cum vei plasa sertarele
  3. Montarea sertarelor cu șină: cum vei prinde fața de sertar

 

1. Montarea sertarului cu șină: ce trebuie să faci pentru a monta glisierele

Când vine vorba despre montajul unui sertar cu șină, trebuie să ții cont că este recomandat să folosești glisiere cu o deschidere totală și cu amortizor. Nu uita că este foarte important să folosești accesorii de mobilier de calitate. Mai întâi vei calcula unde va trebui să montezi glisierele: măsoară, în primul rând, fața de sertar, ea trebuie să acopere partea de jos.

După aceea, fă-i un semn jos și asigură-te că lași distanța potrivită între fețele de sertar - ea poate fi, de exemplu, de 4mm. Prima glisieră poți să o montezi, de exemplu, la 4cm față de bază. Distanța o vei calcula față de baza de dinăuntru, nu față de cea de dedesubt, din exterior, iar acolo vei prinde glisiera. Următoarea glisieră o vei monta de la al doilea semn. Ideea este că cu cât vei veni cu glisiera mai jos (atenție să nu o pui prea jos, pentru a nu lovi fața de sertar de jos), cu atât o să îți iasă un raft mai adânc, iar cu cât o vei pune mai sus, îți va ieși un sertar mai puțin adânc. 

Apoi trebuie să însemnezi jos cotele unde vor fi montate glisierele și apoi să stabilești la ce distanță față de marginea mobilierului trebuie montate. Trebuie să folosești un șablon și să trasezi un semn. După aceea vei folosi un cui ascuțit și acolo unde se vor îmbina cele două semne, vei însemna cu acel cui. Vei alinia apoi glisiera la a patra gaură cu semnul făcut de tine cu acel cui. Ulterior, în acel loc, vei prinde totul cu holșurubul.

 

2. Montarea sertarelor cu șină: cum vei plasa sertarele

Indiferent dacă ai folosit PAL melaminat lucios, MDF lucios lemn sau alt material, prima întrebare pe care trebuie să ți-o pui în ceea ce privește montajul unui sertar cu șină este cum vei calcula lateralele? Ei bine, laterala va avea o lungime egala cu glisiera din care se va scădea un centimetru. Pentru a afla apoi dimensiunea părții din față a sertarului (cea încadrată), vei măsura cota interioară a corpului și din ea vei scădea 42mm, iar așa vei obține exact lungimea de care vei avea nevoie.

Ține cont că partea din față va fi întotdeauna mai mică decât laterala cu trei centimetri. Cum vei termina sertarul după aceea? Ei bine, pe spatele sertarului trebuie prinse cele două cleme, însă, trebuie să ai grijă pentru că ele sunt pe două poziții: stânga și dreapta. Apoi vei da găuri de 7mm în spatele sertarului cu un burghiu, la cele două capete.

Sertar cu sina

 

3. Montarea sertarelor cu șină: cum vei prinde fața de sertar

Va trebui să măsori cu o ruletă distanța dintre fața de sertar până undeva la centrul sertarului, nu trebuie să fie o măsurătoare exactă, ci cumva orientativă, să spunem la 10 cm, de exemplu. Vei măsura din lateral și de jos pentru a face două puncte, iar în aceste două locuri vei face două semne. Folosește apoi o freză și dă găuri acolo, însă, cu grijă. Este important să nu dai găurile prea adânci, ci doar cât este necesar pentru a pătrunde diblul. 

Curăță apoi foarte bine găurile, iar ulterior cu un ciocan de cauciuc bate diblurile în găurile respective. Introdu confirmatorii în găuri și folosește distanțierii pe care îi vei pune deasupra feței de sertar pentru a păstra luftul egal. Aliniază fața de sertar cât poți de bine și lovește-o puternic în centru. După aceea vei face două semne pe sertar acolo unde sunt diblurile și vei folosi un burghiu pentru a da găuri acolo unde sunt semnele. Vei introduce apoi două șuruburi unde sunt găurile din fața de sertar și le vei înfileta acolo. Strânge apoi șuruburile, însă nu foarte tare, ci suficient pentru a susține fața de sertar fără să se miște. După aceea, folosește ciocanul de cauciuc și bate ușor în fața de sertar până se așează așa cum îți dorești. După aliniere, poți să strângi șuruburile.

Așadar, atunci când vine vorba despre montajul unui sertar cu șină, trebuie să fii atent la toate detaliile și să respecți pașii necesari, iar misiunea ta va fi, cu siguranță, una de succes.

 

Sursa foto: Unsplash.com

 

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit