Montaj ușă glisantă - cum să procedezi pentru obținerea unui rezultat care să reziste în timp
13 iul, 2022
Montaj ușă glisantă - cum să procedezi pentru obținerea unui rezultat care să reziste în timp

Fie că ai ajuns la finalul procesului de amenajare a noii locuințe și urmează momentul alegerii și montării ușilor, ori că pur și simplu vrei să conferi un aer nou casei, prin schimbarea tuturor trecerilor dintre încăperi, rezultatul trebuie să fie unul impecabil pentru întregul design interior. Ușile glisante sunt o variantă excelentă pentru casele moderne, ajutând la economisirea spațiului, fiind silențioase și adăugând un touch futurist întregii compoziții stilistice.

Pe cât de plăcute vizual, pe atât de dificil de montat, ușile culisante presupun acordarea unei atenții sporite detaliilor. Cu uneltele potrivite, puțină pregătire și îndemânare, oricare dintre noi poate face o treabă excelentă în propria locuință și le poate monta fără dificultăți.

Ce eforturi presupune montarea ușilor glisante? Care sunt dificultățile pe care să încerci să le eviți? Variază tehnica de montaj în funcție de materialul ușii? Descoperă în cele ce urmează tot ce trebuie să știi.

Cuprins:

1. Montare ușă glisantă - cum să te pregătești pentru a începe proiectul

1.1. Ușă glisantă aparentă sau integrată în perete - alege varianta potrivită

1.2. Uneltele necesare unui montaj de ușă culisantă ca la carte

1.3. Elementele componente de care vei avea nevoie

2. Ușa glisantă aplicată pe perete - montaj de la a la z

2.1. Dificultăți întâmpinate adesea

2.2. Pașii de urmat pentru montarea ușilor glisante de lemn

2.3. Montajul ușilor glisante de sticlă

3. Cum se montează ușa glisantă integrată în perete

3.1. Introducerea casetei ușii

3.2. Montajul propriu-zis al ușii

3.3. Finisarea lucrării

1. Montare ușă glisantă - cum să te pregătești pentru a începe proiectul

La fel de importantă ca orice altă etapă din procesul de montare a ușii culisante, pregătirea pentru începerea proiectului poate influența în foarte mare măsură rezultatul obținut.

1.1. Ușă glisantă aparentă sau integrată în perete - alege varianta potrivită

Un prim pas pe care trebuie să-l parcurgi este acela de a alege în cunoștință de cauză tipul de ușă glisantă pe care urmează s-o montezi. Există două variante către care te poți orienta:

- ușile glisante aplicate sau aparente: acestea se deplasează de-a lungul peretelui, întregul ansamblu urmând să fie construit în exteriorul zidului propriu-zis. Montajul acestui tip de ușă este unul mai puțin invaziv, întrucât nu presupune deteriorarea peretelui care susține ușa.

- ușile glisante îngropate sau ascunse în perete: acestea se deschid prin intrarea ușii în interiorul peretelui, ocupând cel mai puțin spațiu cu putință și fiind extrem de elegante. Dezavantajul acestora ține de montaj, care presupune săparea în perete și montarea unui cadru special în interiorul acestuia, proces care implică o serie de eforturi considerabile, în special în cadrul proiectelor de tip DIY.

1.2. Uneltele necesare unui montaj de ușă culisantă ca la carte

Fii pregătit de la început cu sculele necesare realizării proiectului.

Vei avea nevoie, indiferent de situație, de un creion, un metru și un dreptar. Dacă vrei să înlocuiești o ușă clasică cu una glisantă, atunci vei avea nevoie și o rangă, o șurubelniță și un fierăstrău. În plus, proiectul va mai presupune și utilizarea spumei poliuretanice, a unei bormașini, a unui ciocan și a unei răzuitoare. Dacă urmează să te confrunți cu pereți înclinați ori cu un spațiu strâmb dedicat montajului ușii, atunci cel mai probabil vei avea nevoie și un șpaclu, glet, gletieră și amorsă.

1.3. Elementele componente de care vei avea nevoie

Componentele de care va fi nevoie pentru montarea ușii sunt șinele de inox de-a lungul cărora ușa urmează să gliseze și suporturile pentru șine, setul de roți pentru deplasarea plăcii de ușă, șuruburi și dibluri de fixare și, bineînțeles, foaia de ușă.

În funcție de preferință, poți investi și în diverse accesorii și metode de cosmetizare a lucrării. Dacă găsești necesar și potrivit, poți adăuga un mâner deosebit ușii montate și poți ascunde șinele în spatele unui sistem de plăci de pvc, pal, lemn ori metal.

2. Ușa glisantă aplicată pe perete - montaj de la a la z

Odată ce ai completat colecția de instrumente și elemente necesare asamblării corecte și complete a ușii glisante, este timpul să treci la treabă. Dacă ai înțeles tehnicile de realizare a fiecărei etape din proiect, montajul ușii tale glisante va deveni o activitate plăcută și plină de satisfacții.

2.1. Dificultăți întâmpinate adesea

Înainte de toate, asigură-te că nu te confrunți cu unul dintre impedimentele realizării rapide și facile a proiectului. Cel mai adesea sunt întâmpinate problemele de tipul pereților ușor înclinați. După ce verifici cu ajutorul dreptarului dacă zidul sau dușumeaua prezintă o înclinație nedorită, în cazul în care constați că înclinația este de cel mult 2 centimetri, poți rezolva singur problema aplicând două straturi de glet. După uscarea gletului, urmează să șmirgheluiești suprafața și să te apuci propriu-zis de treabă.

În cazul montării unei uși glisante îngropate în perete, s-ar putea să întâmpini dificultăți în procesul de găurire a peretelui, în funcție de materialul din care acesta este construit. Această situație problematică merită discutată cu un profesionist în domeniu, întrucât riști să afectezi strucrtural întreaga locuință.

2.2. Pașii de urmat pentru montarea ușilor glisante de lemn

Prima oară se fac măsurătorile. Verifică dacă peretele are o lungime care să cuprindă de cel puțin două ori foaia de ușă, pentru a ști sigur că ușa se va putea deschide până la capăt și că vei putea trece fără probleme prin spațiul liber. După ce te-ai asigurat că ai suficient spațiu de lucru, urmează să scoți din perete tot ce ținea de vechea ușă.

Etapele care trebuie parcurse ulterior pregătirii zonei de lucru sunt, după cum urmează:

- se fixează șina de sus de glisare - pentru aceasta, va fi necesară marcarea a patru puncte de fixare, care vor fi stabilite în funcție de direcția de deplasare a ușii și se vor situa la distanțe egale.

- introducerea diblurilor - după însemnarea celor patru puncte pe perete, se vor efectua patru găuri în perete, aferente fiecărui punct și se vor introduce dibluri în fiecare dintre acestea.

- instalarea șinei de glisare - ulterior, se va instala șina superioară de glisare. Acest proces poate necesita o mână de ajutor din partea unui amic.

- fixarea ghidajului de pardoseală - similar cu procedura de montaj a șinei de sus de glisare, va fi necesar să marchezi punctele, să găurești pardoseala, să introduci diblurile și să fixezi ghidajul.

- montarea rolelor pe glisieră - ultimul pas înaintea atașării foii de ușă este montarea rolelor.

- atașarea foii de ușă - tot cu ajutorului unui prieten de încredere, ușa urmează a fi introdusă în cadru și lipită cu adeziv ori prinsă cu șuruburi de role.

- cosmetizarea lucrării - ultimul pas este cel al cosmetizării întregii lucrări cu ajutorul unei extensii din lemn, plastic sau pvc.

 Aceeași tehnică va fi folosită și pentru ușile dressingurilor, dulapurilor de orice dimensiune și a șifonierelor. Singura diferență va consta în faptul că, în general, sistemele de glisare pentru dulapuri sunt duble, permițând atașarea a două uși care să gliseze simultan.

2.3. Montajul ușilor glisante de sticlă

Între montajul ușilor glisante de lemn și cel al ușilor de sticlă nu există diferențe majore. Totuși atașarea rolelor de ușă se va face cu ajutorul unor adezivi speciali, iar întreaga procedură de montaj va trebui făcută cu mai multă grijă și finețe. Se recomandă, de asemenea, purtarea de mănuși speciale.

3. Cum se montează ușa glisantă integrată în perete

Lucrurile stau puțin diferit, când vorbim despre montajul ușii glisante îngropate în perete. Timpul execuției lucrării va fi mai mare, iar costurile materiei prime vor fi, de asemenea, ușor mai ridicate decât în cazul ușilor glisante aparente.

3.1. Introducerea casetei ușii

Instalarea unei astfel de uși va presupune construcția unei măști de gips-carton care să acopere cadrul metalic de susținere a lucrării. Cea mai bună variantă este aceea de a incorpora caseta ușii odată cu construirea structurii tocului ușii. De aceea, în materie de incorporare a cadrului în perete, se recomandă colaborarea cu echipa de lucru care urmează să se ocupe și de finisarea lucrărilor de zidărie ale casei.

3.2. Montajul propriu-zis al ușii

Odată inclusă caseta ușii în perete și finisate fațadele zidurilor și pardoseala, sistemul de montaj este extrem de similar cu cel al ușilor aparente. Cea mai dificilă dintre sarcinile aferente dorinței de montare a unei uși îngropate în perete este, de departe, introducerea și mascarea corectă a casetei. Ulterior acestei etape incipiente, urmează să introduci cărucioarele glisante în șanțul șinei superioare a tocului și să fixezi ghidajul de pardoseală. Atașează ușa de cărucioare și, utilizând o cheie franceză, strânge șurubul de legătură dintre acestea până când ușa este suspendată la aproximativ 10 mm de sol.

3.3. Finisarea lucrării

Un ultim pas este cel al atașării măștilor și ramelor care să ofere un aspect plăcut întregii lucrări. Utilizează materiale cât mai calitative și nu te baza pe soluții temporare, care cel mai adesea își depășesc cu mult condiția efemeră.

Așa cum mâncarea este mai bună atunci când o prepari cu mâna ta, la fel și o  lucrare făcută de tine este una care îți aduce mult mai multă mulțumire și satisfacție pe termen lung. Înarmează-te cu echipamentul necesar, cu un partener de lucru și cu un strop de răbdare și spor la lucru!

Surse foto:  shutterstock.com; unsplash.com

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit