Scule necesare pentru mobila pal – proiecte de bricolaj acasă
03 mai, 2022
Scule necesare pentru mobila pal – proiecte de bricolaj acasă

Confortul unei locuințe este asigurat de utilitățile de care dispune. Una dintre cele mai importante componente este mobilierul care, înainte de a avea un design atractiv, trebuie să fie practic. Și nu trebuie să îl schimbi de fiecare dată cand simți că s-a demodat. Poți, în schimb, apela la abilitățile și îndemânarea ta pentru a aduce îmbunătățiri. Află din acest articol ce fel de scule sau echipament ai nevoie pentru a moderniza sau a monta mobila din pal.

Cuprins:

1. Scule pentru mobila din pal: mici proiecte de bricolaj

2. Scule necesare pentru asamblarea mobilei: proiecte mari

1. Scule pentru mobila din pal: mici proiecte de bricolaj

Mobila de pal s-a impus în designul interior de mulți ani, datorită avantajelor pe care le prezintă, printre care se numără:

- proiectarea unui design unic, care să te reprezinte și să personalizeze locuința;

- posibilitatea confecționării unui mobilier la comandă, care să se încadreze exact spațiului căruia îi este destinat;

- libertatea de a alege culoarea, precum și structura: lucioasă, mată, cu texturi fantezie sau lemn;

- compartimentarea mobilierului în funcție de necesitățile personale și destinația conferită;

- executarea din PAL a componentelor de tipul pereților despărțitori, placări interioare, separatoare sau a unor elemente decorative care să deservească destinația corpului de mobilier.

 

În cazul în care dispui de un mobilier de PAL pe care dorești să îl reîmprospătezi, poți să-i îmbunătățești aspectul, prin montarea unor accesorii moderne, alegând variate modele în funcție de destinația lui. Aspectul mobilierului se va schimba, iar produsele nou montate îți vor asigura confort mărit în utilizare. Înainte de a incepe execuția proiectului de modernizare a mobilierului, trebuie să te asiguri că dispui de următoarele scule și accesorii.

Vei avea nevoie de câteva scule pentru mobilă, precum și accesorii cu care aceste unelte sunt complementare:

Mașina de găurit și înșurubat

Este una dintre sculele pentru mobilă de care nu te poți lipsi, dar care îți va servi și pentru executarea altor proiecte de bricolaj din casă sau la diverse reparații pe care trebuie să le faci la nevoie. În funcție de mărimea proiectului, la alegerea acestei mașini trebuie să știi că există diferite variante.

- mașini de găurit și înșurubat cu percuție sau simple;

- mașini de găurit electrice sau cu acumulatori.

În cazul unui proiect casnic, ai nevoie de una simplă. Este preferabil să alegi o mașină cu acumulator.

Alte caracteristici importante de care trebuie să ții cont sunt:

- puterea de funcționare. Ea poate varia de la 300 W la 2500 W, iar în cazul unui mic proiect ai nevoie de o putere scăzută.

- turația de găurire. Măsurată în rotații pe minut, diferă de la 300 – 1500 rpm, iar alegerea ei corespunzătoare îți va conferi posibilitatea executării mai multor operațiuni, în funcție de nevoi.

În cazul unui proiect casnic, ai nevoie de una simplă. Este preferabil să alegi o mașină cu acumulator.

După achiziționare, studiază manualul de instrucțiuni și asigură-te că ai la dispoziție toate burghiele și șuruburile corespunzătoare tipului de mașină achiziționat, la dimensiunile optime care îți vor servi la executarea lucrării în sine.  

Ai la dispoziție o gamă variată de mânere și cuiere, care în afară de aspect, vor face mai practică mobila din locuință. Cu puțină imaginație și îndemânare, poți transforma un spațiu de depozitare banal, într-unul extrem de practic doar prin montarea unor accesorii pentru dressing.

Transformă un mobilier învechit și treci la montarea unor accesorii pentru bucătărie care îl vor transforma într-unul extrem de util în exploatare.

Cu aceste scule vei putea executa mici reparații la canturi și îmbinări, schimba balamale, monta opritoare și amortizoare, astfel că mobilierul tău se va transforma într-unul practic și funcțional.

2. Scule necesare pentru asamblarea mobilei: proiecte mari

Dacă dorești să confecționezi o piesă din mobilier de PAL, vei avea nevoie și de scule de montaj – scule de asamblare pentru mobilă, precum și de accesorii care vor face posibil acest lucru. Fă-ți un proiect pentru piesa pe care urmează s-o execuți, alege tipul de PAL, în funcție de destinația corpului de mobilier. Stabilește designul și dimensiunile precise, apoi începe execuție.

- Fierăstrău circular

Este una dintre sculele pentru mobila din pal pe care o poți utiliza la mai multe operațiuni, fiind ideală pentru mici lucrări de bricolaj. Ea poate tăia PAL sau MDF, dar poate fi utilizată și pentru alte materiale moi, precum plexiglas, rigips sau plastic.

- Flexuri

Polizoarele pot fi unghiulare, de banc sau drepte și la alegerea acestora trebuie să ții cont de nevoile specifice ale proiectului. Principalele caracteristici care sunt importante la aceste scule țin de puterea polizorului, dimensiunea discului, turație și sistemul de alimentare folosit de aparat.

- Rindea

Chiar dacă ești obișnuit să folosești cu precădere o rindea manuală, dacă vei trece la scule electrice în materie de șlefuit, vei crește rentabilitatea în muncă. Rindeaua electrică cu care poți și rotunji muchiile îți va conferi o manevrabilitate superioară și vei obține un finisaj de calitate pentru piesele confecționate.

Vei mai avea nevoie de diferite unelte de măsură și trasare, plecând de la creioane de tâmplărie, metru, sfoară de trasat, până la nivele cu indicatori de precizie. Pe măsură ce proiectele tale iau amploare, adaugă pe listă ciocane rotopercutoare, nivele cu laser din ultimele generație și chiar softuri specifice pentru calculator, care te vor ajuta să creezi designuri inovatoare și originale.

Spor la treabă!

Sursa foto: Pexels.com.

 

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit