Iluminarea bucătăriei - Tipuri de iluminat potrivite și sfaturi utile despre montare
02 nov, 2022
Iluminarea bucătăriei - Tipuri de iluminat potrivite și sfaturi utile despre montare

Bucătăria este una dintre încăperile preferate de toți membrii familiei, îndeplinind o mulțime de roluri: pregătirea hranei, servirea meselor sau socializare. Astfel, se impune de la sine înțeles iluminarea adecvată a spațiului, fie că este vorba despre iluminare generală, iluminare de lucru sau iluminare de accent. Amplasarea corpurilor de iluminat trebuie să țină cont de estetică, dar și de partea funcțională sau de câteva recomandări importante pentru a obține rezultate excepționale.

În articolul de mai jos vei descoperi care sunt tipurile de iluminat potrivite pentru mobilierul din bucătărie și vei afla unele sfaturi despre cum și unde se pot monta corpurile de iluminat pentru această încăpere.

Cuprins:

1. Tipuri de iluminat potrivite pentru mobila de bucătărie

2. Sfaturi despre montarea corpurilor de iluminat pentru bucătărie

1. Tipuri de iluminat potrivite pentru mobila de bucătărie

Iluminarea potrivită pentru mobilierul din bucătărie este foarte importantă, deoarece cantitatea de lumină suficientă este necesară pentru pregătirea meselor, pentru servirea mâncării, dar și pentru curățarea spațiului sau pentru realizarea ambianței potrivite pentru socializare. În bucătărie trebuie să existe trei tipuri de iluminare: ambientală, de lucru și de accent. Mobilierul instalat în această cameră trebuie să primească la rândul său o iluminare adecvată, în funcție de activitățile desfășurate aici.

- Lumina ambientală este oferită de corpul montat pe tavan, fie că este vorba despre corpuri de iluminat cu becuri clasice, spot sau sferice sau plafoniere, pendule, lustră;

- Lumina funcțională sau cea de lucru este destinată zonei blatului. De regulă, este utilizată lumina directă pe blat, acest lucru contribuind la evitarea umbrelor și la obținerea unui flux luminos adecvat pregătirii mâncării. În acest sens se pot utiliza spoturi incastrate în mobilier, benzi cu LED, baghete pentru mobilierul suspendat;

- O lumină discretă, de accent, poate fi obținută prin așezarea unor corpuri de iluminat sub mobilierul suspendat, iar lumina suficientă pentru zona de blat se obține prin instalarea unor pendule deasupra, agățate de tavan.

2. Sfaturi despre montarea corpurilor de iluminat pentru bucătărie

Specialiștii sunt de părere că trebuie atenție sporită în ce privește iluminarea artificială, pentru că unele suprafețe merită să fie puse mai mult în valoare cu ajutorul corpurilor de iluminat, acestea având rol de a decora încăperea și de a completa ambientul.

Iluminarea mobilei de la bucătărie se face excelent cu ajutorul spoturilor, care pot fi îndreptate către anumite piese sau doar deasupra blatului. Se pot utiliza și proiectoarele LED pe șină care au diferite dimensiuni și culori, fiind excelente pentru a da lumină și a crea un decor spectaculos. De reținut este faptul că toate luminile din bucătărie trebuie instalate după câteva reguli simple, altfel rezultatul nu va fi cel dorit.

Iluminatul trebuie să fie împărțit în două: cel potrivit pentru zona de pregătire a mesei și cel destinat zonei de relaxare. Alegerea corpurilor nu este prea dificilă, trebuie doar evaluat corect spațiul. Cea mai bună opțiune pentru mobilier rămân corpurile de iluminat cu becuri LED, pentru că ajută la economisirea energiei electrice și la scăderea facturii lunare, dar și pentru că proprietarul va contribui mult mai mult la protejarea mediului înconjurător și la realizarea unei locuințe de tip eco-friendly. În plus, aceste becuri pot fi controlate de la distanță cu ajutorul telecomenzii, pot oferi lumina la intensitatea și culoarea dorită și permit o vizibilitate adecvată a obiectelor din jur.

Ce greșeli se pot face în alegerea iluminatului pentru mobila din bucătărie:

- Nu sunt luate în considerare nevoile celor care pregătesc mâncarea, iar zona de lucru nu este iluminată suficient;

- Intensitatea luminii este aceeași peste tot și devine ori prea agasantă pentru ochi, ori insuficientă;

- Nu se ține cont de mobilier, de culoarea sau dimensiunile lui, iar iluminatul este ori prea slab, ori prea puternic;

- Se exagerează numărul de corpuri de iluminat folosite și se obține încărcarea vizuală a spațiului.

În concluzie, dacă vrei să realizezi un iluminat adecvat în bucătăria ta, trebuie neapărat să ții cont de tipurile de iluminat potrivite, de alegerea corpurilor de iluminat corespunzătoare și de sfaturile specialiștilor.

Surse foto: pixabay.com, ro.pinterest.com

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit