Tăiere OSB. Iată ce trebuie să știi despre cum se taie OSB-ul
19 feb, 2024
Tăiere OSB. Iată ce trebuie să știi despre cum se taie OSB-ul

OSB-ul este un material de construcții foarte popular în întreaga lume. Denumirea de OSB este, de fapt, un acronim pentru termenul englezesc de Oriented Strand Board. Acest material este unul intens utilizat în construcții, grație proprietăților sale mecanice foarte ridicate. 

Se utilizează pentru învelirea podelelor, a pereților, dar și pentru producția de mobilă. Calitatea principală a sa, pe lângă rezistență, este versatilitatea. Concret, plăcile de OSB pot fi manipulate și modelate cu ușurință, în așa fel încât să se poată integra într-o mulțime de aplicații.

Cu ajutorul informațiilor din acest articol, vei putea descoperi care sunt reperele esențiale de care trebuie să ții cont în procesul de tăiere a plăcilor OSB. Pentru a te bucura la maximum de ceea ce are de oferit acest material în proiectele tale, este necesar să știi cum se taie în mod corect. 

Cuprins

1. Cum se taie OSB-ul - cele mai bune metode de tăiere a OSB-ului

2. Cu ce se taie OSB-ul - cum alegi un fierăstrău pentru o tăiere de plăci OSB

 

1. Cum se taie OSB-ul - cele mai bune metode de tăiere a OSB-ului

Materialele de construcții din lemn sunt rezistente, fiabile și adaptabile oricărui tip de spațiu. Este absolut firesc faptul că oamenii aleg să folosească în proiectele lor soluții din lemn precum OSB , PAL brut sau MDF brut.

Adaptabilitatea acestor materiale la diverse structuri și posibilitatea lor de a fi modelate sunt calități care le transformă în soluții cu eficiență pe termen lung, într-o mulțime de domenii. În același timp, este foarte important ca utilizarea și manipularea lor să se facă în mod corect.

Dacă vrei să folosești plăci de OSB în cadrul proiectelor tale, însă dimensiunile standard nu sunt cele de care ai nevoie, trebuie să știi cum să tai OSB pentru a nu periclita integritatea materialului.

Acesta trebuie să se păstreze cât mai compact, chiar și la finalul tăierii, în așa fel încât să reziste bine în timp. Întrebarea este, însă, cu ce se taie OSB-ul pentru ca plăcile să fie unele solide, chiar și după debitarea lor?

Experții în construcții recomandă utilizarea sculelor electrice obișnuite, de mână, atât pentru procesul de tăiere, cât și pentru găurirea plăcilor. Un aparat care asigură o tăiere fină și rapidă este fierăstrăul circular. De asemenea, soluția de care ai nevoie pentru atunci când vrei să realizezi tăieturi curbate este fierăstrăul vertical.

 

2. Cu ce se taie OSB-ul - cum alegi un fierăstrău pentru o tăiere de plăci OSB

La fel ca MDF-ul sau plăcile din PAL, și soluțiile din OSB trebuie să fie tratate cu mare atenție, în timpul procesului de tăiere. Ele sunt obținute prin alipirea cu rășină și lipici a așchiilor din lemn. Deși se prelucrează ușor și pot avea o mulțime de aplicații, plăcile sunt și vulnerabile la tăiere.

Cel mai potrivit instrument pentru decuparea lor este fierăstrăul de mână, numit în termeni tehnici fierăstrău circular. Acesta este dotat cu un disc dințat care, odată activat, poate să realizeze tăieturi de mare precizie, lungi. Adică exact ceea ce îți trebuie, atunci când tai bucăți de OSB. 

Un fierăstrău circular de calitate îți permite să tai plăcile de OSB și în unghi, în funcție de proprietățile pe care le are. Tăierea în unghi este foarte importantă, mai ales dacă ai de pus în practică proiecte complexe cu OSB. Contează foarte mult puterea și viteza de tăiere a fierăstrăului. 

De asemenea, trebuie să alegi cu mare atenție discul dințat, atunci când ai de tăiat plăci OSB. Acesta trebuie să fie special conceput pentru materialele derivate din lemn. În această categorie se încadrează OSB-ul, alături de PAL și MDF.

În cazul în care vrei să folosești OSB și pe suprafețe cu forme curbate, va trebui să apelezi la o soluție care să permită altfel de tăiere decât cea în linie dreaptă. Pentru aceasta din urmă, fierăstrăul circular este soluția optimă, însă dacă vrei să realizezi decupaje curbate, ai nevoie de un fierăstrău pendular (vertical). 

Acesta este dotat cu o pânză metalică, a cărei mișcare alternativă permite o tăiere foarte precisă, chiar și în linii curbate. Trebuie să știi că este important ca puterea motorului unui fierăstrău pendular să fie de cel puțin 400W, pentru ca acesta să facă față materialelor derivate din lemn. 

Totodată, finețea decupajului depinde de numărul dinților lamelor fierăstrăului. Cu cât acestea sunt mai multe, cu atât decupajul va fi mai fin și precis. 

taiere osb

Poți achiziționa plăci din OSB chiar din magazinul nostru online. Pentru a le tăia cu ușurință, rapiditate și precizie, în așa fel încât ele să se poată potrivi perfect în cadrul proiectelor tale, ai nevoie de un fierăstrău circular sau de unul pendular. Primul te ajută atunci când trebuie să decupezi în linie dreapta, în vreme ce al doilea este necesar pentru tăieturi curbate. 

Sursa foto: Unsplash.com, Shutterstock.com

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit