Amenajarea bucătăriei - stiluri, idei de design, alegerea materialelor și moduri de a crea propria mobilă
23 feb, 2022
Amenajarea bucătăriei - stiluri, idei de design, alegerea materialelor și moduri de a crea propria mobilă

Bucătăria nu este doar un spațiu practic, unde gătești și iei masa. Ea trebuie să arate impecabil, la fel ca restul casei. În această încăpere, poți petrece momente cu familia, așa că trebuie să creezi un cadru propice relaxării.

Există nenumărate stiluri de amenajare pe care le poți adopta și poți chiar să creezi propria mobilă, dacă ești pasionat de DIY. În continuare, poți afla mai multe detalii despre diferite stiluri de design, despre materialele pe care le poți alege și despre cum să creezi chiar tu mobila pentru bucătărie.

Cuprins

1. Principalele stiluri pentru amenajarea bucătăriei + Idei care să te inspire

2. Care sunt cele mai bune materiale pentru amenajarea bucătăriei?

2.1 PAL-ul melaminat - potrivit pentru amenajarea bucătăriei

2.2 Mobila din MDF pentru amenajarea bucătăriei

2.3 Cum alegi blatul pentru interiorul bucătăriei?

2.4 Cum să construiești propria mobilă, pentru a-ți amenaja bucătăria așa cum îți dorești?

1. Principalele stiluri pentru amenajarea bucătăriei + Idei care să te inspire

Înainte de a începe propriu-zis procesul de cumpărare sau construire a mobilei, trebuie să știi care sunt  stilurile existente din care poți alege. Există o varietate de idei ingenioase pe care le poți încerca. Poți chiar combina elementele mai multor stiluri pentru a obține aspectul dorit, conform așteptărilor tale.

Iată cele mai populare stiluri pentru a obține un design în care se îmbină armonios utilul cu plăcutul:

Stilul nordic/ scandinav

Stilul nordic a intrat de mult în atenția întregii lumi, prin versatilitatea și eleganța sa. În trecut, oamenii din Peninsula Scandinavă creau mobilă simplă, care putea fi obținută ușor, îmbinând câteva bucăți de lemn. Dat fiind vremea dificilă din nord, lemnul și alte materiale nu se găseau cu ușurință, așadar mobilierul trebuia să fie realizat folosind un număr cât mai mic de resurse.

Stilul scandinav are următoarele trăsături:

- lipsesc ornamentațiile de pe lemnul mobilei sau sunt extrem de puține și simple;

- culorile sunt deschise și luminoase, de obicei culori pastelate;

- se poate păstra nuanța naturală a lemnului;

- forma trebuie să fie simplă, cu accent pe formele geometrice.

- predomină albul și griul.

Stilul tradițional/ clasic

Bucătăriile amenajate în stil tradițional au mobila cu design clasic, cunoscut pentru rafinament și eleganță, urmând niște reguli mai stricte decât alte stiluri. Se pune accent mai ales pe:

- mobilă din lemn masiv, în nuanțe de maro închis sau alb;

- corpuri de iluminat bogate;

- mese și insule cu picioare în formă de coloane;

- scaune cu spătar sculptat.

Stilul modern

O altă variantă este bucătăria modernă, care poate fi caracterizată prin minimalism și linii geometrice. Mobila este lipsită de elemente decorative sau acestea sunt puține, ceea ce creează impresia de ordine și simplitate. Mobilierul are uneori suprafețe lucioase, iar nuanțele contrastante sunt o opțiune întâlnită frecvent, mai ales când este vorba de alb și negru.

Stilul contemporan

Bucătăria în stil contemporan se aseamănă cu cea modernă prin simplitatea conturului mobilei și funcționalitate. Aceasta se potrivește foarte bine cu cele mai noi tendințe în materie de design. Totuși, are un aer mai primitor și mai călduros, pentru că se folosește un amestec de materiale sintetice și naturale, precum lemnul, masele plastice și marmura. Pentru a obține o amenajare interioară reușită, echilibrul materialelor și al formelor trebuie analizat cu atenție.

Stilul retro/ vintage

Bucătăria retro sau vintage este o opțiune care devine ea însăși clasică. Mulți oameni sunt atrași de aspectul mobilei din anii ‘50 și de electrocasnicele vechi, care arată foarte diferit de cele de acum. Ca să obții aspectul dorit, trebuie să ții cont de caracteristicile mobilei retro, care are câteva trăsături de bază. Mai ales dacă îți creezi singur piesele de mobilier, trebuie mai întâi să faci niște schițe, pentru a te asigura că totul va ieși așa cum îți dorești.

2. Care sunt cele mai bune materiale pentru amenajarea bucătăriei?

Ca să-ți amenajezi bucătăria cu succes, nu doar designul este cel care contează, ci și materialele potrivite. În această încăpere, va fi adesea multă umezeală și este posibil ca pe mobilă să se acumuleze uneori grăsime, de aceea este important ca dulapurile tale să reziste în condițiile speciale.

Pentru a găti mereu în cele mai bune condiții, în loc de lemn masiv pe care ai fi înclinat să-l alegi pentru living, poți alege piese din PAL sau MDF. În continuare, poți afla câteva amănunte despre fiecare tip de material.

2.1. PAL-ul melaminat - potrivit pentru amenajarea bucătăriei

PAL înseamnă placă aglomerată din lemn și constă din bucati de lemn strânse la un loc într-un înveliș laminat. Este rezistent la uzură, așa că este o variantă potrivită pentru a-ți desfășura activitățile din bucătărie fără probleme.

PAL-ul melaminat lucios poate fi folosit cu succes prin îmbinare cu cel uni, pentru a obține un aspect modern sau contemporan al bucătăriei, prin folosirea de suprafețe contrastante.

Dacă vrei să adopți stilul nordic, poți apela fie la PAL-ul melaminat uni, care se caracterizează prin uniformitatea culorii și nuanțele luminoase sau la cel cu aspect de lemn, pentru a aduce un aer de prospețime încăperii tale inspirate din amenajările scandinave.

De asemenea, tot pentru aceste stiluri poți opta pentru mobilierul din PAL fantezie, care presupune că suprafața de melamină reproduce aspectul altor materiale, cum ar fi betonul, antracitul, pânza, mătasea sau lutul. Astfel, vei obține un aspect unic, prin îmbinarea unor suprafețe inedite în nuanțe pastelate, care pot fi armonizate ușor.

2.2. Mobila din MDF pentru amenajarea bucătăriei

MDF-ul este un material obținut tot din bucăți de lemn, dar este mai dens, pentru că acestea sunt mult mai fine și amestecate cu rășină și adezivi care le cresc rezistența, după ce amestecul este presat la temperatură înaltă.

Acest material are un cost puțin mai ridicat decât PAL-ul, pentru că sunt folosite mai multe bucăți de lemn și pentru că procesul de producție este diferit, însă este mai ieftin decât lemnul masiv. De asemenea, ambele materiale, palul și MDF-ul sunt variante eco de luat în considerare dacă ești preocupat de reciclare și atent la mediul înconjurător.

La nivelul designului, ambele materiale îți oferă o versatilitate mult mai mare decât în cazul lemnului masiv, melamina fiind folosită pentru suprafața amândurora.

Poți alege MDF uni, lucios, cu aspect de lemn sau de diferite alte materiale (fantezie). De asemenea, poți alege și PAL sau MDF brut, pe care să-l vopsești în culorile alese de tine sau pe care-l poți folosi ca atare pentru a crea o bucătărie în stil industrial reușită.

2.3. Cum alegi blatul pentru interiorul bucătăriei?

Blatul de bucătărie este o piesă centrală a fiecărei bucătării. Adesea trecut cu vederea sau lăsat printre ultimele lucruri de stabilit în ceea ce privește amenajarea, el este totuși important pentru a obține un design armonios. Nu este necesar doar să alegi un produs rezistent, ci și unul care va putea aduce un plus întregii încăperi.

Și pentru blat, varianta optimă este MDF-ul sau PAL-ul. Acestea două materiale oferă condițiile de care ai nevoie pentru a-ți desfășura fără probleme activitățile.

Multe persoane, mai ales cele care își amenajează în stil tradițional bucătăria, preferă blaturile din piatră sau marmură, dar această variantă nu este practică. Există riscul ca ele să se spargă când așezi greutăți mari pe ele sau când au loc unele accidente.

De aceea, este mult mai indicat să alegi un blat cu aspect de piatră sau marmură, dacă îți dorești în mod special acest aspect. Ca în cazul mobilierului, ai la dispoziție o varietate foarte mare la nivel de culori și design.

Cum aleg blatul pentru masă?

În afară de blatul de bucătărie, este important să alegi atent și blatul pentru masă, mai ales dacă vrei să ți-o confecționezi tu însuți.

Blatul pentru masă nu este supus uzurii la fel de mult, dar PAL-ul și MDF-ul rămân o opțiune bună. Poți alege și lemn masiv, însă acesta este foarte costisitor, așa că, dacă ai un buget bine stabilit pe care nu-l poți depăși, poți alege o suprafață pentru realizarea mesei cu aspect de marmură sau alte materiale, după preferințe.

3. Cum să îți construiești propria mobilă, ca să-ți amenajezi bucătăria așa cum dorești?

Dacă ești pasionat de DIY și vrei să-ți petreci timpul liber amenajând casa într-un mod unic, punându-ți ideile creative în practică, poți să alegi să îți construiești mobila pentru bucătărie conform propriului proiect sau ideilor din mediul online.

Pentru proiectele tale îți stă la dispoziție o multitudine de variante de PAL sau MDF care pot fi îmbinate ușor cu ajutorul accesoriilor pentru mobilierul de bucătărie. Iată care sunt acestea:

- accesoriile pentru sertare (glisiere și amortizoare), cu ajutorul cărora îți poți confecționa corpurile principale ale bucătăriei;

- suporturile pentru polițe, dacă alegi să așezi vasele pe rafturi deschise, potrivit stilului retro;

- suporturile pentru corpuri suspendate, indispensabile pentru majoritatea stilurilor de amenajare, mai ales dacă ai o bucătărie mică;

- accesoriile pentru ușile mobilierului (balamale, opritoare, amortizoare, sisteme de închidere și de deschidere);

- picioarele pentru mobilier, atât cele pentru mese, cât și cele pentru susținerea dulapurilor;

- îmbinări din aluminiu pentru blat;

- mânerele pentru dulapuri și sertare;

- alte accesorii opționale (organizatoare sau elemente de compartimentare pentru sertare, scurgătoare pentru vase, plinte, coșuri, chiuvete etc.).

În continuare, poți descoperi un ghid practic de mobilat bucătăria, bazat pe dulapuri simple cu sau fără sertare, care pot fi amplasate cu ușurință pe colț.

 Măsurarea și tăierea materialelor

Mobila trebuie să se potrivească cu proporțiile încăperii pe care o ai la dispoziție. Trebuie să-ți rămână suficient spațiu pentru a amplasa electrocasnicele de care ai nevoie, așa că nu exagera cu lungimea dulapurilor.

De exemplu, pentru o încăpere cu o lungime și lățime de trei metri și jumătate, dulapul central ar putea să fie lung de 2,4 metri.

Îmbinarea bucăților de PAL/ MDF

După ce stabilești dimensiunile, trebuie să te asiguri că ai bucățile de PAL sau MDF de mărimea necesară. Îți trebuie, pentru început, trei cu o lungime de 2,4 metri, o lățime de 20 cm fiecare și 25 mm grosime.

Astfel, spațiul de lucru va avea 2,4 metri lungime și 60 cm lățime. Vei avea nevoie de mai multe scânduri de 20 cm lățime, dacă vrei ca mobila să aibă o înălțime mai mare.

Acestea trebuie fixate laolaltă folosind șipci pe partea de dedesubt, care va veni la interiorul dulapurilor. Înainte de îmbinare, este necesar să decupezi lemnul pentru a lăsa loc liber pentru plită și chiuvetă. Poți face acest lucru desenând conturul obiectului sanitar pe bucățile de material alăturate. Tot în prealabil poți vopsi PAL-ul sau MDF-ul în culoarea dorită, căci este mult mai ușor să obții un aspect uniform.

Crearea laturilor

Pentru ca mobila să aibă o rezistență corespunzătoare, va trebui ca laturile să fie realizate din bucăți de PAL/ MDF de înălțimea aleasă minus grosimea blatului. Astfel, dacă vrei ca mobila să aibă 60 cm în înălțime, vei crea laturi de susținere de aproximativ 57,5 cm, dacă alegi o suprafață de lucru de 2,5 cm grosime.

Ca să nu trebuiască să dai găuri inestetice, poți să fixezi o scândură pe lungime la interior și astfel blatul va rămâne așezat pe laturi.

Construirea unei polițe deasupra și dedesubtul blatului

Mai ales dacă ai o bucătărie cu spațiu restrâns, poți folosi spațiul de deasupra blatului pentru depozitare. Trebuie să creezi o poliță simplă, care să-ți permită să ajungi la țevile de apă și gaz când are loc vreo defecțiune.

Ca să o realizezi, ai nevoie de două planșe de 2,4 metri lungime și 20 cm lățime, aceleași ca cele folosite pentru blat, pe care să le îmbini. Apoi, trebuie să mai folosești o bucată de material din lemn pe care să așezi vincluri de îmbinare din metal. După aceea, trebuie să o asamblezi în partea de sus a celorlaltor două componente folosind șuruburi.

Pentru a crea polițe sub blat, pe care poți așeza vesela și oalele, poți folosi aceeași metodă. Dacă ai mai mult timp la dispoziție, poți chiar să creezi sertare.

Pentru a-ți amenaja cu succes bucătăria, prin urmare, trebuie să cunoști principalele stiluri în materie de design, cele mai rezistente tipuri de materiale, precum și modalitățile prin care poți face un proiect de bricolaj al mobilei reușit.

Sursă foto: Pixabay.com, Pexels.com.

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit