Curățarea chiuvetei din inox - cum procedezi pentru o igienizare completă
02 nov, 2022
Curățarea chiuvetei din inox - cum procedezi pentru o igienizare completă

Chiuvetele din inox sunt opțiuni populare și rezistente pentru bucătăriile în care se gătește des. Ele nu sunt afectate de coroziune, sunt extrem de rezistente în fața produselor chimice de uz casnic și, datorită materialelor din care sunt confecționate, prezintă o durabilitate inegalabilă menținându-și strălucirea pe termen lung. Chiuvetele din inox ocupă un loc important în topul preferințelor, iar pentru curățare poți folosi mici trucuri ale căror rezultate te vor surprinde. Zgârieturi, pete sau urme inestetice, toate își găsesc soluția.

Curățarea unei chiuvete este extrem de importantă, atât pentru menținerea unui mediu igienic, dar și pentru menținerea suprafețelor în cea mai bună stare. Chiuvetele din inox pot fi înlocuite, dar este mult mai bine și mai ușor să o menții ca în prima zi prin câteva metode simple de curățare. Coroziunea nu este o problemă, dar apa dură și acumulările de calcar sunt inamicii unei chiuvete din inox. În timp, suprafețele pot fi destul de pătate și își pot pierde strălucirea, iar o curățare regulată este indicată pentru menținerea chiuvetei intacte.

Cuprins

1. Curățarea chiuvetei din inox - avantajele unei astfel de chiuvete

2. Cât de des ar trebui să cureți chiuveta din inox?

3. Curățarea chiuvetei din inox: trucurile simple prin care ajungi la rezultate neașteptate

1. Curățarea chiuvetei din inox - avantajele unei astfel de chiuvete

Dacă petreci timp semnificativ în bucătărie și gătești des, dar vrei ca aspectul îngrijit al bucătăriei să fie menținut ușor, o chiuvetă din inox va fi un aliat de bază. De ce sunt atât de căutate gamele de chiuvete din inox? Sunt foarte ușor de curățat, își mențin strălucirea și peste ani, nu ruginesc, nu sunt pretențioase în privința produselor de curățare și pot fi reciclate ușor. Așadar putem spune că o chiuvetă de inox este o opțiune prietenoasă cu mediul și poate arăta ca nouă în doar cateva minute prin utilizarea unor tehnici speciale de curățare.

O chiuvetă din oțel inoxidabil prezintă o durabilitate crescută în comparație cu alte opțiuni. Ea asigură o rezistență inegalabilă în fața coroziunii, iar nichelul îi conferă suprafeței o strălucire pe termen lung. Un alt mare avantaj al chiuvetelor de inox îl constituie rezistența ridicată în fața produselor de curățare. Aceste chiuvete pot trece ușor testul rezistenței după ce sunt tratate cu diverse produse chimice de uz casnic, fără a-și pierde proprietățile sau strălucirea. Nu ruginesc și pot arăta la fel ca în prima zi, dacă sunt îngrijite corespunzător.

Așadar, o chiuvetă din inox prezintă numeroase caracteristici atractive:

- durabilitate crescută;

- ușor de curățat;

- nu poate fi afectată de coroziune;

- rezistență ridicată în fața produselor de curățare;

- ușor de reciclat.

2. Cât de des ar trebui să cureți chiuveta din inox?

Dacă o curățare în profunzime este recomandată o dată pe săptămână, o curățare mai superficială necesară îndepărtării bacteriilor este recomandată mai des și poate fi efectuată cu ușurință în fiecare zi. Ideal ar fi să o cureți după fiecare utilizare, mai ales când urmează să gătești. Este necesară îndepărtarea bacteriilor și particulelor care pot rămâne pe suprafața chiuvetei, iar pentru aceste sarcini minore, poți apela la un detergent de vase antibacterian.

Detergentul de vase poate curăța destul de bine oțelul inoxidabil cu un burete. Este bine de știut că buretele trebuie să fie mai blând, se recomandă evitarea bureților abrazivi care pot produce zgârieturi. Printre materialele care ar trebui să fie evitate se numără vata de oțel, periile dure și bureții abrazivi, acestea pot deteriora orice chiuvetă din inox. Pe lângă detergentul de vase, pentru o curățare de rutină se poate utiliza și o soluție multi-purpose compatibilă cu materialul chiuvetei. 

3. Curățarea chiuvetei din inox: trucurile simple prin care ajungi la rezultate neașteptate

Pentru o curățare în profunzime a chiuvetei din inox este nevoie de câteva produse pe care probabil le ai deja în bucătărie. Prin câteva trucuri și cu eforturi minime și costuri reduse îi poți da chiuvetei tale un suflu nou în doar câteva momente.

De ce ai nevoie pentru curățarea chiuvetei din inox?

- bicarbonat de sodiu;

- oțet sau zeamă de lămâie;

- un burete mai puțin abraziv;

- bitartrat de potasiu/acid tartrat de potasiu (opțional);

- ulei de măsline (pentru strălucire).

Pentru început, se clătește chiuveta, se presară un strat de bicarbonat de sodiu, se aplică oțet nediluat, se lasă sa actioneze și se clătește. În cazul unor pete mai vechi, se poate aplica o pastă realizată din oțet și bitartrat de potasiu/acid tartrat de potasiu, iar la sfârșit se aplică câteva picături de ulei de măsline pentru strălucire.

În primă fază se va curăța bine chiuveta cu apă, iar în cazul petelor mai proeminente, se poate folosi puțin detergent de vase. Se aplică un strat de bicarbonat de sodiu, o substanță cu o acțiune blândă care nu va afecta suprafața, dar va avea o eficiență ridicată asupra urmelor de grăsime. Ulterior, se freacă cu un burete sau cu o periuță stratul de bicarbonat de sodiu. Se aplică oțet nediluat, se lasă să acționeze timp de cateva minute, se mai freacă cu un burete amestecul de bicarbonat și oțet și se clătește. Acidul rezultat va avea o acțiune destul de puternică asupra petelor, iar după clătire va ajuta chiuveta din inox să strălucească.

În cazul urmelor și petelor mai vechi, soluția din oțet și bitartrat de potasiu asigură o curățare mult mai profundă. Lăsată să acționeze câteva minute și clătită cu apă caldă, această pastă va lupta mai bine cu petele vechi. La sfârșit, pentru a reda strălucirea chiuvetei din prima zi, după ce se usucă complet, se pot aplica câteva picături de ulei de măsline pentru strălucire.

În cele din urmă, deși o chiuvetă din inox nu ruginește și oferă multiple beneficii, tot poate fi afectată de apa dură și poate colecta pete și urme inestetice. Vestea bună este că le poți rezolva în doar câteva minute. Este nevoie de eforturi minime pentru a reda strălucirea chiuvetei din prima zi, ai nevoie doar de câteva produse pe care le ai și acum în casă!

Sursa foto: Unsplash.com

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit