Mobila pe perete: cum să montezi mobila suspendată
03 mai, 2022
Mobila pe perete: cum să montezi mobila suspendată

Când te muți în casă nouă sau ai terminat de renovat apartamentul și trebuie să montezi corpuri de mobilier, te lovești de întrebarea: cum se realizează acest proces? În acest articol vei găsi explicațiile pentru fiecare pas pe care trebuie să îl urmezi, astfel încât să reușești să montezi mobila pe perete cu succes și în siguranță.

Cuprins:

1. Prindere mobilă suspendată: cum se prinde mobila pe perete

2. Ce trebuie să știi înainte de montarea mobilei pe perete

3. Fixare mobilă pe perete: cum se montează mobila suspendată pe colț

1. Prindere mobilă suspendată: cum se prinde mobila pe perete 

Când ai un mobilier pe care vrei să îl montezi pe un perete, cum este cazul mobilierului de bucătărie, trebuie să te asiguri că are și un sistem de prindere.  În principiu, mobila se poate monta pe perete în două moduri, respectiv prin:

- sistem de prindere cu șină metalică

Acest suport de prindere cu șină de metal fixează mobilierul pe perete printr-o șină de care se agață dulapul și are, totodată, un sistem de reglare atât pentru înălțime, cât și pentru adâncime. Modalitatea de reglare a înălțimii mobilei față de șina metalică este cu ajutorul unui șurub, iar cu un alt șurub se reglează distanța față de perete. Pentru a te asigura că mobila este prinsă bine și în linie dreaptă, poți folosi un boloboc.

- cu dibluri direct în perete

Acest sistem de prindere a mobilei în perete fixează dulapul prin prindere direct în zid cu ajutorul unor dibluri, dar permite și reglarea înălțimii.

2. Ce trebuie să știi înainte de montarea mobilei pe perete

Înainte de a efectua montajul mobilei pe perete, există câteva lucruri esențiale pe care ar trebui să le știi, și anume:

- zidurile trebuie să fie rezistente

Pentru a te asigura că, odată fixată, mobila va rezista în timp și nu vei avea parte de incidente nadorite trebui să te asiguri că zidurile pe care va fi fixat mobilierul sunt rezistente. Pereții trebuie să poată susține greutatea unui corp de mobilier plin cu diferite lucruri. Un test de rezistență a zidurilor constă într-o ,,joacă” cu bormașina, dând o gaură, astfel încât să observi cât de solidă este structura peretelui. Mai apoi, prinderea efectivă se realizează cu ajutorul unor accesorii și elemente de îmbinare.

- corpurile suspendate nu se montează prea aproape de tavan

Acesta este un sfat de bază. Montajul unui corp suspendat se face ținând cont de anumiți factori, iar unul dintre aceștia este distanța față de tavan. Dacă mobilierul suspendat se află prea aproape de tavan există riscul ca, în timp, să se formeze mucegai.

- asigură-te că măsori totul bine înainte

În bucătărie, spre exemplu, distanța dintre blatul de lucru și mobilierul suspendat trebuie să îți permită un lucru ușor. În general, blatul se fixează la o înălțime de 80-90 de cm de la sol, iar pentru corpurile suspendate se mai adaugă la acești 80-90 de cm încă 50-60 de cm, în funcție de înălțimea fiecăruia. Totodată, trebuie să poți să ajungi cu ușurință chiar și la cel mai înalt raft. Acest lucru se realizează ținând cont de înălțimea fiecărui membru al familiei și de măsurători cât mai exacte.

Ca să fie mai ușor de înțeles pentru tine, gândește-te că, odată ajuns în bucătărie, înălțimea blatului de lucru ar trebui să fie la același nivel cu șoldurile tale, iar cel mai înalt punct al corpului suspendat ar trebui să fie exact punctul unde ajungi întinzând mâna. Acest exercițiu te ajută deoarece, atunci când vei dori să iei o farfurie de pe cel mai de sus raft al dulapului, trebuie să poți să faci asta fără să ai bătăi de cap.

Dacă urmează să fixezi hota, trebuie să știi la ce înălțime se fixează. În principiu, distanța dintre hotă și plită sau dintre hotă și aragaz trebuie să fie de minimum 70-80 de centimetri. Totodată, orice corp aflat în stânga și în dreapta hotei trebuie să se ,,sincronizeze” cu înălțimea la care a fost fixată hota. Distanța ideală la care ar trebui să se afle un corp fixat deasupra aragazului este de 90 de cm, iar cea mai mică distanță la care se poate fixa este de 30 de cm, dar nu este și cea mai recomandată.

3. Fixare mobilă pe perete: cum se montează mobila suspendată pe colț

Pentru a monta un corp de mobilier suspendat într-un colț, mai întâi asigură-te că unghiul dintre pereți este de 90 de grade.

Trebuie să faci acest lucru deoarece, dacă ai un corp de mobilier pe care vrei să-l fixezi într-un colț, acesta trebuie să se potrivească perfect cu unghiul format de cei doi pereți. Dacă unghiul este mai mare sau mai mic de 90 de grade, fixarea va fi, dacă nu imposibilă, atunci cu foarte multe bătăi de cap.

Nu este greu deloc să montezi un corp de mobilier pe perete dacă ai urmat exact pașii și la sfaturile de mai sus. Cu puțină îndemânare și cu grijă la detalii, prinderea mobilei pe perete va fi floare la ureche!

Sursa foto: Shutterstock.com.

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit