Aplicare cant ABS: tot ce trebuie să știi pentru un rezultat final impecabil
15 dec, 2023
Aplicare cant ABS: tot ce trebuie să știi pentru un rezultat final impecabil

Atunci când îți mobilezi noua locuință, cu siguranță că gândurile îți zboară instantaneu la design. Felul în care va arăta totul este extrem de important și trebuie să te simți confortabil în noua ta casă. Însă, nu doar aspectul contează atunci când vine vorba de mobilă, ci și calitatea materialelor. 

Atunci când alegi mobila, va fi esențial ca ea să fie dintr-un PAL melaminat sau MDF de calitate, însă, cel puțin la fel de important este și cantul. Felul în care se comportă cantul poate să fie decisiv pentru viitorul mobilierului tău și, tocmai de aceea, trebuie să știi ce să alegi și cum să îl montezi dacă este nevoie. Aplicarea cantului ABS, cel recomandat, nu este atât de complicată pe cât pare.

Mai jos vei afla toate informațiile esențiale care te vor ajuta să faci alegerile corecte, astfel încât, casa ta să fie mobilată așa cum trebuie. 

Cuprins

  1. Ce este cantul și de ce este important?
  2. Aplicare cant ABS: Care sunt tipurile de cant și de ce ABS este cea mai bună variantă
  3. Aplicare și lipirea cantului ABS: ce trebuie să faci pentru rezultate impecabile

 

 1. Ce este cantul și de ce este important?

Probabil că atunci când alegi o piesă de mobilier te uiți la aspect și te gândești cum se va potrivi cu restul locuinței tale. Deși designul este o parte foarte importantă, trebuie să iei în calcul și alte aspecte atunci când îți amenajezi locuința. Spre exemplu, este vital să te gândești și la cant, pentru că el joacă un rol esențial. Însă ce este, mai exact, acesta?

Cantul este o folie de hârtie sau din plastic, care va acoperi marginile plăcilor de PAL sau MDF ale mobilierului tău. Importanța sa nu poate și nu trebuie să fie subestimată. Mobilierul se deteriorează în timp, dar poți evita anumite procese dacă vei avea un cant de calitate. Nu vrei ca după doar un an să vezi margini dezlipite sau umezeală pătrunsă în PAL pentru că mobilierul nu a fost protejat așa cum ar fi avut nevoie.

1 Ce este cantul

 

2. Aplicare cant ABS: care sunt tipurile de cant și de ce ABS este cea mai bună variantă

Pe piață există mai multe tipuri de cant și ar fi indicat, înainte să faci o alegere, să știi câteva informații despre fiecare, pentru a fi sigur că ai luat decizia corectă. Așadar, care sunt tipurile de cant disponibile pe piață?

1. Cantul melamină. Este o soluție pe care puțini o recomandă. Este adevărat, este cea mai ieftină variantă, însă, în același timp, îți va oferi și cea mai mică rezistență, ceea ce este extrem de important pentru viitorul mobilierului tău. Rezistența în timp a mobilei este ceva la care trebuie să aspiri și, din păcate, cantul din melamină nu va fi o soluție. Acest tip de cant este creat din hârtie și se aplică cu un foehn sau cu fierul de călcat. Procesul este foarte simplu, însă, dezavantajele sunt clare: se degradează rapid, cojindu-se și nu oferă o protecție optimă împotriva umezelii. 

2. Cantul PVC. Acest tip de cant este confecționat din plastic și se aplică pe marginile mobilierului prin presare, fiind fixat într-o bordură făcută în prealabil. Nu este nevoie de finisare. Rezistența sa este mai mare, însă, este vulnerabil în fața umezelii și a aburilor, acestea infiltrându-se destul de ușor între cant și mobilă. Nu se recomandă pentru corpurile de mobilier cu colțuri, deoarece nu se îmbină cu exactitate la unghiurile de 90 de grade.

3. Cantul ABS. Și acesta este făcut din plastic, însă, metoda de aplicare este diferită. De obicei se aplică prin lipirea cu un adeziv special, totul cu ajutorul unei mașini de cantuit care lucrează la temperaturi ridicate sau cu ajutorul fierului de călcat (în cazul aplicării acasă). Este cea mai scumpă, dar și cea mai bună variantă de pe piață. Oferă rezistență de lungă durată, se zgârie foarte greu și are eficiență maximă când vine vorba să protejeze împotriva umezelii. Este recomandat, în special, pentru mobilierul din bucătărie și baie pentru că în aceste încăperi va fi mereu cea mai mare umezeală.

2 Aplicare cant ABS

 

3. Aplicare și lipirea cantului ABS: ce trebuie să faci pentru rezultate impecabile

Deși majoritatea corpurilor de mobilier din magazine sunt cantuite, dacă ți-ai realizat de unul singur mobila sau plănuiești să faci acest lucru, poți lipi cantul la tine acasă. Mai întâi, trebuie să cureți foarte bine suprafața de praf și alte depuneri, indiferent dacă este vorba despre un PAL melaminat fantezie sau un MDF lucios uni.

Dacă ai un cant ABS simplu, adică fără strat termoadeziv, procesul este ușor: aplică adeziv pe margini și ai grijă să acopere toată suprafața, mai ales marginile. Apoi, lipești cantul pe deasupra, ștergi lipiciul în plus și lași placa la uscat, cu cantul bine presat (este recomandat să o pui într-o poziție verticală, sprijinită pe cant).

Dacă ai luat cant cu un strat termoadeziv, pe acesta îl vei lipi cu fierul de călcat. Pune cantul peste margine, aplică o foaie de hârtie peste și folosește fierul pentru a-l lipi. Lasă-l apoi trei minute pentru răcire și apoi continuă cu următoarea latură. Avantajul acestui tip de cant este că procesul durează mai puțin pentru că nu trebuie să aștepți să se usuce adezivul.

În concluzie, aplicarea cantului ABS nu este un proces atât de complicat și nu trebuie să îți faci griji dacă ești nevoit să îl aplici de unul singur.

 

Sursa foto: Pixabay.com, Shutterstock.com

 

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit