Vopsire OSB. Cum se vopsesc plăcile de OSB rapid și eficient
19 feb, 2024
Vopsire OSB. Cum se vopsesc plăcile de OSB rapid și eficient

Utilizarea plăcilor OSB în domeniul construcțiilor este una cu o frecvență ridicată. Caracterul rezistent și maleabil al acestui material este unul care îl transformă într-o soluție optimă pentru foarte multe gospodării sau spații comerciale. În privința utilizării la nivel rezidențial, OSB-ul prezintă și avantajul de a putea fi personalizat cu ușurință.

Procesul de vopsire OSB nu este deloc complicat, însă necesită atenție și ceva inspirație la alegerea elementelor necesare finalizării sale. În cele ce urmează, vei putea descoperi care sunt etapele și produsele de care ai nevoie pentru a finaliza acest proiect. 

Cuprins

1. Vopsire OSB interior sau exterior - aplicarea grundului

2. Vopsire plăci OSB - aplicarea vopselei

 

1. Vopsire OSB interior sau exterior- aplicarea grundului

La fel ca plăcile din MDF brut, și soluțiile din OSB sunt foarte utilizate în proiectele de construcții interioare și exterioare. Beneficiile OSB-ului sunt foarte numeroase, iar manevrabilitatea și posibilitățile de personalizare sunt printre cele mai importante dintre ele. 

În cazul în care vrei să montezi sau ai montat deja structuri din OSB, însă ți-ai dori ca acestea să aibă un alt aspect decât cel oferit de culoarea tradițională a lemnului, trebuie să știi că este posibilă vopsirea plăcilor de OSB. 

Pentru ca vopseaua să se aplice rapid, ușor și să își păstreze aspectul în timp, este necesară aplicarea unor straturi de grund la nivelul plăcilor. Grundul are rolul de a da aderență vopselei și de a păstra în timp caracterul solid al acesteia. 

Mai ales dacă este vorba despre plăci OSB montate la exterior sau în spații precum bucătăria, acolo unde există un nivel ridicat de umiditate, așchiile din care sunt formate plăcile se pot desprinde în timp. Desprinderea lor afectează, implicit, și vopseaua. Tocmai de aceea, este esențial să aplici două straturi de grund de calitate. Pentru o eficiență sporită, se recomandă curățarea suprafeței de praf și grăsime, dar și uscarea ei, înainte de a aplica soluția de grund.

Poți utiliza grund special pentru lemn, care protejează împotriva elementelor nocive din mediul înconjurător. Acestea pot provoca, în timp, putrezirea așchiilor din lemn și, implicit, afectarea stratului de vopsea.

De asemenea, ai posibilitatea de a folosi și grund universal sau grund pe bază de ulei. Acesta din urmă este foarte util deoarece are o culoare transparentă și eficiență dovedită împotriva umidității. Dacă alegi grund pe bază de ulei, și vopseaua trebuie să fie la fel. 

Indiferent de tipul de grund ales, aplicarea sa se face după șlefuirea plăcii și uscarea ei. Odată aplicate cele două straturi de grund, se lasă la uscat, după care se trece la pasul următor, respectiv aplicarea straturilor de vopsea.

 

2. Vopsire plăci OSB - aplicarea vopselei 

A doua etapă din procesul care vizează vopsirea plăcilor de OSB este reprezentată de aplicarea propriu-zisă a vopselei. Dacă ai optat pentru tratarea plăcilor cu grund pe bază de ulei, este necesar să folosești o vopsea de același fel.

Sunt foarte utile vopselurile pe bază de uleiuri minerale, însă poți opta și pentru soluții de vopsea cu ulei sintetic. Pentru plăcile folosite la exterior, vopseaua pe bază de ulei este singura soluție pe care o poți utiliza, alături de lazură.

Rolul vopselurilor pe bază de ulei este, pe lângă cel de îmbunătățire a aspectului plăcilor, și unul de protejare eficientă împotriva umidității, razelor UV și a altor factori de mediu. Vopseaua pe bază de ulei este groasă și are un grad mare de acoperire. 

În cazul în care alegi să folosești lazura, avantajul acesteia este că are culoare transparentă, ceea ce îți permite să protejezi plăcile prin vopsire, fără a sacrifica aspectul tradițional al lemnului din care sunt produse acestea. Lazura este, de altfel, conceputa special pentru acoperirea elementelor din lemn utilizate la exterior. 

Vopsire OSB. Cum se vopsesc plăcile de OSB rapid și eficient2

Dacă ai de vopsit plăci din OSB care se află în spații interioare, poți utiliza vopsea pe bază de ulei sau baiț colorat, special pentru suprafețe lemnoase. Aplicarea vopselei se face în două straturi, iar uscarea este una care durează mai mult la vopseaua pe bază de ulei. 

Trebuie să aștepți uscarea completă a primului strat, înainte de a-l aplica pe cel de-al doilea. Este important de subliniat că vopseaua va schimba doar culoarea plăcilor din OSB, nu și textura așchiilor acestora. După două straturi aplicate, textura rămâne vizibilă, ceea ce creează un efect vizual plăcut. 

Acestea sunt cele două etape ale procesului de vopsire de plăci OSB. Operațiunea este una simplă și ușor de efectuat pe cont propriu. Ai nevoie doar de grund de calitate, o vopsea potrivită spațiului în care sunt montate plăcile, o pensulă sau o rolă și ceva îndemânare. 

În magazinul nostru online ai acces la o gamă variată de PFL, blaturi, OSB și mineralo-acrilice, disponibile la preț excelent. Alege cele mai bune materiale de construcții și finalizează-ți cu stil proiectele. 

Sursa foto: Pixabay.com

 

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit