Placa OSB - la ce o poți folosi și care sunt avantajele ei
12 feb, 2024
Placa OSB - la ce o poți folosi și care sunt avantajele ei

Un material de construcție cu o rezistență aparte, durabil și foarte ușor de montat, este OSB-ul – plăci care au intrat tot mai mult în grația constructorilor. Plăcile OSB sunt de mai multe tipuri, de grosimi și caracteristici diferite, tocmai pentru a se potrivi la cât mai multe întrebuințări. În rândurile următoare vei afla care sunt acestea și cum poți să alegi materialul potrivit pentru proiectul tău.

 

Cuprins

1. Ce este OSB-ul?

2. Câte tipuri de plăci OSB există?

3. La ce pot fi folosite plăcile OSB și care sunt avantajele lor?

 

1. Ce este OSB-ul?

OSB-ul, a cărui denumire vine de la Oriented Strand Board, a apărut în Statele Unite ale Americii în 1963, fiind o invenție a lui Armin Elmendorf. Aceasta este, de fapt, o placă alcătuită din mai multe așchii subțiri și mari din lemn, aranjate în trei straturi, urmând o formă încrucișată. Toate cele trei straturi sunt lipite cu rășini sintetice, cu ajutorul presării la cald, dar și cu ceară, astfel încât orice placă de OSB să fie rezistentă și foarte bună pentru mai multe tipuri de construcții mici sau mari.

Ce_este_OSB-ul_Placa_OSB_la_ce_o_poti_folosi_si_care_sunt_avantajele_ei

 

Unul dintre motivele pentru care aceste plăci sunt cunoscute, este faptul că sunt foarte rezistente și oferă o bună susținere datorită modului în care straturile sunt așezate. De exemplu, în cele două straturi de la exterior, așchiile sunt așezate pe lungime, iar în stratul din mijloc sunt așezate perpendicular pe primele două.

Bineînțeles, procentul de 95% lemn, împreună cu adezivul folosit, dar și cu modul de realizare a plăcilor, creează un material numai bun de folosit atât pentru placarea acoperișurilor sau a pereților, cât și pentru realizarea unor construcții de folos pentru gospodărie.

 

2. Câte tipuri de plăci OSB există?

Este important de reținut faptul că plăcile OSB nu sunt toate de același fel. De exemplu, există plăci OSB a căror destinație este să fie folosite în mediul uscat, însă există plăci ce pot fi folosite atât în mediul uscat și umed, cât și doar în cel umed. Tocmai de aceea, este important să acorzi atenție tuturor produselor în momentul cumpărării.

Există patru tipuri de plăci OSB:

  • Plăci OSB din clasa 1 – aceste plăci sunt pentru a fi folosite, de regulă, în medii uscate.
  • Plăci OSB din clasa 2 – aceste plăci au un rol structural și se folosesc în medii uscate;
  • Plăci OSB din clasa 3 – aceste plăci au rol portant și se folosesc în medii umede (ele sunt cele mai populare – pot fi folosite atât pentru construcțiile de interior, cât și de exterior);
  • Plăci OSB din clasa 4 – aceste plăci au rol portant, sunt extrem de rezistente și se folosesc în medii umede.

2_Cate_tipuri_de_placi_OSB_exista_Placa_OSB_la_ce_o_poti_folosi_si_care_sunt_avantajele_ei

 

Atunci când alegi plăcile OSB pentru proiectul tău, este important de știut ce fel de greutate vor trebui să susțină. Acest element te va ajuta să îți dai seama ce fel de grosime trebuie să aibă plăcile pe care le vei achiziționa. De regulă, pe piață se regăsesc plăci cu grosimi între 6 și 40 milimetri, însă cele mai utilizate grosimi sunt între 6 și 22 milimetri. De exemplu, plăcile OSB din clasa 3 au grosimi cuprinse între 6 și 22 milimetri, iar plăcile din clasa 4 au grosimi de 40 milimetri.

De asemenea, finisajul plăcilor reprezintă o altă caracteristică importantă care poate diferenția plăcile de OSB - plăcile pot fi neșlefuite, cu muchii drepte, cu suprafețe șlefuite, dar și cu muchii lamba și uluc (un sistem de îmbinare).

 

3. La ce pot fi folosite plăcile OSB și care sunt avantajele lor?

 

Construcțiile cu ajutorul plăcilor OSB sunt din ce în ce mai căutate, deoarece există o mulțime de avantaje pe care acest material le oferă. De exemplu, ele au un cost mult mai redus decât PAL-ul, un alt material des folosit de constructori, au o durată lungă de viață, rezistență la umiditate, la foc, oferă o bună izolare fonică și termică, au o bună stabilitate dimensională și o greutate redusă. În plus, plăcile OSB au dimensiuni mari, sunt ușor de instalat și de manevrat.

3_La_ce_pot_fi_folosite_placile_OSB_Placa_OSB_la_ce_o_poti_folosi_si_care_sunt_avantajele_ei

OSB-ul are diverse întrebuințări, asta și datorită faptului că rolul său principal este de susținere. Împreună cu alte scule și accesorii, dar și materiale potrivite, panourile sunt utilizate atât pentru construirea unor pardoseli, a unor pereți sau acoperișuri, dar și pentru realizarea unor proiecte DIY. Fiindcă este un material maleabil și ușor de montat, acesta poate fi folosit pentru realizarea unor cuști, a unor magazii, rafturi, garduri, mici garaje și chiar spații de depozitare. În plus, materialul poate fi și vopsit.

În concluzie, plăcile OSB pot fi luate în considerare pentru orice fel de proiect, indiferent de dimensiuni. Este important, totuși, să acorzi atenție atunci când le achiziționezi pentru a te asigura că vei avea materialele potrivite.

Sursa foto: Shutterstock.com, Unsplash.com

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit