Dormitor modern – Factorii de care trebuie să ții cont pentru o amenajare corespunzătoare
23 ian, 2024
Dormitor modern – Factorii de care trebuie să ții cont pentru o amenajare corespunzătoare

Amenajarea unei locuințe poate părea o misiune extrem de dificilă atunci când trebuie să fii atent la toate detaliile. Dormitorul reprezintă una dintre cele mai importante încăperi întrucât aici petrecem o mare parte din timpul vieții noastre pentru a ne odihni. Odihna este un aspect care necesită atenție sporită fiind la baza energiei și stării de bine pe care dorim să o avem. De aceea, este necesar să te implici cu adevărat în amenajarea dormitorului și să ții cont de toate aspectele care ți-ar putea influența calitatea somnului, dar nu numai. În prezent există foarte multe stiluri de decorare a acestei camere, dar cel mai adoptat stil îl reprezintă modernismul. Pentru a contura un dormitor modern și stilat trebuie să te documentezi bine asupra tuturor caracteristicilor definitorii ale acestui stil.

Citește mai departe și descoperă de ce este important modul de amenajare al dormitorului, cum obții o încăpere modernă cu atmosferă relaxantă și ce greșeli să eviți în amenajarea acestuia.

Cuprins

1. Dormitorul și importanța modului de amenajare a acestuia

2.  Cum să amenajezi un dormitor modern și cu bun gust

3. Ce greșeli să eviți atunci când amenajezi dormitorul

4. Sfaturi practice pentru amenajarea dormitorului în stil modern

 

 1. Dormitorul și importanța modului de amenajare a acestuia

Modul în care este amenajat dormitorul influențează în mod direct calitatea somnului. Așadar, trebuie să acorzi multă atenție decorării și mobilării acestuia. Amplasarea mobilei, a decorațiunilor și a combinațiilor de culori pe care le faci va avea un impact favorabil sau mai puțin favorabil asupra stării tale de dispoziție.

decorare dormitor

În vremurile actuale, în care stresul și ritmul de viață alert pot cauza probleme, este important să ai un spațiu special conceput pentru relaxare, liniște și un somn de calitate. Somnul are o importanță nemăsurabilă asupra întregului organism. În lipsa unui somn odihnitor și de calitate, mintea și corpul nu pot să funcționeze eficient, astfel favorizând apariția problemelor în viața noastră. Dormitorul trebuie să asigure un mediu ideal pentru somn și relaxare. Astfel, este imperios necesar ca amenajarea corespunzătoare a dormitorului să fie o prioritate.

 

2. Cum să amenajezi un dormitor modern și cu bun gust

Atunci când îți dorești un dormitor modern trebuie să iei în considerare foarte mulți factori. În primul rând, încearcă să te documentezi cât mai bine asupra stilului pe care îți dorești să îl adopți. Modernismul este un stil arhitectural care pune accent pe linii, forme curate și elemente de décor cât mai simple. Pentru amenajarea unui asemenea dormitor, atenția ta trebuie să se centreze asupra elementelor arhitecturale pentru a crea un ambient plăcut și relaxant. Pornind de la podea, pereți și până la mobilier și elemente de décor, toate trebuie să creeze o atmosferă echilibrată și liniștitoare. Conform conceptelor și tendințelor în materie de design interior, ar trebui să fii atent la următoarele aspecte:

Culorile și lumina

Pentru început este ideal să stabilești paleta de culori pe care dorești să o folosești. Dacă îți dorești să menții un aer modern în încăpere, atunci ar trebuie să te îndrepți către culori calde și neutre. Înainte de alegerea culorilor este necesar să iei în calcul și lumina din cameră. Cel mai indicat ar fi să ai cât mai multă lumină naturală. Dacă amplasarea nu îți permite, atunci soluția o reprezintă iluminatul interior care necesită studiu și atenție sporită în acest caz. Lumina potrivită în combinație cu nuanțele de culori potrivite va contura o ambianță cu adevărat primitoare.

sfaturi pentru dormitor

amenajare de dormitor

amenajarea dormitorului

Culorile neutre sunt des folosite deoarece dacă sunt alese adecvat dau o notă stilată camerei. De la fel de mult succes se bucură și culorile pastelate. Cu ajutorul acestora poți asigura un grad mare de comoditate în cameră, păstrându-o în același timp fresh. Descoperă ce îți dorești cu adevărat și care culori contribuie la îmbunătățirea stării tale de spirit. În acest mod vei fi face mai ușor alegerea și vei fi împăcat cu tine însuți.

amenajarea in dormitor

amenajare dormitor

atmosfera dormitor

În ceea ce privește lumina pe timpul nopții, dacă vrei să te odihnești corespunzător este indicat să te asiguri că încăperea este cât mai întunecată. Un mediu cât mai întunecat pe tipul nopții, te va ajuta să ai parte de un somn odihnitor și energie în următoarea zi. Pentru a stopa lumina de afară în timpul nopții, poți opta pentru niște draperii calitative care să îți confere atmosfera de care ai nevoie. Seara înainte să te culci, este recomandat să menții o lumină caldă în cameră și să iluminezi doar diferite părți din încăpere. Menținerea luminii sub control te va ajuta să te relaxezi înainte de culcare.

cum amenajezi dormitorul

mobila dormitor

dormitor simplu

Dacă în timpul zilei își dorești să ai o cameră luminoasă, dar amplasarea te împiedică puțin, poți lua în considerare apelarea la un truc. Oglinzile sunt des folosite pentru amplificarea luminii dintr-o încăpere. Dacă le amplasezi corect, nu numai că vei avea parte de mai multă lumină naturală, dar vei crea și impresia de spațialitate.

Elementele de mobilier

Mobilarea dormitorului este un alt pas important care necesită luarea celor mai bune decizii din mai multe puncte de vedere. Înainte să faci orice fel de achiziție, analizează bine spațiul și vezi cât loc ai la dispoziție. Este indicat să eviți aglomerarea elementelor de mobilier pe cât de mult posibil. Dacă nu dispui de foarte mult spațiu, atunci poți lua în considerare diminuarea numărului de piese de mobilier. Spațiul trebuie folosit astfel încât să ai loc de mișcare și să te simți confortabil. Mobilierul trebuie să fie multifuncțional dacă spațiul are dimensiuni reduse. Amenajarea pe verticală este în astfel de cazuri cea mai bună variantă la care poți să recurgi.

 

amplasare mobila dormitor

culori dormitor

decorul din dormitor

Cel mai important și nelipsit element îl reprezintă patul. În alegerea patului trebuie să iei în considerare designul, mărimea și funcționalitățile acestuia. Dacă ai un dormitor mai mic, ar fi ideal să alegi un pat cu sertare unde să își poți depozita o parte din lucrurile de care ai nevoie. Patul trebuie să fie cât mai simplu și să prezinte forme curate pentru a crea un spațiu modern. Pe lângă aceste aspecte, este necesar să fii atent la somiera și saltea. Acestea trebuie să se plieze neapărat pe nevoile tale pentru a îți conferi odihna necesară. Amplasarea patului are nevoie și ea de atenție. Poți opta să îl poziționezi în mijlocul camerei sau cum îți dorești, dar ține cont de poziția geamurilor și a felului prin care intră lumina de afară în dormitor.

design dormitor

design interior dormitor

dormitoare moderne

Așadar, fii atent la măsurătorile pe care le faci și asigură-te că acestea sunt corecte. Cu siguranță nu îți dorești să faci alegeri pe care să le regreți mai târziu. Nu uita că dacă vrei să ai parte de un somn de calitate trebuie să pui calitatea pe primul loc și să amenajezi spațiul în funcție de factorii din jur.

Materialele

Atunci când vorbim despre amenajarea unui dormitor modern, trebuie să acordăm atenție și materialelor utilizate. În conceptul modern actual, lemnul este un element care nu ar trebui să lipsească din cameră. Astfel, poți alege un mobilier modern conceput pentru dormitor confecționat din materiale naturale. Naturalețea este o caracteristică destul de importantă a acestui stil și ce este mai aproape de natură dacă nu lemnul. Dacă vei opta pentru un dormitor cu elemente de lemn incluse vei da și o notă de rafinament întregului spațiu. De asemnea, perdelele, draperiile, covoarele și așternuturile folosite, ar trebui să personalizeze mediul într-un mod echilibrat. În acest fel, vei amenaja un spațiu intim, în care să te simți în siguranță și unde să te destinzi așa cum își dorești.

dormitor de lux

dormitor elegant

dormitor mare

dormitor minimalist

dormitor

Suprafețele din dormitor trebuie să fie netede și să aibă o urmă de strălucire. Stilul modern este cunoscut pentru versatilitatea care poate fi adoptată în cadrul unei amenajări. Chiar este recomandat să combini mai multe tipuri de materiale cum ar fi lemnul, mozaicul, sticla, metalul și bronzul.

Decorațiunile

După stabilirea paletei de culori și a pieselor de mobilier, este timpul să își îndrepți atenția către elementele de decor. Acestea trebuie alese cu mare grijă căci un singur obiect amplasat necorespunzător, îți poate strica întreaga atmosferă. Atunci când amenajezi un dormitor modern, este indicat să te concentrezi pe simplitate, dar și pe forme geometrice și cu o simetrie aparte. Decorațiunile trebuie să aibă acel ceva care aduce o nuanță de noutate în peisaj, dar care se integrează perfect cu celelalte lucruri din încăpere. În funcție de culorile folosite, poți încerca să alegi elemente de decor contrastante. De asemenea, încearcă pe cât de mult posibil să nu încarci camera cu prea multe decorațiuni întrucât vor îngreuna aerul din cameră și vor avea un efect negativ asupra aspectului general.

decor dormitor

dormitorul

mobila de dormitor

sfaturi amenajare dormitor

 

3. Ce greșeli să eviți atunci când amenajezi dormitorul?

Există multe greșeli pe care le poți face atunci când amenajezi un dormitor. De aceea, este bine să fii informat în legătură cu acestea și să încerci să le eviți pe cât de mult posibil. Printre greșelile făcute cel mai frecvent în modul de amenajare al aceste încăperi se numără:

  • Aglomerarea obiectelor – pentru a nu îți transforma munca într-un dezastru, trebuie să ai grijă să păstrezi impresia de spațialitate cât mai mult cu putință
  • Decorul în exces – evită să decorezi excesiv camera cu tot felul de ornamente și accesorii care de fapt nu se încadrează în peisaj și încarcă întreaga atmosferă
  • Dimensiunile mobilierului – alege mobilierul în funcție de nevoile tale și nu opta pentru dimensiuni mari atunci când nu ai nevoie de ele, dar spațiul nu îți permite
  • Diminuarea luminii naturale – nu amplasa lucruri voluminoase în apropierea ferestrelor deoarece vor diminua din lumina care intră în încăpere, iar tu ar trebui să profiți de aceasta pentru a te bucura de un spațiu luminos și încăpător
  • Lipsa originalității - chiar dacă urmărești să amenajezi un dormitor modern urmând principii arhitecturale, nu uita să îți lași și amprenta personală în peisaj întrucât aceasta te va face să te simți în largul tău cu adevărat
  • Culorile reci – evită să folosești culori reci în dormitor deoarece acestea nu vor contura tocmai atmosfera caldă și plăcută pe care ți-o dorești și optează pentru culori mai calde

Evitând producerea acestor greșeli te vei afla cu un pas mai aproape de îndeplinirea dorințelor tale privind amenajarea dormitorului.

 

4. Sfaturi practice pentru amenajarea dormitorului în stil modern

În comparație cu sufrageria și bucătăria, dormitorul poate părea mai ușor de amenajat. În practică însă, lucrurile stau complet diferit. Dacă îți dorești ca la final să ai parte de o încăpere călduroasă și relaxantă, trebuie să ții cont de multe aspecte și să fii concentrat și pe micile detalii care fac diferența. Deși amenajarea unui dormitor depinde de foarte mulți factori de la un caz la altul, poți aplica câteva sfaturi indiferent de situație:

Crearea unui plan - Înainte de a face orice mișcare, întocmește un plan bine pus la punct în urma analizei și documentării făcute asupra ceea ce își dorești să implementezi

Stabilirea bugetului – Dacă îți stabilești de la bun început bugetul. Îți va fi mult mai ușor să faci alegerile privind materialele utilizate, mobilierul, decorațiunile și toate lucrurile necesare

Încadrarea decorului – Nu uita că deși decorezi doar dormitorul, mai ai și alte camere în locuință ți trebuie să încerci să încadrezi echilibrat stilul din dormitor cu restul casei pentru a păstra o ambianță generală în întreaga locuință

Combinațiile – Îndrăznește să combini mai multe tipuri de materiale, păstrând în același timp stilul modern pe care dorești să îl integrezi

pat dormitor

tipuri de dormitor

elemente decor dormitor

idei decor dormitor

nuante neutre dormitor

mobilare dormitor

În concluzie, amenajarea dormitorului necesită timp și atenție dacă îți dorești să ajungi la rezultatul mult dorit. Documentează-te bine și  când ai neclarități cere și părerea unui specialist în design interior. În acest mod, vei face ca dormitorul visat să prindă viață și să te vei bucura de un somn odihnitor.

 

Sursa foto: Pexels.com.

 

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit