Extensia canapelelor - mecanismul care aduce utilitate sporită acestei piese de mobilier
03 aug, 2022
Extensia canapelelor - mecanismul care aduce utilitate sporită acestei piese de mobilier

Canapelele sunt obiecte de mobilier pe care le poți găsi în aproape toate casele, în zona sufrageriei sau livingului, a spațiilor de zi sau de socializare, și, mai ales, amplasate în fața ecranelor televizoarelor. Sinonime cu ideea de confort, canapelele sunt locuri pe care petrecem o mare parte din timpul rezervat relaxării. De fapt, timpul petrecut pe canapea, urmărind filme sau emisiuni televizate, a devenit o preferință a omului modern, astfel încât această piesă de mobilier este în prezent aproape obligatorie pentru decorarea principalelor camere ale locuinței.

Modelele moderne de canapele sunt prevăzute cu sisteme de extensie, mecanisme care permit transformarea acestei piese de mobilier în locuri de dormit sau care pot suplimenta gradul de confort prin adaugarea unor suporți pentru susținerea picioarelor și a corpului în poziții cât mai odihnitoare. 

În acest articol vei afla câteva date despre canapelele moderne, precum și despre mecanismele care stau în spatele sistemelor de extensie ale acestora.

Cuprins

1. Sisteme de canapele extensibile - principalele modele disponibile

2. Sistemul de extensie al canapelei - componente și mod de funcționare

1. Sisteme de canapele extensibile - principalele modele disponibile

Cele mai căutate modele de canapele care pot fi și extinse sunt:

- Canapele modulare sau cu secțiuni - sunt cele alcătuite din mai multe unități mai mari sau mai mici care pot fi combinate astfel încât să poată fi create diverse forme și aranjamente. Sunt unele dintre cele mai comune modele de canapele extensibile și sunt cunoscute mai ales sub forma colțarelor.

- Canapelele clasice cu două sau cu mai multe locuri sunt modele consacrate, extensibile, care respectă forma cunoscută a acestor piese de mobilier și care sunt prevăzute cu diverse accesorii de tapițerie, de exemplu cu somiere și cu mecanisme diverse, care asigură manevrabilitatea piesei la extindere. 

2. Sistemul de extensie al canapelei - componente și mod de funcționare

Sistemele de extensie a canapelei sunt mecanisme cu ajutorul cărora funcționalitatea acestei piese de mobilier poate fi suplimentată în mod considerabil, practic aceasta transformându-se fie într-un loc confortabil de dormit, fie într-un spațiu de relaxare pe timpul zilei.

Mecanismul unei canapele extensibile este alcătuit dintr-o gamă diversă de componente în funcție de modelul adoptat în construcția piesei de mobilier. De exemplu, mecanismul de tip japonez permite rabatarea șezutului canapelei cu ajutorul unui sistem de balamale și arcuri care asigură transformarea canapelei prin dispunerea orizontală a șezutului și a spătarului într-un loc spațios de dormit. 

Desigur, pot exista și mecanisme ale sistemelor de extensie ale canapelelor bazate pe modul de acțiune al amortizoarelor cu gaz care permit extinderea sau strângerea canapelei cu un minim de efort fizic. De asemenea, unele modele de canapele extensibile pot folosi un sistem de șine culisante pentru extensie.

Alte modele de canapele - construite pe structură metalică - asigură extensia prin folosirea unor mecanisme pentru brațe care se pot ajusta astfel în două trepte de reglare. Brațul se poate roti la 90 de grade, iar mecanismul asigură blocarea sau deblocarea acestuia în funcție de dorința utilizatorului. 

Toate mecanismele sistemelor de extensie ale canapelelor permit accesul la spațiul de depozitare al acestor tipuri de canapele, un avantaj deloc de neglijat, mai ales în cazul amenajărilor interioare de tip ergonomic.

Așadar, canapelele extensibile constituie azi piese de mobilier indispensabile pentru interioarele moderne atunci când îți dorești un grad de confort superior și un aranjament interior ergonomic.

Sursa foto: Pixabay.com

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit