Amenajare birou acasă – cum îți poți crea un spațiu numai bun de lucru chiar la tine acasă
06 apr, 2022
Amenajare birou acasă – cum îți poți crea un spațiu numai bun de lucru chiar la tine acasă

În ultima perioadă locuința s-a transformat dintr-un loc de relaxare, într-unul de odihnă, timp petrecut cu cei dragi și familia, dar și loc de muncă. Cel mai probabil a trebuit să faci o amenajare de birou acasă pentru ca „work from home” să fie cât mai confortabil.

Amenajarea unui spațiu pentru birou nu constă doar în alegerea biroului propriu-zis, ci și în alegerea unei cromatici potrivite, a unui spațiu care să îți ofere multiple locuri de organizare, și a unui scaun ergonomic care să te ajute pe toată perioada orelor petrecute în fața calculatorului.

Există câteva criterii bine definite pe care este bine să le iei în considerare atunci când vrei să îți conturezi zona biroului, iar în rândurile următoare vei descoperi în detaliu cât mai multe idei de amenajare pentru birourile de acasă.

Cuprins

1. Alegerea unui loc pe care să îl transformi în biroul de acasă

1.1   Amenajarea biroului de acasă în dormitor

1.2   Amenajarea biroului de acasă în living

1.3   Amenajarea biroului de acasă în balcon

1.4   Amenajarea biroului de acasă în mansardă

1.5   Amenajarea biroului de acasă pe terasă

2. Alegerea biroului în funcție de dimensiunile spațiului

2.1   Alegerea unui birou mic

2.2   Alegerea unui birou mare

2.3   Alegerea unui birou custom-made

3. Alegerea unui scaun de birou pentru acasă

4. Amenajarea biroului de acasă în funcție de stilul încăperii

4.1   Amenajarea biroului în stil modern

4.2   Amenajarea biroului în stil industrial

4.3   Amenajarea biroului în stil boho

1. Alegerea unui loc pe care să îl transformi în biroul de acasă

Este important ca între spațiul de muncă și cel de relaxare să existe o bună delimitare. Astfel, spațiul destinat biroului îl poți crea într-o cameră ce, de regulă, are o altă funcție: în dormitorul mic, pe terasă sau chiar pe balcon.

Într-adevăr, nu întotdeauna este posibilă o astfel de amenajare, mai ales în cazul studiourilor sau a garsonierelor ce au o suprafață mică, însă chiar și atunci, cu o amenajare eficientă și atent gândită, se poate crea un mic spațiu pentru biroul de acasă.

1.1 Amenajarea biroului de acasă în dormitor

Această opțiune este potrivită mai mult pentru apartamentele sau casele în care există trei sau patru camere, iar una dintre ele poate fi sacrificată pentru un astfel de loc. Totuși, dacă nu dispui de o cameră în plus, iar singura opțiune este să îți creezi un spațiu de birou în locul în care dormi seara, poți să montezi pe perete un blat cu sistem rabatabil.

Astfel, ori de câte ori vei avea nevoie de un loc în care să lucrezi, tot ce va trebui să faci va fi să rabatezi masa, iar atunci când termini și vrei să te pregătești de culcare, să o închizi. 

1.2 Amenajarea biroului de acasă în living

Cu siguranță ai un colț în camera de zi care poate fi amenajat rapid într-un spațiu de lucru. Nu trebuie să te sperie gândul că biroul va părea ieșit din contextul amenajării, ba din contră. Privește această acțiune ca pe o provocare și joacă-te cu nuanțele, culorile și texturile astfel încât să ajungi la o amenajare potrivită. Totuși, delimitează bine zonele, pentru a nu se crea confuzie între spațiul de relaxare și cel de lucru.

1.3 Amenajarea biroului de acasă în balcon

Dacă ai un balcon bine izolat termic, dar și fonic, iar spațiul din casă nu îți permite să îți creezi un colț de lucru, poți contura un mic birou chiar în balcon. Munca de birou de acasă poate fi făcută practic din orice colț, mai ales dacă ai imaginație, o priză și o bună conexiune la internet. Investește totuși în niște draperii sau jaluzele orizontale care să te protejeze de lumina puternică a dimineții, astfel încât să poți lucra în voie fără a fi deranjat.

1.4 Amenajarea biroului de acasă în mansardă

Dacă ai o casă cu mansardă și încă nu i-ai atribuit niciun rol, cum ar fi dacă ți-ai crea un spațiu de lucru chiar acolo? În cazul în care locul nu este amenajat deloc, această mutare implică o anumită investiție pentru a fi un loc luminos și numai bun pentru munca de birou de acasă.

1.5 Amenajarea biroului de acasă pe terasă

Terasele sunt minunate atât în anotimpul călduros, cât și atunci când este frig, dacă sunt bine încălzite. Dacă spațiul din interior nu îți permite să îți creezi un loc destinat biroului, te poți adapta și poți organiza un spațiu pe terasa exterioară. Această idee este potrivită mai mult pentru cei care nu sunt nevoiți să stea la laptop opt ore pe zi, ci pentru cei care au un program mai flexibil. De asemenea, iarna, este foarte important ca terasa să fie încălzită și acoperită astfel încât temperatura să fie optimă și potrivită pentru a sta câteva ore și a lucra.

2. Alegerea biroului în funcție de dimensiunile spațiului

Fiecare persoană locuiește într-un spațiu diferit, de aceea este și dificil să spunem că anumite idei de amenajare pentru birourile de acasă sunt potrivite pentru toată lumea. Orice spațiu are unicitatea sa, indiferent că este mare sau mic, că poți integra un birou spațios sau doar o masă pliabilă. Important este să îți creezi un loc în care să poți continua munca de acasă în condiții optime și cât mai confortabile.

 2.1 Alegerea unui birou mic

Spațiile mici sunt întotdeauna mai dificil de amenajat și personalizat din cauza faptului că te limitează la anumite măsurători, dar și la un design ce poate nu este chiar pe placul tău. De regulă, un birou mic trebuie să îndeplinească criterii cât mai practice: să aibă o lungime și înălțime cât mai potrivită pentru a putea lucra și a pune laptopul sau device-urile pe care le folosești. În schimb, criteriile decorative, prezența unor sertare sau posibilitatea montării unei lămpi care să încălzească spațiul, nu prea există deoarece locul mic nu va permite.

Totuși, pentru spațiile mici, alege un birou cât mai înalt, tip măsuță, care nu va încărca spațiul din punct de vedere vizual, ci îl va lăsa mai aerisit.

2.2 Alegerea unui birou mare

Spațiile mari sunt versatile și îți oferă o mulțime de posibilități atunci când vine vorba despre amenajarea biroului de acasă. Chiar și așa, este important să nu încarci spațiul cu foarte multe obiecte decorative. Este important să acorzi atenție întregii imagini de ansamblu pe care toate obiectele aranjate în colțul respectiv o oferă.

Până la urmă, spațiul de lucru trebuie să fie unul cât mai aerisit, astfel încât să nu încarce vizual și să nu te obosească. Este important să ai și multă lumină naturală în cameră, iar din punct de vedere decorativ, poți amenaja cu ajutorul unor plante sau a unor tablouri care să te inspire și să îți ofere liniște.

2.3 Alegerea unui birou custom-made

De regulă, atunci când ești în căutarea unui birou, primul gând este să te duci la un magazin specializat pentru a găsi acel obiect care să îți îndeplinească toate cerințele. Uneori prețul unui birou bun poate fi mare, mai ales dacă vrei să îndeplinească și alte criterii, precum reglarea înălțimii sau posibilitatea de a avea cât mai multe elemente de organizare și depozitare.

Se știe că statul doar la birou, opt ore pe zi, nu este indicat deoarece riști să ai probleme cu spatele și cu coloana. Dacă atunci când te duceai zilnic la birou te mai ridicai, mergeai la masă, ieșeai cu colegii afară sau îți mai găseai câte un motiv pentru a face mișcare, de când stai acasă cu siguranță lucrurile sunt complet diferite. De aceea, poți opta pentru un birou custom-made, potrivit pentru dimensiunile spațiului pe care îl ai disponibil, dar și pentru confortul tău.

De exemplu, îți poți crea propriul birou tip stand desk – un birou reglabil pe înălțime, care să te ajute să alternezi lucratul atât din picioare, cât și de pe scaun, și să îți fie mai ușor să faci aceste treceri. Trebuie doar să achiziționezi picioarele de birou potrivite, în funcție de finisajul preferat (satinat sau antracit), dar și blatul potrivit realizat din pal melaminat sau MDF. Dacă nu știi cum poți îmbina cele două obiecte, cel mai bine este să te sfătuiești cu o persoană specializată, un tâmplar. Va ști să îți spună ce alte scule și accesorii ai nevoie, precum și ce elemente și accesorii de îmbinare sunt potrivite pentru a realiza un birou potrivit nevoilor tale.

3. Alegerea unui scaun de birou pentru acasă

Scaunul de birou este poate cel mai important obiect atunci când vine vorba despre amenajarea biroului de acasă. De aceea este important să nu te gândești doar la buget atunci când începi căutările.

Un scaun pentru birou trebuie trebuie să fie confortabil, ergonomic, să îți susțină gâtul și spatele, pentru a evita viitoare probleme și dureri. Bineînțeles, nu este îndeajuns doar ca scaunul să fie unul bun, ci și ca tu să ai o postură corectă atunci când lucrezi la el.

Alege să investești într-un scaun de birou pentru acasă, ergonomic, chiar dacă investiția poate fi ceva mai consistentă la început. Pe viitor îți vei mulțumi pentru alegerea făcută.

4. Amenajarea biroului de acasă în funcție de stilul încăperii

Dacă încăperea în care vei organiza spațiul pentru birou este amenajată într-un anumit stil, este bine să ai totuși în vedere câteva lucruri în ceea ce privește mobilierul pentru biroul de acasă, astfel încât să nu pară că cele două zone sunt din stiluri total diferite.

Atunci când începi amenajarea, ia în calcul paleta de culori folosită, starea pe care vrei ca spațiul să ți-o transmită, dar și materialele pe care le-ai folosit în restul amenajării.

4.1 Amenajarea biroului în stil modern

Amenajarea biroului de acasă în stil modern poate fi chiar foarte simplu gândită. Dacă restul spațiului are un design cât mai minimalist, în culori deschise și este practic, poți aborda acest stil cu ușurință și în zona de lucru. Alege un birou simplu, cu un blat MDF mat uni și accesorizează zona cu plante naturale, elemente din sticlă sau tablouri cât mai minimaliste.

 4.2 Amenajarea biroului în stil industrial

De regulă, stilul industrial are o ușoară influență rece, dat fiind faptului că se folosește mult fier, cărămidă și culori mai închise. Alege un birou cu un blat din lemn cu picioare metalice. Poți accesoriza locul cu o lampă industrială, mare, asta dacă spațiul îți permite, dar și cu diverse corpuri de organizare a documentelor în aceeași notă.

4.3 Amenajarea biroului în stil boho

Stilul boho îți oferă posibilități multiple de amenajare. În funcție de nuanțele folosite în restul încăperii – calde sau reci – te poți ghida și pentru zona biroului. Boho înseamnă multă accesorizare și materiale diverse, așa că dă-ți frâu liber imaginației și, în funcție de spațiul disponibil, creează-ți biroul de acasă exact așa cum simți. Poți opta pentru un birou cu un blat MDF lucios fantezie, pentru a oferi personalitate locului, dar și pentru un scaun într-o culoare diferită.

În concluzie, atunci când începi să creezi o amenajare pentru biroul de acasă, trebuie să iei în calcul mai multe elemente, astfel încât biroul să se integreze în spațiu, dar și să ofere confortul de care ai nevoie atunci când stai la laptop și în apeluri video multe ore pe zi.

Acordă atenție culorilor, materialelor folosite, dar și spațiului disponibil. Nu este deloc dificil să îți customizezi singur biroul, în funcție de nevoi și buget.

Sursă foto: Unsplash.com; Pexels.com; Pixabay.com

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit