Proiectarea mobilei de bucătărie - Sfaturi utile pentru obținerea rezultatelor dorite
04 nov, 2022
Proiectarea mobilei de bucătărie - Sfaturi utile pentru obținerea rezultatelor dorite

Te gândești să-ți renovezi locuința și prima încăpere pe care vrei să o transformi este bucătăria? Realizarea acestui proiect nu este unul simplu pentru că o bucătărie trebuie să fie funcțională 100%, să aibă zone perfect definite și să fie amenajată într-un stil care să respecte preferințele personale.

Un loc important este ocupat de etapa proiectării mobilei de bucătărie care să răspundă cu succes tuturor nevoilor unui astfel de spațiu. Astfel, se va ține cont de dispunerea conexiunilor la rețelele de alimentare, a ușilor și ferestrelor, caloriferelor și altor elemente care ar putea să condiționeze într-un fel sau altul instalarea mobilei.

Dacă vrei să-ți amenajezi bucătăria pe care ai visat-o, trebuie să faci câteva măsurători înainte, să te gândești clar la viziunea pe care ai o ai și să alegi un furnizor de mobilă care să te ajute să pui în practică rapid și ușor tot ce îți dorești. În articolul de mai jos vei descoperi cum se proiectează mobila de bucătărie, ce reguli există și ce este un configurator pentru proiectare. Vei afla ce înseamnă proiectarea 3D a mobilierului cu ajutorul specialiștilor și ce importanță au accesoriile de mobilier.

Cuprins:

1. Cum se proiectează mobila de bucătărie

1.1. Reguli pentru proiectarea mobilei de bucătărie

1.2. Configuratorul pentru proiectarea mobilei de bucătărie

2. Proiectarea 3D a mobilierului de bucătărie cu ajutorul specialiștilor

3. Importanța accesoriilor în proiectarea mobilei de bucătărie

1. Cum se proiectează mobila de bucătărie

Mobilierul de bucătărie este una dintre piesele cele mai folosite de orice familie și trebuie să i se asigure o rezistență sporită care se obține prin utilizarea materialelor și accesoriilor de calitate superioară, accesorii precum balamale și mânere, care să reziste la uzură. Aceste aspecte trebuie luate în considerare încă din faza proiectării. Nu trebuie neglijat nici aspectul estetic, care trebuie să reflecte preferințele proprietarilor.

1.1. Reguli pentru proiectarea mobilei de bucătărie

Proiectarea mobilierului de bucătărie implică diferite tipuri de alegeri, unele dintre ele vizând sistemele de instalații, altele elementele de mobilier, placările de perete sau aparatele electrocasnice. Pentru a nu exista riscul de a face greșeli este vital să se respecte întocmai anumite reguli clare în proiectarea mobilei de bucătărie.

- Pentru a descoperi cea mai potrivită forma pentru bucătărie este bine să pornești de la spațiul disponibil. Mobilă de bucătărie pe colț, insulă sau bucătărie compactă? Trebuie să faci această alegere încă de la început, din etapa de proiectare. După ce ai aflat care sunt dimensiunile suprafeței aflate la dispoziție, poți alege și forma bucătăriei tale.

- Caracterul practic și factorul estetic trebuie să fie în strânsă legătură când vine vorba despre proiectarea mobilierului. Vezi care sunt obiceiurile tale și ale membrilor familiei, apoi îți vei da seama cum vei folosi bucătăria și de ce vei avea nevoie. Unii proprietari folosesc mai mult bucătăria pentru gătit, alții preferă mai mult să comande mâncare, așa că importanța obiceiurilor personale este definitorie în etapa de proiectare a mobilierului.

- Planificarea pozițiilor diferitelor elemente este iarăși o regulă ce trebuie să fie aplicată încă de la începutul proiectării. Vei avea în vedere poziția instalațiilor de apă, gaz, curent electric, poziția hotei și, de asemenea, dacă, poate la un moment dat, în viitor, vei dori să le muți altfel.

- La proiectarea mobilei de bucătărie vei ține cont și de poziția pe care o va avea în această încăpere mașina de spălat vase. Nu uita că trebuie să fie pusă lângă chiuvetă, în acest mod reușind să să se încarce și să se golească de apă.

- Alegerea blatului rezistent, util pentru procesul de gătire, trebuie să se facă în funcție de materialul din care va fi fabricat. Specialiștii îți recomandă să renunți la materialele greu de curățat și de întreținut, chiar dacă sunt în tendințe.

- Corpurile de mobilier suspendate sunt apreciate de toată lumea, dar în procesul de proiectare trebuie să se opteze pentru elemente de mobilier închise, care să nu favorizeze așezarea fumului și vaporilor rezultați în urma gătitului.

- Accesorizarea mobilierului trebuie să aibă loc tot în această etapă de proiectare, în așa fel încât să se poată avea în vedere folosirea bugetului optim, fără să se mai adauge noi cheltuieli, neprevăzute.

Așadar, anumite decizii trebuie luate acum, la început, în faza de proiectare, fără să te grăbești. O consultare de specialitate în vederea realizării proiectului de bucătărie dorit ar trebui avută în vedere pentru a obține rezultate excelente.

1.2. Configuratorul pentru proiectarea mobilei de bucătărie

Pe internet se pot găsi foarte ușor configuratoare de către cei care au nevoie de proiectarea mobilierului de bucătărie. Există software-uri simple, ușor de utilizat care te pot ajuta în acest sens.

Există numeroase alegeri pe care le poți face când vine vorba despre proiectarea bucătăriei în L, în U, în G, cu bar și poți opta pentru mobilier de bucătărie de diferite tipuri: dulapuri pe verticală (în 4 înălțimi), dulapuri suspendate și superioare (în 4 înălțimi), dulapuri pentru electrocasnice (frigider, cuptor, mașina de spălat vase, aragaz).

După ce ai ales mobilierul poți să personalizezi designul pe care dorești să-l aplici în bucătărie. Optează pentru ceea ce îți place, după ce consulți modele, culori și materiale diverse. Cele mai populare materiale sunt palul melaminat și MDF-ul în diferite decoruri: uni, lemn, lucios.

2. Proiectarea 3D a mobilierului de bucătărie cu ajutorul specialiștilor

Înainte de a se face proiectarea 3D a mobilierului de bucătărie este necesară parcurgerea unui pas suplimentar, și anume proiectarea 2D, ce presupune realizarea planului în două dimensiuni, de tip clasic, ca schiță. Este preponderent utilizată și utilă dacă este explicată clienților foarte bine pentru că de multe ori aceștia nu sunt obișnuiți să citească schițe tehnice.

În ultimii ani, majoritatea producătorilor de mobilă folosesc softuri cu ajutorul cărora pot oferi servicii de cea mai înaltă calitate și au siguranța mulțumirii clientului la final. Aceste programe pot minimiza pierderile de material prin recomandarea unor debitări care să ofere o utilizare cât mai eficientă a plăcilor din care va fi realizat mobilierul.

3. Importanța accesoriilor în proiectarea mobilei de bucătărie

Pentru proiectarea bucătăriei este bine să apelezi la un specialist, care poate să te ajute să optimizezi corespunzător spațiul, să poți alege exact mobilierul de care ai nevoie, precum și diferite accesorii de bucătărie de cea mai bună calitate, indiferent că este vorba despre plinte pentru mobilier, coșuri de colț, coșuri de gunoi, scurgător pentru vase, coloane glisante, organizatoare de tacâmuri sau despre seturi pentru sticle, colțare și înălțătoare.

Printre accesoriile de avut în vedere încă din faza de proiectare a mobilei de bucătărie se numără:

- fronturile pentru mobilă

- accesoriile pentru corpurile de mobilier (rotile din plastic sau din silicon, suporturi din metal, agățători din plastic pentru corpuri suspendate)

- accesoriile pentru sertarele mobilierului (amortizoare sau glisiere)

- elementele de îmbinare pentru mobilă (holșuruburi, pastile autoadezive, demontabile, șuruburi, colțare)

- picioarele pentru mobilier (vor fi alese în funcție de materialul de bază al mobilierului și de greutate)

- sistemele de glisare și accesoriile acestora

- canturile de mobilier (realizate din plastic durabil, rezistente indiferent de locul în care sunt montate).

De asemenea, trebuie să ai în vedere faptul că după primirea mobilierului de bucătărie trebuie să treci la montarea lui. Dacă vrei să faci acest lucru singur, prezența unor scule necesare pentru proiectele de bricolaj este mai mult decât utilă. Printre sculele și accesoriile de care vei avea nevoie se numără și fierăstrăul vertical, mașina de găurit cu percuție, burghiuri, pânze, aspirator, șurubelniță, ciocan rotopercutor, telemetru cu laser etc.

În concluzie, pentru a obține o bucătărie pe gustul tău este important să faci o proiectare corespunzătoare, să alegi materiale și accesorii de calitate, să te decizi cu privire la cromatică sau combinații de culori.

Surse foto: unsplash.com

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit