Insula în bucătărie - Informații utile și interesante pentru un proiect modern
20 sep, 2021
Insula în bucătărie - Informații utile și interesante pentru un proiect modern

Bucătăria este încăperea preferată a membrilor familiei care se pot întâlni aici pentru a servi masa, dar și pentru a socializa. Din acest motiv, amenajarea acestei încăperi devine un proiect pe care toată lumea dorește să-l ducă la îndeplinire folosind ultimele tendințe sau recomandări ale specialiștilor și încercând, pe cât posibil, să fie funcțională și să păstreze aspectul estetic dorit.

Un must-have în designul de interior a devenit montarea unei insule în bucătărie, zonă inedită, modernă care oferă un aspect elegant. Cei mai mulți o folosesc pentru că poate deveni un loc de servit masa, fără să mai fie nevoie de crearea unui spațiu diferit sau un dining room, dar și pentru că blatul insulei poate utilizat pentru gătit.

Descoperă în continuare de ce să montezi o insulă în bucătărie, ce dimensiuni trebuie să aibă încăperea pentru o astfel de piesă, care sunt avantajele insulei, unde să o poziționezi pentru a fi de efect și practică, dar și alte informații referitoare la materialele din care să fie fabricat blatul sau la electrocasnicele ce ar putea fi încorporate. De asemenea, vei ști ce tipuri de insulă de bucătărie există sau sunt preferate, cum să construiești una singur, în cazul în care nu vrei să o iei din comerț, precum și alte sfaturi utile.

 

Cuprins:

1. Amenajarea bucătăriei cu insulă - Informații importante pentru începutul proiectului

1.1. Ce dimensiuni trebuie să aibă o bucătărie pentru a avea o insulă?

1.2. Avantajele unei bucătării cu insulă

1.3. Unde se poziționează insula în bucătărie

1.4. Care sunt cele mai bune materiale pentru blatul insulei din bucătărie?

1.5. Ce se poate încorpora în insula de bucătărie?

2. Tipuri de insule pentru amenajarea unei bucătării de vis

2.1. Bucătărie cu insulă tip mobilier

2.2. Bucătărie cu insulă tip masă

2.3. Bucătărie cu insulă în formă de U

2.4. Bucătărie cu insulă în formă de L

3. Construirea insulei în bucătărie de către un meșter amator

3.1. Planul pentru ridicarea insulei în bucătărie

3.2. Unelte și materiale necesare pentru construirea insulei în bucătărie

3.3. Accesorii care vor completa insula din bucătărie

4. Sfaturi utile pentru transformarea bucătăriei cu ajutorul unei insule

 

1. Amenajarea bucătăriei cu insulă - Informații importante pentru începutul proiectului

Bucătăria amenajată cu insulă este modernă, chic, încadrându-se în tendințe și poate fi adaptată necesităților oricărei familii. Majoritatea proprietarilor preferă montarea insulei într-o bucătărie de tip open-space, după model american, apelând la diferite stiluri de design pentru amenajarea și decorarea încăperii (tradițional, rustic, country, modern etc.)

1.1. Ce dimensiuni trebuie să aibă o bucătărie pentru a avea o insulă?

În general, specialiștii spun că o insulă poate fi așezată în orice bucătărie, mai mare sau mai mică, fără să existe prea multe restricții. Totuși, în funcție de suprafața ei se poate alege cât de mare sau cât de mică va fi insula.

O bucătărie mare este varianta ideală pentru a avea o insulă. Dacă se optează pentru un layout open space, atunci încăperea poate fi și mai mică. Este important ca bucătăria să aibă măcar 10 mp, în așa fel încât efectul final să fie unul deosebit și să nu pară îngrămădită.

1.2. Avantajele unei bucătării cu insulă

Pentru cei care nu sunt convinși de utilitatea unei bucătării amenajate cu o insulă, este bine să cunoască înainte de a lua orice decizie care sunt avantajele prezenței acestei piese aici:

- oferă un look deosebit, luxos, elegant;

- permite depozitarea multor obiecte necesare pentru prepararea hranei, pentru că aduce cu sine o multitudine de sertare și spații închise;

- poate separa două camere diferite;

- poate fi folosită ca loc pentru servit masa sau pentru gătit

- creează un spațiu perfect de socializare pentru membrii familiei sau chiar un loc pentru primirea musafirilor.

1.3. Unde se poziționează insula în bucătărie

Insula trebuie așezată în așa fel încât să rămână suficient spațiu liber, în care proprietarul se poate mișca în voie pentru diferite activități în bucătărie. Poate fi poziționată în centru sau lângă un perete, optându-se pentru diferite forme (rotundă, pătrată, dreptunghiulară, trapez etc.).

1.4. Care sunt cele mai bune materiale pentru blatul insulei din bucătărie?

Blatul insulei trebuie să arate foarte bine pentru că aspectul estetic al încăperii depinde foarte mult de acest lucru. Există tot felul de opțiuni disponibile, așa că alegerea ar putea fi greu de făcut. Printre cele mai populare se numără următoarele tipuri de materiale:

- granit;

- marmură;

- calcar;

- travertin;

- ardezie;

- lemn;

- onyx;

- metal;

- sticlă, etc.

1.5. Ce se poate încorpora în insula de bucătărie?

Insula de bucătărie poate deveni locul potrivit pentru încorporarea în interior a diferitelor lucruri importante:

- diferite spații de depozitare (sertare, dulapuri, accesorii pentru depozitat vinul, gunoiul selectat, legumele și fructele);

- instrumentele necesare gătitului (linguri, furculițe, pahare, oale, tigăi etc.);

- aparate electrocasnice: frigider, răcitor de băuturi, mașina de spălat vase, plita, cuptorul electric;

- chiuveta.

2. Tipuri de insule pentru amenajarea unei bucătării de vis

Dimensiunile insulei sunt importante, la fel și modelele existente pe piață, din care trebuie să se aleagă produsul perfect pentru a completa bucătăria de vis. Pentru un rezultat fabulos, proporțiile insulei trebuie să fie adaptate spațiului liber lăsat în jurul ei, unde proprietarul se va putea mișca în voie, fără să îi fie limitat accesul la diferite dulapuri. Dintre tipurile de insule existente se pot evidenția câteva, cum ar fi:

- tip mobilier;

- insulă pe roți;

- tip masă;

- în formă de U;

- în formă de L.

 

2.1. Bucătărie cu insulă tip mobilier

Pentru iubitorii designului interior, insula tip mobilier montată în bucătărie va fi exact ce își doresc pentru a crea un interior elegant, rafinat, luxos. Se pretează, de regulă, acolo unde celelalte dulapuri și piese sunt realizate în stil retro sau unde piesele de mobilier din jur sunt fabricate din lemn masiv. Armonia dintre toate piesele contează foarte mult, așa că nu trebuie uitat acest aspect.

2.2. Bucătărie cu insulă tip masă

Este una dintre cele mai populare, fiind preferată pentru că proiectul de amenajare poate fi realizat foarte ușor, de către oricine, potrivindu-se oricărui stil și oricăror dimensiuni ale încăperii. Insula tip masă poate ține locul mesei clasice și se construiește lejer și ieftin, fără să fie nevoie de o achiziție din comerț.

2.3. Bucătărie cu insulă în formă de U

Este un tip de insulă ce se poate adapta diferitelor bucătării din casele românilor, fiind specifică spațiului italienesc. Insula în formă de U se așază în casele mari, acolo unde parterul este destinat exclusiv bucătăriei, zonei de servit masa, spațiului pentru gătit.

2.4. Bucătărie cu insulă în formă de L

Acest tip de insulă este destinat tot locuințelor cu dimensiuni generoase, așa că proprietarii de apartamente sau garsoniere ar trebui să o evite pentru că nu dispun de spațiu suficient. De remarcat este faptul că imprimă un aspect luxos, elegant, sofisticat, potrivindu-se foarte bine cu designul art deco. Blatul insulei este fabricat, de regulă, dintr-un material deosebit, care atrage atenție prin frumusețea desăvârșită.

3. Construirea insulei în bucătărie de către un meșter amator

O persoană îndemânatică și creativă ar putea să ducă la bun sfârșit un proiect de construire a unei insule în bucătărie, mai ales dacă are câteva cunoștințe de bază, un plan bine pus la punct, uneltele necesare, accesorii și materiale în acest sens. A construi o insulă de unul singur poate fi considerat a fi un proiect dificil, dar nu imposibil.

3.1. Planul pentru ridicarea insulei în bucătărie

Înainte de orice trebuie realizat un plan de lucru pentru a ști costul exact al proiectului, așa că pune pe hârtie toate cheltuielile cu diferite materiale. Pentru rezultate bune, ai nevoie și de o schiță a insulei. Poți să-ți creezi singur această schiță sau o poți găsi pe internet, pe diferite site-uri de specialitate. Dacă nu ai foarte mare experiență, optează pentru un model ușor de realizat, dotat cu câteva sertare și dulapuri pentru depozitare. Vei avea nevoie de cunoștințe tehnice, legate de folosirea diferitelor tipuri de scule în montarea balamalelor și a mânerelor de sertare.

3.2. Unelte și materiale necesare pentru construirea insulei în bucătărie

Pentru a demara proiectul, meșterul trebuie să aibă la dispoziție uneltele necesare, dar și materialele utile. Printre acestea se numără:

- fierăstrăul unghiular;

- riglă;

- bormașină;

- ciocan;

- holzșuruburi;

- pal melaminat;

- MDF;

- blat;

- sisteme de închidere pentru sertare;

- amortizoare;

- balamale;

- mânere;

- șine, profile etc.

3.3. Accesorii care vor completa insula de bucătărie

Unele accesorii vor completa minunat insula de bucătărie, așa că n-ar trebui să eziți și să apelezi la câteva lucruri interesante:

- iluminarea spațiului folosind corpuri de iluminat suspendate ce vor atârna grațios;

- alegerea unei chiuvete fabricate dintr-un material elegant, luxos;

- așezarea hotei deasupra insulei, în cazul în care este montată plita aici;

- scaune de bar dacă se va amenaja inclusiv ca spațiu de servit masa.

- o vază cu flori sau alte obiecte decorative vor schimba atmosfera în interiorul bucătăriei.


4. Sfaturi utile pentru transformarea bucătăriei cu ajutorul unei insule

O structură insulară bine construită poate fi piesa de rezistență a bucătăriei, așa că sfaturile pentru realizarea proiectului trebuie să fie urmate, mai ales dacă sunt oferite de persoane care au cunoștințe în acest sens. Dintre ele pot fi menționate unele interesante și de urmat:

Dacă proprietarul vrea să-și construiască singur insula, atunci trebuie să țină cont de câteva detalii legate de realizarea măsurătorilor adecvate obținerii unui produs funcțional. Contează foarte mult înălțimea insulei, mai ales dacă persoanele care o vor folosi sunt mai înalte sau, din contră, foarte mici de statură;

Distanța ideală dintre insulă și piesele de mobilier este de minim 80 cm și maxim 150 cm;

Alegerea materialului pentru blatul insulei trebuie să se facă în funcție de scopul pe care îl va avea: va fi folosit la servirea mesei, ca zonă de gătit sau de preparat mâncarea;

Insula se dimensionează în funcție de suprafața bucătăriei, de design-ul ales pentru amenajarea încăperii, de funcționalitate, de numărul de locuri și de dotările dorite;

Înainte de a face alegerea potrivită pentru bucătărie, proprietarul trebuie să știe că amplasarea și tipul insulei vor spune multe despre posibilitățile pe care le va avea la dispoziție pentru folosirea ei într-un mod optim;

Blatul insulei poate să fie confecționat din materiale naturale sau fabricate, așa că se poate opta dintr-o gamă diversă, în funcție de bugetul pe care meșterul îl are la dispoziție;

Înălțimea blatului trebuie să țină cont de scopul pentru care este folosit. Dacă este util doar pentru prepararea hranei, atunci ar trebui să fie la fel de înalt ca toate celelalte piese de mobilier din bucătărie. Dacă se combină cu servitul mesei, atunci ar trebui să se opteze pentru un blat în trepte sau să i se atașeze scaune de bar înalte;

Insula în formă de sector de cerc este mai puțin recomandată caselor private și mai mult restaurantelor, pentru că oferă mai puține spații de depozitare și nu prea există loc pentru așezarea aparatelor electrocasnice;

Pentru un plus de rafinament, ar putea fi montat deasupra insulei un candelabru mic, efectul fiind unul senzațional.

În concluzie, o bucătărie dotată cu insulă devine o încăpere mult mai frumoasă și mai modernă, mai ales că reușește să fie extrem de funcțională, îndeplinind o mulțime de scopuri: servit masa, gătit și preparat hrana, socializare, desfășurarea diferitelor activități interesante, care au loc în familie și pe care membrii ei preferă să le realizeze în bucătărie.

 

Surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit