Montarea chiuvetei pe blat - Informații esențiale pentru un proiect bine executat
19 feb, 2024
Montarea chiuvetei pe blat - Informații esențiale pentru un proiect bine executat

Chiuveta de baie și de bucătărie este nelipsită din locuințele moderne (apartamente sau case), asigurând confort și oferind, în același timp, funcționalitate spațiului interior. Există o multitudine de modele de chiuvete, opțiuni diverse fiind și în ceea ce privește modalitatea de montare pe suport. Cea mai des folosită, cel puțin în legătură cu chiuveta de la bucătărie, este montarea pe blat, soluție facilă, dar și cu rezultate bune din punct de vedere al ergonomiei și al funcționalității. Această soluție tehnologică este simplu de aplicat, chiar și de către persoanele lipsite de experiență în domeniul amenajărilor de interioare, deoarece nu necesită îndemânări tehnice deosebite, iar sculele și accesoriile necesare sunt întâlnite în majoritatea caselor sau sunt ușor de procurat din magazinele de specialitate.

În articolul de mai jos vei afla cum se montează chiuveta deasupra, la nivel sau sub blat, care sunt sculele și accesoriile necesare pentru acest procedeu, precum și câteva sfaturi pentru a duce la bun sfârșit în mod corect întreaga operațiune de montare.

Cuprins

1. Montarea chiuvetei pe blatul de bucătărie sau de baie

1.1. Montarea chiuvetei deasupra blatului

1.2. Montarea chiuvetei la nivel cu blatul

1.3. Montarea chiuvetei sub blat

2. Scule necesare pentru montarea chiuvetei pe blat

2.1. Scule necesare pentru montarea chiuvetei

2.2. Accesorii utile în montarea chiuvetei de bucătărie și de baie

3. Sfaturi utile pentru un montaj corect al chiuvetei pe blat

 

1. Montarea chiuvetei pe blatul de bucătărie sau de baie

1 chiuveta montaj-min

Chiuvetele sunt piese esențiale în orice bucătărie clasică sau modernă, pe piață existând o gamă largă de modele diferite, atât în ceea ce privește forma, materialul din care sunt fabricate, cât și a modului de montare. Formele chiuvetelor sunt variate, cele mai des întâlnite fiind cele rotunde, cele pătrate și cele ovale. Un model care a pătruns recent pe piață și care are din ce în ce mai mulți adepți este cel cu formă triunghiulară, ce se poate monta pe colț, metodă ce permite o utilizare eficientă a spațiului, mai ales în cazul bucătăriilor de mici dimensiuni, unde nu este posibilă montarea unei chiuvete clasice.

Mărimea lor este oarecum standard, pentru că se dorește a încăpea pe toate blaturile de bucătărie, același lucru putând fi spus și despre adâncime. Sunt întâlnite adesea chiuvetele din inox, pentru că acest material are un preț accesibil, oferă o imagine elegantă și se întreține destul de ușor. Alte alegeri mai luxoase pot fi considerate cele din piatră, marmură, material compozit, precum acrilul, sau chiar cele din sticlă sau cupru. 

În montarea chiuvetei pe blat, în practică, se întâlnesc două situații. În primul rând, este vorba despre situația în care există deja o chiuvetă, dar se dorește înlocuirea ei cu un alt model. În al doilea rând, este situația în care mobilierul de bucătărie este proaspăt achiziționat și nu are decupat lăcașul în care va fi fixată chiuveta. 

Cel mai simplu procedeu este cel aplicat în primul caz, deoarece jumătate din operațiune este deja rezolvată, nemaifiind necesară decuparea blatului, ci doar demontarea chiuvetei vechi și înlocuirea ei cu varianta nouă. O precauție obligatorie în acest caz este realizarea unor măsurători anterioare, pentru a se alege un echipament cu dimensiuni similare chiuvetei vechi. Există și posibilitatea lărgirii decupajului pentru a permite montarea unei chiuvete de dimensiuni mai mari, în schimb varianta inversă, cea a montării uneia cu dimensiuni mai mici nu este posibilă. 

Această operațiune tehnică este ușor de pus în practică, în special dacă dimensiunile celor două chiuvete sunt egale. Demontarea chiuvetei vechi se realizează lejer, prin îndepărtarea clemelor de prindere ce fixează chiuveta de blat, prin desprinderea sifonului de scurgere și prin desprinderea țevilor de apă caldă și rece ce duc la baterie. Montarea chiuvetei noi se face printr-o operațiune inversă demontării, urmărindu-se o etanșare corectă a spațiului dintre chiuvetă și blat, fie prin aplicarea siliconului sanitar, fie a benzii speciale de etanșare.

 

1.1. Montarea chiuvetei deasupra blatului

Montarea chiuvetei în acest mod este cea mai la îndemână metodă, pentru că prelucrarea blatului este minimă. Un dezavantaj este că buza chiuvetei va fi mai ridicată cu câțiva milimetri față de blat, ceea ce îngreunează tragerea resturilor și a mizeriei în chiuvetă. 

1.1. montaj chiuveta-min

 

  • Trasarea poziției în care va fi montată chiuveta se face în așa fel încât să fie situată la o distanță de maxim 3 cm de marginea din față, pentru ca accesul să fie ușor. După alegerea locului potrivit, se așază chiuveta cu fața în jos și, cu ajutorul unui creion, se marchează conturul ei. După ce a fost îndepărtată chiuveta, se va trasa o nouă linie cu trei milimetri în interior, deoarece este necesar ca buza ei să se sprijine pe blat și să nu treacă prin acesta;
  • Tăierea blatului se face cel mai ușor cu ajutorul unui fierăstrău pendular. Mai întâi, cu bormașina se vor da patru găuri la colțurile suprafeței trasate, care să permită introducerea fierăstrăului pendular și tăierea circulară din zonă;
  • Fixarea chiuvetei se face obligatoriu prin utilizarea unei soluții de etanșare, care să nu permită scurgerea apei în partea inferioară a mobilei de bucătărie. Această soluție (banda de etanșare sau siliconul sanitar) se fixează direct pe chiuvetă înainte de montare, prin plasarea ei cu fața în jos și prin înconjurarea completă a suprafeței. După plasarea chiuvetei, se strâng clemele ce există printre accesoriile chiuvetei cu ajutorul unei șurubelnițe;
  • Bateria se montează în spațiul special destinat, deja decupat pe suprafața chiuvetei, sau, dacă acesta nu există, pe marginea blatului. În acest caz, va fi necesară găurirea suprafeței în același mod ca și decuparea pentru chiuvetă, doar prin alegerea diametrului potrivit, ce corespunde bateriei;
  • Conectarea bateriei la sursa de apă caldă și rece se face prin utilizarea unor garnituri de cauciuc ce împiedică scurgerea apei;
  • Ultima etapă este fixarea sifonului de scurgere, ce trebuie făcută în așa fel încât racordul flexibil să aibă o zonă de forma literei U, care să păstreze tot timpul o cantitate de apă ce nu permite intrarea în bucătărie a unor mirosuri neplăcute.

 

1.2. Montarea chiuvetei la nivel cu blatul

Montarea chiuvetei la același nivel cu blatul este o soluție puțin mai complicată, dar populară, pentru că are un aspect deosebit și permite curățarea blatului fără dificultate. Un dezavantaj este că acest tip de chiuvetă de bucătărie se potrivește doar pentru anumite tipuri de blaturi realizate din materiale impermeabile, precum piatra, marmura sau materialele compozite. În aceste cazuri, blaturile vin deja decupate, instalarea lor fiind simplu de pus în practică, fără să mai fie necesară efectuarea vreunei tăieri, ci doar montarea chiuvetei și accesoriilor prin respectarea schiței tehnice furnizate de producători.  

 

1.3. Montarea chiuvetei sub blat

Acest tip de operațiune este cel mai dificil de implementat, în primul rând, deoarece nu se potrivește oricărui model de blat, cele din lemn și MDF nefiind potrivite, și, în al doilea rând, pentru că sistemul de prindere este unul special, care permite susținerea greutății corecte a chiuvetei. Cu toate acestea, modelul este tot mai preferat, blatul se curăță fără niciun fel de problemă, iar designul este unul deosebit. 

Există și varianta chiuvetei încorporate în blat, în acest caz, zona nefiind distinctă, ci realizându-se prin turnarea compozitului ce formează blatul cu zona de chiuvetă deja existentă. 

 

2. Scule necesare pentru montarea chiuvetei pe blat

2 chiuveta-min

Anumite tipuri de montaj ale chiuvetei pe blat (de exemplu, cel cu chiuveta pusă deasupra) sunt la îndemâna meșterilor amatori și profesioniști, pentru că sculele necesare sunt puține, simplu de procurat, iar abilitățile tehnice sunt aproape de minim. Pentru a efectua o lucrare corectă, este necesar să se urmărească, anterior începerii acesteia, ca lista de scule și accesorii să fie completă. În caz contrar, poate apărea o situație nedorită, aceea ca lucrarea să fie în desfășurare, iar un anumit element să lipsească și să apară necesitatea de a merge în vizită la un magazin de bricolaj sau la unul de instalații.  

 

2.1. Scule necesare pentru montarea chiuvetei

Sculele necesare pentru montarea chiuvetei pe blat pot fi procurate cu ușurință, investiția fiind una redusă. În plus, ele pot fi utilizate ulterior și la alte lucrări din gospodărie, deoarece sunt scule de uz general. 

  • Fierăstrăul pendular este un echipament electric, care se folosește pentru realizarea tăierii unor materiale diverse, precum lemnul, PAL-ul melaminat sau chiar metalele mai subțiri. Cunoscut și sub numele de șoricel, este simplu de manevrat, nu necesită ca meșterul să aibă o experiență deosebită și nu oferă posibilitatea apariției unor accidente nedorite. Totuși, se vor întrebuința pânze de fierăstrău speciale pentru materialul blatului, iar recomandarea este ca tăierea să se facă la viteze inferioare, ce pot fi alese cu ajutorul butonului de setare a vitezei dispozitivului;
  • Bormașina electrică efectuează găurile din colțurile suprafețelor de tăiat. Pe piață există diferite tipuri de astfel de scule, cu acumulator sau alimentate la rețeaua de 220V, meșterul optând pentru cel potrivit;
  • Rigla și creionul vor fi folosite pentru trasarea zonelor ce vor fi decupate;
  • Șurubelnița pentru strângerea sistemelor de prindere a chiuvetei de blat.

 

2.2. Accesorii utile în montarea chiuvetei de bucătărie și de baie

Accesoriile necesare pentru a executa o lucrare corectă sunt minime. În primul rând, este vorba despre soluții de etanșare, care împiedică intrarea apei pe lângă chiuvetă și scurgerea ei în interiorul mobilei de bucătărie. Pot fi întrebuințate cu succes atât benzi de etanșare cauciucate autoadezive, cât și silicon sanitar, ce se fixează cu ajutorul pistolului special. În al doilea rând, nu trebuie să lipsească garniturile din cauciuc, ce se fixează la fiecare conexiune în cazul conductelor de apă caldă și rece și al sifonului de scurgere. 

 

3. Sfaturi utile pentru un montaj corect al chiuvetei pe blat

3 chiuveta-min 

Montarea chiuvetei pe blat este destul de simplu de pus în practică, dar părerea specialiștilor în domeniul instalațiilor este că, în cazul în care nu există deloc experiență în domeniu, să se apeleze la meșterii profesioniști. Un blat de bucătărie tăiat greșit nu mai poate fi întrebuințat și va fi necesară, cel mai probabil, o nouă investiție importantă pentru a se achiziționa unul nou. 

Persoanele care au ceva îndemânare tehnică și știu să urmărească diverse tutoriale existente pe Internet ar trebui să țină seama de câteva sfaturi care să le ușureze operațiunea: 

  • Măsurătorile sunt esențiale, mai bine se pierd câteva zeci de minute la început pentru planificare, decât să apară situații nedorite. Este important de ținut minte una dintre expresiile favorite ale profesioniștilor: ”Măsoară de două ori și taie o singură dată”;
  • Cea mai sensibilă lucrare este tăierea zonei din blat unde va fi montată chiuveta. Pentru a nu apărea greșeli, se poate utiliza o bandă adezivă din hârtie pe care se va trasa linia de tăiere. În acest fel, suprafața blatului va fi protejată și nu vor apărea așchii și zone crăpate;
  • Etanșarea zonei dintre chiuvetă și blat trebuie să fie făcută cu foarte mare atenție. În primul rând, suprafața blatului trebuie să fie foarte curată, lipsită de praf și de grăsimi, care ar împiedica ca masa de etanșare să adere strâns. În al doilea rând, nu trebuie să existe întreruperi de jur împrejurul chiuvetei, pentru că este suficientă o zonă mică, prin care apa să-și găsească loc și să se scurgă sub chiuvetă;
  • Etanșarea va fi utilizată și pe zona tăiată din blat, pentru că este posibil ca umezeala, inclusiv cea din vapori, să intre în structura ei și să provoace daune;
  • După finalizarea lucrării, ar trebui rezervate câteva zeci de minute pentru controlarea calității acesteia. Se va observa dacă apa nu se scurge pe lângă chiuvetă sau prin zona sifonului de scurgere. Pentru o etanșare perfectă a țevilor, se utilizează cu succes garniturile din cauciuc sau banda specială din teflon.

În concluzie, montarea chiuvetei de bucătărie pe blat poate fi făcută și de către proprietari, în special dacă este vorba despre acele tipuri de chiuvete care se montează deasupra blatului. Pentru tipuri mai complexe, se recomandă apelarea la profesioniștii care vor face ca riscurile apariției unor pagube să fie inexistente.

Sursa foto: Shutterstock.com, Ro.pinterest.com

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit