Îmbinările blatului de bucătărie - accesoriile necesare pentru un plus de eleganță și protecție
14 sep, 2021
Îmbinările blatului de bucătărie - accesoriile necesare pentru un plus de eleganță și protecție

Blaturile de bucătărie sunt elemente omniprezente în orice bucătărie modernă. Blaturile de pe ocardeko.ro sunt compuse din miez de conglomerate de lemn (așchii, rumeguș, praf de lemn) finisat cu un strat subțire de melamină diferit colorată. Blaturile sunt recomandate pentru întrebuințări multiple, atât în bucătărie cat și în alte zone, pentru amenajări care implică suprafețe cu proprietăți specifice de rezistență și durabilitate.


 

Elemente constructive de bază ale designului interior, blaturile de bucătărie sunt suprafețe ideale care nu ar trebui să lipsească din cadrul mobilierului modern actual, deoarece oferă o durabilitate excelentă, longevitate superioară oricărei alte soluții similare și pot suporta operațiunile desfășurate zilnic.. Blaturile  sunt 100% impermeabile și pot suporta o umiditate ridicată fără a se strica, fiind astfel ușor de folosit și în alte camere ale locuinței. Acest lucru este datorat faptului că pot fi cu ușurință modelate și dispuse în diferite forme cu ajutorul îmbinărilor specifice. 

 În acest articol vei afla câteva detalii despre îmbinările blaturilor de bucătărie și ultimele trenduri în domeniul designului de interior. 

 Cuprins

1. Îmbinări ale blatului de bucătărie în funcție de materialul din care este fabricat corpul principal

2. Îmbinarea blatului de bucătărie la 90 de grade și forme de protecție a acesteia

Îmbinări ale blatului de bucătărie în funcție de materialul din care este fabricat corpul principal

De la lemnul masiv, la modele laminate există azi o gamă largă de materiale din care pot fi fabricate blaturile de bucătărie de calitate, dar și cu alte destinații, așa cum sunt blaturile de mese ce pot fi folosite în orice alte încăperi ale unei locuințe sau chiar într-un birou.

Principalele materiale de fabricație ale acestor piese esențiale de mobilier sunt:

- Lemnul

Unul din cele mai populare materiale din care sunt confecționate blaturile este lemnul. În funcție de preferințe, de design și de buget pot fi alese esențe precum stejar sau nuc Blaturile din lemn sunt fabricate prin presarea puternică a mai multor plăci rectangulare din lemn, rezultatul fiind obținerea unei grosimi necesare modelului vizat și în funcție de care se pot efectua apoi îmbinările cu accesoriile pentru blaturi potrivite.

- Materiale laminate

Modelele de blaturi fabricate din materiale laminate sunt cea mai populară alegere datorită gamei vaste de posibilități de decorare (culori, modele, nuanțe, etc.) și pentru că au un preț mult mai accesibil decât lemnul. Blaturile din materiale laminate sunt construite dintr-un miez de plăci aglomerate din lemn compozit și sunt finisate cu straturi de melamină. 

O altă modalitate de construire este folosirea mai multor straturi de laminat solid, de asemenea, lipite la cald și presiune. Avantajul acestor modele este că permit cu ușurință îmbinări în diferite forme și sunt foarte rezistente în timp, fiind complet impermeabile și ușor de curățat.

- Piatra

Deși poate avea un aspect de lux, piatra este un material pretențios și greu de manipulat pentru construirea blaturilor de bucătărie. Deoarece are o masă mult mai mare, straturile din piatră naturală generează o presiune considerabilă pe suprafețele de contact ale mobilierului pe care sunt așezate, astfel că și aceste elemente vor trebui fabricate din materiale mult mai rezistente. De asemenea, tăierea blaturilor din piatră pentru realizarea diverselor îmbinări în funcție de dispunerea în interioare este mult mai complicată față de alte materiale. 

 

Îmbinarea blatului de bucătărie la 90 de grade și forme de protecție a acesteia

Nu toate bucătăriile permit, din punct de vedere al dispunerii, realizarea unor blaturi de lucru cu forme geometrice complete. De multe ori este necesară tăierea acestora și îmbinarea pentru obținerea unor forme diverse, în funcție de configurația pereților sau a altor elemente constructive sau arhitectonice, ori conform designului interior plănuit. 

Îmbinările blaturilor de bucătărie pot avea loc sub mai multe forme, cea mai comună dintre ele fiind cea la 90 de grade. În acest caz, dacă se îmbină un blat pe care s-a efectuat o decupare pentru chiuvetă, aceasta ar trebui, în mod recomandat, să fie partea cea mai lungă, deoarece asigură stabilitate sporită și nu există riscul prezenței apei sau umidității crescute la zone de îmbinare. 

Odată executate, îmbinările blatului trebuie protejate cu baghete din gama accesoriilor de blaturi care au atât un rol decorativ și elegant, cât și unul util, de a împiedica resturile sau apa să pătrundă în zona de contact dintre suprafețele îmbinate. De asemenea, în apropierea surselor de căldură puternică, așa cum este cazul plitelor, ele au rolul de a proteja marginile blatului de expunerea la foc, care ar putea duce la deformarea sau distrugerea zonei. 

Accesoriile de blaturi sunt confecționate, de regulă, din aluminiu și pot fi vopsite într-o gamă de nuanțe și culori adecvate restului designului interior, nuanțele cromate fiind din acest punct de vedere elemente care aduc o notă de eleganță și modernitate.  

În concluzie, alegerea unui blat de bucătărie este o decizie importantă pentru dotarea spațiului cu o zonă de lucru durabilă, dar și aspectuoasă în același timp și care poate da un ton general modelului și culorilor alese pentru încăpere.

 

Sursa foto: unsplash.com

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit