Cele mai bune blaturi de bucătărie
19 dec, 2023
Cele mai bune blaturi de bucătărie

Blatul este un element esențial în orice bucătărie și, de aceea, este important să-l alegi pe cel potrivit. Așadar, dacă ești în căutarea unui blat bun de bucătărie, trebuie să iei în calcul câteva recomandări, caracteristici, criterii de selecție și detalii, care te pot ajuta să iei decizia ideală. În continuarea acestui articol, vei descoperi un clasament al celor mai bune produse de acest gen. 

Cuprins

1. Cel mai bun blat de bucătărie – Clasament TOP 3

2. Cum aleg un blat de bucătărie bun?

3. Mărci recomandate de Oscardeko.ro

3.1. Marca Kronospan

3.2. Marca Egger

3.3. Marca Kastamonu

4. Cum se utilizează și cum se îngrijește un blat de bucătărie?

5. Întrebări și răspunsuri frecvente despre cele mai bune blaturi de bucătărie

 

1. Cel mai bun blat de bucătărie – Clasament TOP 3

Pentru a selecta cel mai bun blat de bucătărie, poate fi util să consulți un TOP 3 al celor mai apreciate blaturi de pe piață. Astfel, vei putea analiza atât caracteristicile lor, cât și factorii PRO și CONTRA, pe care este bine să-i iei în considerare. 

Produs

 

Blat KRONOSPAN beton negru K205 RS

1 Cel mai bun blat de bucatarie Clasament TOP 3 (2)

 

 

 

Blat KST lucios travertin F027 PS80

1 Cel mai bun blat de bucatarie Clasament TOP 3 (3)

Blat bucatarie Egger H2032 ST10

1 Cel mai bun blat de bucatarie Clasament TOP 3 (1)

 

Vezi AICI preț

Vezi AICI preț

Vezi AICI preț

Detalii produs

Alcătuit dintr-o placă de PAL simplu


Placa este acoperită cu un laminat decorativ HPL 


Partea din față a blatului este întărită cu o fâșie HDF


Are o fâșie specială de silicon, aplicată sub cant


Dimensiuni: 600 x 38 x 4100 mm

Blatul este fabricat dintr-o placă de PAL brut


La interior este realizat din bucăți de lemn grosiere


Stratul exterior este creat din HPL


Partea din spate este acoperită cu o hârtie specială (rol de protecție)


Zona de contact este protejată cu ajutorul unui adeziv poliuretanic


Dimensiuni: 4100 x 600 x 38 mm


Temperatură ideală pentru utilizare: 18°C - 30°C


Umiditate ideală pentru utilizare: 50% - 70%


Finisaj lucios


Profil de tip U cu raza de 6 mm

Alcătuit dintr-o placă de PAL brut tip P2


În interior, blatul este alcătuit din bucăți de lemn grosiere


Exteriorul este realizat din particule fine și este laminat


Partea din spate este acoperită cu o hârtie care are rol de protecție împotriva umezelii


Protecție suplimentară, cu ajutorul unui adeziv poliuretanic


Dimensiuni: 600 x 38 x 4100 mm


Temperatură maximă: pentru o perioadă maximă de 1 h – 90°C, iar pentru o perioadă mai lungă: 50°C


Temperatura optimă în cameră: între 10°C și 50°C

PRO

Rezistent la pete și la căldură


Ușor de curățat


Fâșia de silicon formează o barieră eficientă împotriva apei și a infiltrațiilor

Hârtie balans care contribuie la nivelul optim de protecție împotriva umidității 


Adezivul poliuretanic topit contribuie la sigilarea îmbinării și la protecție împotriva stropilor

Protecție suplimentară cu adeziv poliuretanic


Exterior laminat

CONTRA

Culoarea neagră poate fi mai dificil de integrat în anumite tipuri de design

Nuanța deschisă la culoare poate fi mai sensibilă la urmele vizibile de murdărie

-

 

2. Cum aleg un blat de bucătărie bun?

Pentru a alege un blat de bucătărie bun, trebuie să vezi care este cel mai bun mod prin care te poți asigura că faci alegerea potrivită. Fie că ții cont de o recomandare venită din partea specialiștilor, fie că vrei să te bazezi pe alte păreri sau pe o analiză proprie, este important să ai în vedere câteva criterii de diferite tipuri – astfel, vei reuși să treci ușor prin procesul de selecție, având la îndemână toate informațiile necesare pentru a găsi produse de top. Așadar, iată ce trebuie să iei în considerare:

 

  • Material de bază

Materialul de bază este un factor esențial, deoarece fiecare material are anumite proprietăți pe care este bine să le ai în vedere. Există blaturi de bucătărie realizate din granit, marmură, limestone, travertin sau ardezie și fiecare dintre ele se definește printr-o serie de calități și aspecte. De exemplu, granitul și marmura sunt mai rezistente la zgârieturi decât ardezia, travertinul și limestone-ul. De altfel, limestone-ul, marmura și travertinul au o porozitate medie, în vreme ce ardezia are o porozitate mai scăzută, iar granitul este aproape impermeabil. În ceea ce privește sensibilitatea la materiale corozive, granitul și ardezia sunt mai puțin sensibile decât marmura, limestone-ul și travertinul. De aceea, trebuie să iei în calcul toate aceste detalii care pot face, în final, diferența dintre un produs care se potrivește nevoilor tale, și unul care se dovedește a fi insuficient pentru ceea ce ți-ai propus.

 

  • Dimensiuni

Pentru a selecta dimensiunile potrivite, trebuie să fii atent la spațiul pe care vrei să-l amenajezi. Ia toate măsurătorile necesare și asigură-te că blatul ales se integrează perfect în ansamblul pe care vrei să-l creezi. Ține cont de grosime, lungime și lățime – toate cele 3 caracteristici sunt importante în amenajarea bucătăriei, deoarece aspectul decorului se poate schimba cu totul, în funcție de acestea. Variantele mai groase se pot integra mai bine într-un design masiv, de exemplu, în vreme ce blaturile mai subțiri pot fi perfecte pentru un design minimalist, economic, care să nu încarce sau să aglomereze încăperea respectivă.

 

  • Culoare și aspect

Culoarea și aspectul sunt factori semnificativi, pe care nu trebuie să-i ignori. Nuanța trebuie să se potrivească în cadrul pe care vrei să-l amenajezi, pentru a oferi un efect vizual original și puternic. De asemenea, tipul de finisaj este un alt detaliu important, fiindcă el influențează atât aspectul, cât și caracteristicile blatului (precum nivelul de porozitate). De pildă, blaturile care au un finisaj lucios sunt mai puțin poroase decât cele mate, iar cele mate sunt mai puțin poroase decât cele care sunt periate sau șlefuite. Acest aspect poate suferi modificări dacă blatul intră în contact cu anumite substanțe de curățare sau care provin din alimente – de aceea, este bine să ai în vedere și aceste amănunte atunci când alegi finisajul potrivit, pentru a nu avea surprize neplăcute pe parcursul utilizării sale.

 

3. Mărci recomandate de Oscardeko.ro

Chiar dacă analizezi mai multe tipuri de blaturi de bucătărie, pentru a le găsi pe cele mai bune, trebuie să iei în calcul și producătorul. Acesta îți poate oferi informații esențiale despre calitatea produselor, dar și despre tehnologiile folosite în realizarea lor. Așadar, iată câteva recomandări oferite de echipa Oscardeko.ro.

 

3.1. Marca Kronospan

Kronospan este o companie austriacă, ce face parte din industria prelucrării lemnului. Aceasta este activitatea sa principală, iar misiunea firmei constă în crearea unor produse calitative și sustenabile. 

Brandul se află printre liderii mondiali din domeniu și își bazează producția pe principii solide, care au legătură cu protecția mediului, folosirea eficientă a resurselor și reducerea impactului generat de aceste procese. Categoriile de articole pe care le realizează sunt alcătuite din lemn, OSB, MDF, rășini de tip UF, MUF și MF, HPL, HDF și o mulțime de alte materiale de calitate, prelucrate la cele mai înalte standarde.

 

3.2. Marca Egger

Egger este o companie austriacă, orientată pe producția de semifabricate din lemn. A fost fondată în anul 1961, în Tirol, și, treptat, a preluat conducerea mai multor fabrici din Wörgl, Unterradlberg, Hexham, Gifhorn, Brilon, Barony, Shuya, Rădăuți și altele. În prezent, se află în TOP 3 al celor mai mari producători din domeniu, din Europa. Firma deține combinate de prelucrare, în diverse țări precum Austria, Germania, Marea Britanie, Franța și România. Produsele realizate de Egger sunt folosite în industria de mobilă, dar și în cea de construcții. Compania cercetează și analizează soluții inovatoare, folosind materiale regenerabile și promovând calitatea și progresul tehnologic, sustenabilitatea și productivitatea. Procesele de producție sunt orientate pe circuite care au ca scop conservarea resurselor și crearea unui ciclu ecologic al materiilor prime folosite.

 

3.3. Marca Kastamonu

Kastamonu este o companie fondată în anul 1969 și s-a extins treptat, deschizând sucursale în Turcia, Italia, România, Bulgaria, Rusia, SUA și Bosnia și Herțegovina. Pe lângă producția de lemn, firma se orientează și către o politică îndreptată către managementul responsabil al resurselor, demarând acțiuni de regenerare și reîmpădurire constantă. Dincolo de acest aspect, Kastamonu își propune să perfecționeze procesele de producție, într-o manieră eco-friendly, astfel încât să creeze produse de calitate, fără să genereze un impact negativ asupra mediului. De asemenea, brandul pune accent pe dezvoltarea științifică, bazându-se pe o serie de cercetări, controale de calitate și alte tehnici operaționale, care au ca scop îmbunătățirea produselor și a condițiilor de prelucrare.

 

4. Cum se utilizează și cum se îngrijește un blat de bucătărie?

Blatul de bucătărie se mai numește și blat de lucru, deoarece vine în sprijinul tău ori de câte ori dorești să faci diverse inovații culinare în bucătărie. Însă, chiar dacă un astfel de element este binevenit în orice moment, trebuie să ai o grijă deosebită atunci când vine vorba despre protecția și întreținerea lui. 

Fiecare material se definește prin anumite proprietăți, de care trebuie să ții cont atunci când utilizezi un blat de bucătărie. Sunt blaturi care rezistă la temperaturi moderate, dar și blaturi care rezistă la temperaturi mult mai ridicate. De asemenea, în ceea ce privește curățarea suprafeței, trebuie să ai în vedere indicațiile producătorului. Granitul, marmura, ardezia, limestone-ul, travertinul, lemnul sau palul sunt structuri diferite, care se caracterizează prin detalii specifice, ce își pun amprenta și asupra modului în care blatul trebuie curățat și întreținut. Așadar, cel mai bine este să citești cu atenție specificațiile tehnice și manualul de instrucțiuni, pentru a te asigura că nu dai greș în această privință.

În general, este recomandat să nu folosești agenți de curățare foarte duri sau caustici, care pot dăuna respectivei suprafețe. Majoritatea blaturilor se curăță ușor, cu ajutorul unei lavete umede sau cu ajutorul unei cârpe. Există modele de blaturi de bucătărie care necesită aplicarea unor tratamente adecvate, dar sunt și blaturi care sunt deja tratate atunci când sunt puse la vânzare. Ia în calcul toate aceste amănunte și optează pentru o rutină de îngrijire optimă, care să prelungească durata de viață a produsul și care să nu contribuie la deteriorarea sa timpurie. 

În concluzie, blatul este un element esențial, pe care, cu siguranță, îl vei folosi frecvent în bucătărie. De aceea, trebuie să ai la îndemână toate metodele care te pot ajuta să-l alegi pe cel potrivit. Fă o listă cu preferințele tale, cu criteriile care ți se par importante și cu toate detaliile pe care vrei să le iei în considerare pe parcursul căutărilor – în mod cert, vei descoperi cele mai bune produse, care să-ți satisfacă toate cerințele pe care le ai, oferindu-ți un bun raport calitate-preț! Cercetează gamele de produse oferite de brandurile renumite și alege articolele care ți se par ideale pentru scopul pe care ți l-ai propus! 

 

Sursa foto: Shutterstock.com, Oscardeko.ro

 

5. Întrebări și răspunsuri frecvente despre cele mai bune blaturi de bucătărie

Ce blat de bucătărie să aleg?

Dacă nu știi ce blat de bucătărie să alegi, ține cont de dimensiuni, material, culoare, design, brand și recomandările utilizatorilor – acestea sunt principalele criterii pe care trebuie să le ai în vedere atunci când vrei să găsești un produs bun.

 Ce blaturi de bucătărie sunt de calitate?

Blaturile de bucătărie calitative se remarcă prin folosirea unor materiale și tehnologii care să respecte cele mai înalte standarde de performanță. În general, calitatea se vede la nivelul specificațiilor tehnice și al gradului de rezistență (la căldură, umiditate etc.).

 Care este cel mai rezistent blat de bucătărie?

De regulă, blaturile de bucătărie sunt create în așa fel încât să aibă un grad optim de rezistență, fie că sunt realizate din granit sau marmură, fie că sunt create din lemn, MDF sau PAL. Pentru a afla nivelul de rezistență, studiază fișa tehnică a produsului. 

 Ce tipuri de blaturi de bucătărie există?

Există mai multe tipuri de blaturi de bucătărie, însă cele mai populare sunt cele realizate din lemn, PAL, travertin, granit, marmură, ardezie sau limestone. 

 Ce branduri renumite produc blaturi de bucătărie bune?

Sunt mai multe branduri care produc blaturi premium, respectând cele mai înalte standarde de calitate. Însă, unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați producători sunt Kronospan, Kastamonu și Egger.

 

 

 

 

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit