Construire pereți din OSB: când este potrivită această alegere + avantajele oferite
23 ian, 2024
Construire pereți din OSB: când este potrivită această alegere + avantajele oferite

Lemnul continuă să fie unul dintre cele mai bune materiale pe care le poți utiliza, atunci când îți construiești o casă. Lemnul este o soluție clasică, rezistentă și cu un aspect plăcut. Dincolo de aceste avantaje, lemnul prezintă și un beneficiu greu de egalat. El este un material maleabil și extrem de versatil. Poți folosi lemn pentru a construi acoperișuri, dușumele sau uși. O altă utilizare foarte comună și recomandată pentru acest material este cea de material de construcție pentru pereți. 

Pentru a putea fi utilizat în vederea ridicării unor pereți, lemnul se prelucrează în format PFL simplu sau OSB. Cu ajutorul informațiilor din acest articol, vei afla ce implică procesul de construire a pereților din OSB și care sunt avantajele pe care ți le aduce o astfel de alegere. 

Cuprins

  1. Ce este OSB-ul și de ce se folosește la construirea pereților 
  2. Construire pereți din OSB. Particularități și avantaje

 

1. Ce este OSB-ul și de ce se folosește la construirea pereților

OSB reprezintă o abreviere pentru noțiunea de Oriented Stand Board. Plăcile de OSB sunt panouri din lemn, formate din așchii în proporție de 95%. Așchiile sunt presate și lipite cu rășini sintetice și ceară. Aceste elemente sunt menite să unească și să solidifice așchiile. Soluțiile de lipire reprezintă restul de 5% din structura plăcilor de OSB. Spre deosebire de alternativa reprezentată de placajele din PAL, plăcile din OSB sunt mult mai rezistente. 

 Trebuie să știi că există două tipuri de plăci de OSB, respectiv OSB 2 și OSB 3. În cazul OSB 2, discutăm despre un material caracterizat de flexibilitate și de sensibilitate la umezeală. Aceste plăci se utilizează la interior, pentru producerea de lambriuri, pereți despărțitori sau chiar pardoseli. Chiar și mobila poate fi produsă din plăci OSB 2.

Pentru structurile rigide, precum podelele care sunt circulate intens, pereții principali ai unei case sau acoperișuri, se recomandă utilizarea de OSB 3. Acest tip de placă este mult mai rigid și rezistent la intemperii. Se dilată și se contractă greu și are grosimi ce variază între 6 mm și 40 mm. 

 

2. Construire pereți din OSB. Particularități și avantaje

Dacă ești interesat de opțiuni de construire a pereților din OSB, trebuie să știi că obiectivul tău nu este deloc unul imposibil de realizat. Mai mult decât atât, dacă apelezi la pereți din OSB te vei bucura de o mulțime de avantaje. 

Așa cum te-am informat anterior, cel mai bine este să apelezi la plăci OSB 3 dacă vrei să obții o structură rezistentă, rigidă și care să își facă bine treaba, în general. Trebuie să știi că OSB-ul se folosește pentru structura exterioară a pereților, îndeosebi.

Construire pereți din OSB. Cum se realizează și ce avantaje oferă

Pentru construcția unui perete din OSB, este necesară respectarea câtorva repere foarte importante. Trebuie menționat faptul că plăcile pot fi montate atât orizontal, cât și vertical. Este recomandat să fie lăsat un spațiu de 3 mm între plăci. Acestea trebuie să aibă o grosime de 10 mm, pentru o distanță de 400 mm între grinzi. În cazul în care distanța dorită are valoarea de 600 mm, plăcile trebuie să fie groase de 12 mm.

După montarea plăcilor din OSB, se recomandă izolarea pereților cu vată bazaltică. Fixarea plăcilor pe stratul suport se face cu ajutorul cuielor sau șuruburilor. Acestea trebuie să aibă o lungime de cel puțin 2,5 ori mai mare decât grosimea plăcii de OSB. 

Se pot obține pereți interiori din OSB rezistenți, dar este foarte important ca ei să fie protejați în mod corespunzător. Sunt utilizate, la obținerea pereților din OSB, și gips carton, vată bazaltică sau polistiren expandat. Toate aceste materiale contribuie la o construcție de pereți din OSB cu adevărat solidă. 

Beneficiile pe care le obții dacă recurgi la o construcție de perete din OSB sunt unele cu adevărat remarcabile. Procesul durează puțin și are un cost semnificativ mai mic decât cel implicat de construcțiile din cărămidă. De asemenea, pereții din OSB sunt rezistenți la cutremure și, chiar și în cazul degradării, nu sunt un factor de risc. Casele care apelează la OSB au un pronunțat caracter ecologic. Lemnul este un excelent izolator termic, astfel că poți beneficia și de un consum redus de energie. 

Pereții din OSB sunt eleganți și ușor de personalizat, fiind printre cele mai versatile variante la care poți apela pentru casa ta. Așadar, ține cont de informațiile din articol și construiește-ți pereți rezistenți, ecologici, dar și estetici! 

 

Sursa foto: Pixabay.com, Oscardeko.ro





 

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit