PVC: informații esențiale despre materia primă necesară pentru finisarea mobilierului
19 feb, 2024
PVC: informații esențiale despre materia primă necesară pentru finisarea mobilierului

Atunci când vrei să amenajezi casa visurilor tale, cu siguranță știi că trebuie să iei multe lucruri în considerare pentru a obține rezultatul mult așteptat, cum ar fi: paleta de culori, sursele de iluminare și mobilierul perfect. Însă, când vine momentul să alegi mobilierul și accesoriile potrivite, este recomandat să ai cât mai multe informații despre materialul folosit în procesul de fabricație. Desigur, te poți orienta în funcție de stilul decorativ al casei, dar este întotdeauna o idee bună să nu uiți să arunci un ochi și peste alte detalii tehnice!

De aceea, în articolul următor noi îți vom împărtăși mai multe informații interesante despre PVC, dar și în ce fel este utilizat pentru finisarea mobilierului.

Cuprins

1.Ce înseamnă PVC

2.PVC: un material folosit în realizarea canturilor pentru mobilă

 

1.Ce înseamnă PVC

1. Ce înseamnă PVC

PVC-ul este cunoscut și sub numele de policlorură de vinil, iar în limba engleză este o prescurtare a termenului „polyvinyl chloride”. Acesta reprezintă un tip de plastic utilizat în nenumărate industrii, fiind rezistent la apă, foc și raze ultraviolete. PVC-ul se obține din clorura de vinil, care este un gaz incolor și toxic pentru sănătatea oamenilor, având un risc crescut de apariție a cancerului. Însă, policlorura de vinil reprezintă un produs stabil, care este utilizat în nenumărate industrii: cea de mobilă, de construcții, de marcaje publicitare, de jucării ori chiar de încălțăminte.

În forma sa de bază, PVC-ul are o structură rigidă, dar în același timp casantă. Acest tip de PVC este folosit cu precădere pentru realizarea țevilor. În schimb, PVC-ul plastifiat este flexibil și mai moale, și datorită acestor caracteristici, poate să înlocuiască elasticul în unele cazuri!

Pentru amenajarea bucătăriei și a restului casei, PVC-ul are rolul de a asigura două aspecte importante din procesul de finisare:

  • protecția piesei de mobilier;
  • aspectul estetic plăcut.

Cele mai semnificative proprietăți ale PVC-ului sunt:

  • densitatea – PVC-ul este foarte dens în comparație cu majoritatea materialelor plastice;
  • accesibilitatea – din punct de vedere financiar, PVC-ul este ieftin și ușor de procurat;
  • durabilitatea – PVC-ul are o durabilitate mare în timp;
  • rezistența – PVC-ul se comportă excelent dacă este supus unor factori externi.

 

2.PVC: un material folosit în realizarea canturilor pentru mobilă

2. PVC, un material folosit în realizarea canturilor pt mobilă

În industria mobilei, PVC-ul este utilizat în special pentru realizarea canturilor de mobilier. Cantul este un element termoplastic necesar pentru a finisa profilurile produselor laminate pe bază de lemn. Cu alte cuvinte, cantul poate fi descris drept o folie ce acoperă muchiile mobilierului realizat din PAL sau MDF.

Atunci când te axezi pe detaliile mobilierului din casă, precum îmbinările blatului de bucătărie, îți dorești să alegi elementele cele mai potrivite din punct de vedere funcțional și estetic. În acest sens, este important să alegi tipurile potrivite de profile pentru canturi, dacă îți dorești un mobilier care să reziste pentru mai mult timp și să ofere o notă aparte încăperii!

Așadar, iată ce trebuie să știi despre cantul de PVC:

  • fiind realizat din plastic, este rezistent la frecare, la șocurile mecanice și la zgârieturi, având o durabilitate mai mare în timp față de cantul de melamină;
  • după ce ai realizat o bordură în marginea mobilierului, se fixează simplu, prin presare, spre deosebire de canturile de ABS, care au nevoie de adezivi și de alte accesorii, precum mașina de aplicare a cantului;
  • nu se finisează;
  • este perfect pentru mobila cu formă rotundă sau muchii rotunjite, și nu pentru un mobilier cu colțuri, deoarece nu permite îmbinarea perfectă la unghiurile de 90°;
  • nu are un grad mare de rezistență la aburii și la umezeala care se infiltrează în zonele neacoperite dintre PAL și fâșiile de cant. De aceea, noi îți recomandăm să nu optezi pentru acest tip de cant în bucătărie, deși se poate încerca aplicarea unui strat de silicon pentru creșterea gradului de impermeabilitate. 

Cantul este un produs care se regăsește în diferite stiluri de amenajare interioară, de la cel tradițional, până la cel modern. De exemplu, pentru insula din bucătărie, blatul necesită un set de canturi care oferă nu numai protecție sporită, ci și o amenajare inedită, deoarece se asortează ori contrastează cu celelalte culori alese pentru bucătărie!

Poză concluzie

În concluzie, pentru amenajarea casei tale, alegerea materialelor potrivite este o decizie extrem de importantă, deoarece afectează rezistența mobilierului din toate încăperile. Cantul este un element de nelipsit în acest proces, iar cantul de PVC oferă finisajul necesar pentru un aspect uniform, plăcut din punct de vedere estetic și care să reziste odată cu trecerea timpului.

Sursa foto: Shutterstock.com

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit