Cum fac o masă extensibilă? - Proiecte facile pentru tâmplari amatori
11 feb, 2022
Cum fac o masă extensibilă? - Proiecte facile pentru tâmplari amatori

Masa reprezintă o piesă de mobilier esențială, fiind prezentă atât în bucătărie, cât și în living sau dining. Deși pe piață, în magazinele de specialitate, există o gamă variată de mese, acest mobilier poate fi fabricat acasă de către pasionații de DIY, pentru că este un proiect relativ simplu de pus în practică, chiar și pentru începători.

Din ce în ce mai populară a devenit realizarea unei mese extensibile. Aceasta are avantajul de a fi multifuncțională, putând fi folosită în varianta restrânsă, când oferă spațiu potrivit pentru 2-4 persoane și nu ocupă un loc prețios în camera și în varianta extinsă, când la ea se pot așeza până la 10 persoane într-un mod foarte confortabil.

În articolul de mai jos vei afla ce tipuri de mese extensibile există și cum ar putea fi construite la domiciliu. De asemenea, vei ști ce materiale, scule și accesorii vei folosi pentru a duce la bun sfârșit acest proiect.

Cuprins:

  1. Cum fac o masă extensibilă? - Tipuri diferite de mobilă funcțională
  2. Cum se construiește o masă extensibilă? - Materiale, scule și accesorii necesare

1. Cum fac o masă extensibilă? - Tipuri diferite de mobilă funcțională

Masa extensibilă este o piesă de mobilier ce își poate modifica dimensiunile la nevoie prin extindere, fiind utilă în casele cu suprafață mică, dar unde, în anumite momente, este nevoie de așezarea unei mese mai mari.

Dintre tipurile de proiecte ce pot fi puse în practică se evidențiază trei, cu grade diferite de dificultate, potrivite atât pentru începători, cât și pentru experimentați.

Masa extensibilă centrală este un proiect ușor realizabil. Se prezintă sub forma unei mese obișnuite, despărțită la mijloc, existând posibilitatea ca părțile laterale să gliseze spre exterior prin intermediul unei glisiere speciale. Spațiul din mijloc va fi acoperit cu o placă suplimentară din același material ca și restul tăbliei. Extensiile vor fi sprijinite pe dedesubt cu un suport pentru a le asigura stabilitate.

Masa extensibilă tip fluture este formată dintr-o masă obișnuită, la care se adaugă la extremități una sau două aripi conectate printr-un sistem de balamale de tăblia principală. Aripile sunt prinse ferm de corpul principal și atârnă în jos atunci când nu sunt necesare. Avantajul acestui tip de masă este că poate fi extinsă fie o aripă, fie ambele în funcție de necesități, fiind astfel o piesă de mobilier versatilă. Dezavantajul poate consta în stabilitatea scăzută a părților ce se ridică. Nu este indicat ca pe ele să se așeze greutăți mari.

Masa extensibilă radială este un proiect complex, dificil de pus în practică și de către cei cu puțină experiență. Se prezintă sub o formă circulară iar la învârtire își mărește suprafața prin despărțirea tăbliei principale în mai multe zone și acoperirea acestora de piese suplimentare, ce apar din partea inferioară. Necesită un sistem de glisare special, destul de dificil de montat, dar care oferă o imagine deosebită la final.

2. Cum se construiește o masă extensibilă? - Materiale, scule și accesorii necesare

Construirea unei mese extensibile poate fi relativ simplă, dacă se aleg proiecte potrivite pentru gradul de expertiză a tâmplarilor amatori. Recomandarea specialiștilor este să se înceapă cu proiecte simple, de exemplu masa de tip fluture, apoi să se treacă la cele mai complexe. Unul dintre cele mai facile proiecte de pus în practică este construirea unei măsuțe de cafea, care nu necesită multe materiale, iar accesoriile sunt ușor de montat și disponibile în magazinele de specialitate.

Ca materiale de construcție necesare, cel mai popular este palul melaminat. Se utilizează scule și accesorii uzuale precum:

  • bormașina
  • șurubelnița
  • fierăstrăul electric sau manual
  • diferite tipuri de balamale
  • sisteme de glisare
  • holzșuruburi.

O grijă suplimentară trebuie acordată, în special, balamalelor și sistemelor de glisare pentru că acestea suportă greutatea extensiilor, fiind recomandată alegerea unora de bună calitate, care să reziste în timp și care să nu cedeze atunci când se așază masa pentru invitați.

În concluzie, construirea unei mese extensibile reprezintă un proiect ce poate fi pus în practică lejer și care aduce satisfacții. În plus, oferă locuinței o piesă de mobilier foarte utilă, versatilă și care nu ocupă loc mult.

 

Surse foto: shutterstock.com, ro.pinterest.com

 

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit