Dormitor de lux - Idei pentru a realiza ACASĂ un decor rupt din reviste
05 dec, 2023
Dormitor de lux - Idei pentru a realiza ACASĂ un decor rupt din reviste

Dormitorul este una dintre camerele cele mai apreciate din locuință, pentru că aici oamenii își petrec o mare perioadă din timp, indiferent că aleg să doarmă, să privească la televizor, să citească, să lucreze pe laptop etc. Astfel, majoritatea își dorește să amenajeze aici un spațiu deosebit, confortabil și relaxant, însă nu ezită să se gândească la mai mult de atât. A avea un dormitor elegant, luxos și spectaculos a devenit una dintre cele mai mari dorințe ale proprietarilor de locuințe tot mai fascinați de vilele milionarilor sau de ideile prezentate în reviste și filme americane.

În articolul de mai jos vei descoperi câteva informații utile despre elementele ce compun un dormitor de lux, în așa fel încât să reușești să-l amenajezi fără să apelezi la specialiști în design interior. De asemenea, vei afla ce înseamnă un dormitor de lux modern și unul clasic și, în plus, vei primi și unele sfaturi utile pentru a reuși să transformi de unul singur dormitorul banal într-o încăpere fabuloasă, care să rivalizeze cu camerele bogătașilor lumii. 

Cuprins

1. Dormitorul de lux - Informații despre caracteristicile sale

1.1. Culorile în dormitorul de lux

1.2. Piesele de mobilier în dormitorul de lux

1.3. Decorațiunile din dormitorul de lux

2. Stiluri de amenajare și idei pentru dormitoarele de lux

2.1. Dormitor de lux modern

2.2. Dormitor de lux clasic

3. Sfaturi utile pentru a transforma dormitorul banal într-unul de lux prin propriile puteri

 

1. Dormitorul de lux - Informații despre caracteristicile sale

Casa rămâne universul fiecărui om, spațiul în care revine cu plăcere după cele opt ore petrecute la serviciu, așa că nu este deloc ciudat ca majoritatea să vrea să o amenajeze cât mai potrivit gusturilor și necesităților. Dormitorul este una dintre camerele a căror amenajare capătă o atenție specială, pentru că aici oamenii petrec o mare parte din timpul liber, dorind să se odihnească, să scape de stresul acumulat sau să facă alte activități recreative (citit, privit la televizor, muncă la laptop de acasă, meditație, exerciții fizice). 

Un dormitor de lux, rafinat, frumos, elegant poate fi obținut cu puțină ambiție și creativitate, ținându-se cont de câteva caracteristici importante, cum ar fi:

  • iluminarea corectă a încăperii cu ajutorul unor corpuri de iluminat care să se completeze perfect unele pe celelalte;
  • alegerea unor piese de mobilier anume (fără să se aglomereze inutil spațiul);
  • alegerea unui stil de amenajare preferat (clasic sau modern);
  • combinația corectă de culori;
  • elementele decorative elegante;
  • decorarea pereților sau tapetarea lor;
  • prezența finisajelor premium;

 

1 dormitor lux-min

 

1.1. Culorile în dormitorul de lux

Una dintre recomandările specialiștilor este să nu se aleagă foarte multe combinații de culori, să se folosească paletele care includ albul, să se completeze minunat lumina naturală și artificială cu nuanțele. Deși luxul nu este obținut neapărat prin culoare, totuși, el poate fi îmbunătățit de aceasta, așa că se va avea în vedere acest lucru când se va trece la transformarea unui dormitor banal într-o cameră elegantă, rafinată, sofisticată chiar. 

Cu toate că nu este o culoare, ci o nonculoare, albul nu este deloc obositor sau plictisitor. De fapt, se pare că trebuie doar să se găsească rețeta potrivită de a-l combina minunat cu alte culori. Albul oferă luminozitate din plin, induce starea de confort, dar trebuie să fie folosit cu înțelepciune și, mai ales, cu naturalețe. Câteva nuanțe care pot să-l completeze minunat sunt albastrul și lavanda. De ținut minte, roșul nu este o culoare care să se folosească într-un dormitor de lux pentru că oferă o stare de agitație și nu este deloc potrivită pentru a sublinia eleganța sau opulența!

Pereții dormitorului pot fi văruiți cu alb și cu o altă culoare puternică, jonglând cu ele, fără să devină obositor ochilor. O idee excelentă este să se opteze pentru un perete vopsit într-o culoare de accent, puternică, utilizată pentru ornamente sau alte elemente de decor, spărgându-se astfel monotonia și creând un decor echilibrat.  

Una dintre nuanțele care vor reuși excelent să imprime ideea de lux este auriul. Desigur, nu trebuie folosit în exces, ci doar în așa fel încât să se reușească să se creeze această impresie. De asemenea, galbenul muștar poate să facă aceleași minuni în dormitor.

1.1. dormitor-min

 

1.1. lux dormitoare-min

1.1. lux dormitor-min

 

1.2. Piesele de mobilier în dormitorul de lux

Piesele de mobilier din dormitorul de lux trebuie neapărat să arate într-un anume fel, adică să impresioneze, așa că obligatoriu trebuie să fie preferate materiale rezistente, cu aspect elegant. Lemnul masiv rămâne printre materialele cele mai populare, însă vin tare din urmă PAL-ul melaminat și MDF-ul. Dacă vrei doar să transformi dormitorul într-unul de lux, fără să fii nevoit să faci schimbări mari, ia în considerare să schimbi mânerele sertarelor și dulapurilor, chiar și picioarele mobilierului, pentru că rezultatele vor fi, cu adevărat, surprinzătoare. Ca prin minune aceste piese vor arăta total diferit, mult mai elegant și mai sofisticat. 

Din dormitorul de lux nu poate lipsi șifonierul spațios sau dressingul, care să organizeze excelent hainele, încălțămintea sau accesoriile proprietarilor, patul confortabil, cu tăblie impresionantă, sculptată, care poate să fie bogat ornamentată pentru un plus de rafinament, noptierele de-o parte și de alta a patului matrimonial, precum și comoda cu sertare, ce poate fi utilizată ca suport pentru TV sau pentru un ghiveci cu flori, plante ornamentale, pentru sfeșnic, vază sau alte obiecte de decor.  

1.2. dormitor lux-min

1.2. dormitor luxos-min

1.2. lux dormitor chic-min

1.2. lux dormitor-min

 

1.3. Decorațiunile din dormitorul de lux

Din fericire, nu este nevoie de foarte multe decorațiuni în această încăpere, pentru că ele nu ar face decât să încarce inutil atmosfera din dormitor, însă, câteva elemente vor putea să aducă atmosfera de lux pe care fiecare proprietar o dorește atât de mult. Se poate opta pentru prezența tuturor, mai ales dacă spațiul este generos, sau doar pentru unele dintre ele.

  • Candelabrul. Un corp de iluminat de acest fel va aduce eleganța dorită, însă trebuie să se țină cont de mărimea camerei. Dacă dormitorul este mic, atunci se va opta mai degrabă pentru o lustră de lux;
  • Tabloul de pe peretele de deasupra patului. O imagine abstractă poate să completeze minunat intimitatea camerei;
  • Covorul de lângă pat. Moale, confortabil pentru picioare, covorul trebuie să fie într-o nuanță care să fie în armonie cu restul obiectelor din încăpere;
  • Băncuța din fața patului, pe care se poate pune pătura sau hainele. Poate fi fabricată din lemn sau alte materiale, poate fi simplă sau tapițată chiar. Desigur, trebuie să fie adaptată dimensiunilor spațiului, așa că dacă dormitorul nu este prea mare, se va renunța la această piesă chic;
  • Lampa de pe noptieră, cu abajur textil. Se poate opta pentru abajururi pictate, pentru cele din catifea sau pentru lămpi care au diferite forme interesante;
  • Lumânările și suporturile lor. Frumos parfumate, aceste decorațiuni reușesc doar prin simpla prezență să aducă un plus de eleganță și de lux;
  • Pernele. Dacă sunt confecționate din materiale deosebite, somptuoase, pot deveni elemente decorative elegante și, astfel, va crește semnificativ gradul de rafinament pe care proprietarul dormitorului și-l dorește;
  • Tăblia patului. Are o valoare pur estetică și va transforma încăperea, efectiv, dacă este căptușită sau tapițată, dacă are detalii aurii, este confecționată din lemn masiv sculptat sau decorat;
  • Catifeaua. Draperiile, pătura de pe pat, fețele de perne trebuie să arate într-un mare fel, așa că se poate opta pentru acest material luxos prin definiție.

1.3. dormitor alb-min

1.3. dormitor bej-min

1.3. dormitor de lux-min

1.3. dormitor lux-min

1.3. dormitor-min

 

2. Stiluri de amenajare și idei pentru dormitoarele de lux

În general, există foarte multe stiluri de amenajare a interiorului unei locuințe, însă se pot observa două tendințe mari în acest sens (modernă și clasică). Indiferent de stilul pe care îl alegi pentru dormitorul tău, este important să ții cont de unele elemente pentru a reuși ceea ce ți-ai propus. Calitatea rămâne aici un aspect fundamental.

2. dormitor de lux-min

 

2.1. Dormitor de lux modern

Pentru a amenaja în stil modern dormitorul, vei ține cont de dimensiunea sa, de tipul de locuință pe care îl ai, dar și de gustul și preferințele personale în materie de ornamente de interior. Un dormitor de dimensiuni mici trebuie să fie funcțional și să-ți permită să te miști lejer. 

  • Se va vopsi în culori deschise și doar un perete va primi o culoare de accent, aurie de preferință pentru a sublinia opulența și eleganța;
  • Se vor folosi doar câteva piese de mobilier, pentru a nu risca aglomerarea spațiului. Mobila trebuie să fie modernă, cu linii simple și greutate mică;
  • Un plus de rafinament îl va aduce prezența unei oglinzi de dimensiuni mari, montată pe unul dintre pereți, pe dulap, dressing sau pe ușa de la intrare.

Un dormitor de dimensiuni mari, însă, poate fi amenajat într-un mod spectaculos, putându-se opta pentru prezența patului matrimonial, așezat în mijlocul camerei. De asemenea, se pot alege un candelabru impunător, care să ofere lumină din belșug, câteva spoturi drăguțe și lumânări parfumate. O idee interesantă este montarea unor uși culisante care dau în balcon. Pentru a aduce personalitate dormitorului se vor utiliza câteva decorațiuni chic (perne colorate, cu texturi și imprimeuri deosebite, o vază din bronz cu flori artificiale, un ghiveci cu o plantă decorativă, cu frunze înalte, un tablou de perete).

2.1. dormitoare de lux-min

2.1. dormitor de lux-min

2.1. lux dormitor chic-min

2.1. lux dormitor-min

2.1. un domitor de lux-min

 

2.2. Dormitor de lux clasic

Deși poate să pară ciudat la prima vedere, totuși, foarte mulți preferă stilul clasic pentru că aduce armonie, promovează odihna, liniștea și pacea. Cine vrea să obțină o atmosferă de lux se poate gândi la stilurile greco roman și renascentist, la dormitoarele care le imită pe cele din reședințele nobililor sau la teatrele și galeriile de artă cu un aer special. Există o mulțime de idei ce pot fi consultate pe Internet, tot ce trebuie să faci este să alegi ceea ce se potrivește gusturilor tale. 

Câteva elemente de care trebuie să ții cont sunt:

  • prezența culorilor moi, a tonurilor pastelate (vanilie, piersic delicat, rozaliu);
  • lipsa contrastelor;
  • reținerea aristocratică;
  • tapițerie din piele;
  • prezența fitingurilor aurite, a ramelor, monogramelor, a desenelor aurii de pe tapet;
  • materialele să fie de cea mai înaltă calitate;
  • pereți decorați cu eleganță aparte (stuc venețian, mătase, catifea);
  • podeaua este acoperită cu lemn sau cu un parchet laminat;
  • mobilierul ales trebuie să fie solid și fiabil (nu se permite mobilier descompletat, ci doar seturi);
  • patul poate fi decorat cu fier forjat și se poate opta pentru baldachin dacă spațiul o permite;
  • în afară de pat, trebuie să mai existe dulapuri, noptiere, oglinzi, otomane cu garnitură de catifea sau de piele (denotă eleganță);
  • se poate monta un candelabru uriaș, cu picături de cristal;
  • perdelele folosite pot fi confecționate din tul și mătase;
  • nu pot fi uitate nici draperiile luxuriante, franjurii, ciucurii;
  • textilele trebuie să aibă monograme, bucle, crini heraldici, coroane, trandafiri etc.;
  • atmosfera trebuie să fie una deosebită, care să arate impecabil, la fel ca într-un muzeu.

2.2. de dormitor de lux-min

2.2. dormitor clasic-min

2.2. dormitor de lux clasic-min

2.2. dormitor de lux-min

2.2. dormitor lux-min

 

3. Sfaturi utile pentru a transforma dormitorul banal într-unul de lux prin propriile puteri

Transformarea dormitorului obișnuit într-unul de lux poate fi un proiect destul de complex, care poate să însemne investiții mici sau mari. Una dintre cele mai la îndemână posibilități este de a face doar câteva modificări mici camerei, dar unele esențiale, pentru a oferi eleganța și opulența necesare. De exemplu, se vor înlocui mânerele obișnuite ale sertarelor și dulapurilor cu mânere cu cristale, deosebite, care vor fi observate imediat, vor fi văruiți pereții în alb și se poate opta pentru auriu ca nuanță de contrast, care aduce un plus de rafinament, de sofisticat, vor fi înlocuite lenjeriile și păturile banale cu unele din jacquard, cu modele aurite, va fi montată o lustră sub formă de sfeșnic, cu abajururi simetrice. Aceste modificări se pot face pe cont propriu, cu ajutorul unor produse de calitate.

Dacă se vrea o investiție mai mare, atunci transformarea poate să fie una capitală, pornind de la schimbarea pardoselii cu una din lemn masiv, la înlocuirea patului simplu cu unul de dimensiuni mari (matrimonial) sau cu un model cu baldachin și până la alegerea unor elemente de decor deosebite, care să facă diferența cu adevărat: candelabru, statuete, tablouri frumoase, panouri, nișe, figurine. 

3 dormitoare de lux-min

3 dormitoare-min

3 dormitor chic-min

3 dormitor de lux modern-min

3 dormitor de lux-min

3 dormitor deosebit de lux-min

3 dormitor lux modern-min

3 dormitor modern-min

3 dormitor-min

3 lux dormitor-min

În concluzie, dacă vrei să te relaxezi pe cinste într-un dormitor deosebit, parcă rupt din reviste, atunci trebuie să ții cont de sfaturile specialiștilor, de caracteristicile și elementele acestui stil de amenajare, iar rezultatele te vor lua prin surprindere în mod sigur. 

 

Sursa foto: Ro.pinterest.com, Shutterstock.com

 

 

 

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit