Compartimentare dressinguri - cum să ai un dressing potrivit pentru nevoile tale
06 aug, 2021
Compartimentare dressinguri - cum să ai un dressing potrivit pentru nevoile tale

Dacă îți dorești o locuință bine organizată și ordonată, primul lucru pe care trebuie să îl faci este alegerea unui dressing potrivit. Acesta nu trebuie să fie nici prea mare, pentru a ocupa mult loc, nici prea mic, pentru a te priva de spațiu de depozitare a hainelor și accesoriilor. Când alegi un șifonier nou, sunt câteva detalii de care trebuie să ții cont: stilul, forma, dimensiunea și culoarea. De asemenea, pe lângă aspectul exterior, cel mai important lucru este modul de așezare al rafturilor și compartimentarea lor. 

În articolul de mai jos vei găsi o mulțime de soluții și idei pentru a crea un concept al șifonierului tău de vis sau pentru achiziționarea dulapului perfect.

Cuprins:

1. Compartimentare dressing în funcție de dimensiuni

1.1. Amenajare dressing mic și îngust

1.2. Amenajare dressing mare

2. Idei de compartimentare a dressingului în funcție de locație

2.1. Idei de amenajare dressing în hol

2.2. Idei de amenajare dressing în mansardă

2.3. Idei de amenajare dressing în debara

2.4. Idei de amenajare dressing în dormitor

3. Greșeli de compartimentare a dressingului 

 

1. Compartimentare dressing în funcție de dimensiuni

Primul pas în alegerea unui dressing este să iei în calcul toate nevoile și preferințele tale cu privire la depozitarea hainelor. Preferi să le agăți de umerașe sau să le împachetezi? Își dorești un spațiu în care să ai loc și de încălțăminte, genți, costume de baie sau accesorii? Dacă toate aceste lucruri sunt pe lista ta, trebuie să acorzi o mai mare atenție în ceea ce privește compartimentarea dulapurilor.  

De asemenea, sistemele de glisare sau închidere a ușilor, șinele și profilele, amortizoarele sau mânerele trebuie să fie alese cu foarte mare grijă, pentru că nu îți dorești să se strice după o perioadă scurtă de timp. Toate aceste lucruri sunt esențiale în realizarea unui dressing complet, eficient, cu un aspect plăcut și util din toate punctele de vedere. În ceea ce privește materialele din care îl poți confecționa, ai o mulțime de opțiuni disponibile. În funcție de preferințe, poți găsi pal melaminat și MDF cu aspect lucios, mat sau chiar hologram.

În cazul compartimentarii dressingului, separatoarele sunt o mai bună opțiune pentru jeanși sau alți pantaloni decât sertarele, deoarece îți facilitează un acces mult mai rapid la ele. Folosind separatoare, vei beneficia de spațiu individual pentru tricouri, bluze subțiri, haine groase, etc. Locul pentru umerașe este o necesitate, iar în funcție de spațiul pe care îl ai disponibil în amenajarea unui dressing, acesta trebuie să fie personalizat. Suporturile pentru umerașe trebuie să fie realizate dintr-un material rezistent la greutate și de o calitate superioară. Dacă nu dispui de posibilitatea unei compartimentări mari, apelează la suporturi mici. 

După ce te-ai decis care este compartimentarea perfectă pentru ca toate lucrurile tale să încapă, fără să fie înghesuite, trebuie să te orientezi către un model de șifonier. Este important ca acesta să se potrivească cu stilul de design interior pe care îl ai în locuința ta. De asemenea, poți să iei în calcul și diferite accesorii și elemente de care un șifonier are nevoie, precum: opritoare, balamale, mânere și picioare de mobilier.

 

1.1. Amenajare dressing mic și îngust

Dacă nu ai un spațiu foarte mare la dispoziție și trebuie să amenajezi un dressing îngust sau mic, nu îți face probleme! Există câteva soluții perfecte care te vor ajuta!

Improvizează un dressing instant prin folosirea unei cortine

Acesta este un truc perfect în construirea unui dulap de tip „walk-in” chiar și atunci când ai zero spațiu disponibil. Pentru a confecționa un dressing perfect, vei avea nevoie de un stander sau de un suport pentru umerașe și de câteva plinte deasupra acestuia. Ascunderea dulapului în spatele unei perdele îl separă de restul dormitorului și, de asemenea, păstrează spațiul ferit de dezordinea care se poate crea în dulapul tău.

Încearcă să creezi un spațiu despărțitor al camerei

Dacă locuiești într-o garsonieră sau într-un apartament tip studio, știi deja că alegerea unui dressing compact care să nu ocupe foarte mult spațiu, dar care să aibă compartimente generoase este destul de complicată. De aceea, poți apela la o soluție extrem de practică, ce oferă și un design plăcut întregii încăperi. Optează pentru un dulap pe care să îl poziționezi ca un „perete” despărțitor între zona de dormit și cea de activități. Alege un șifonier înalt, din perete până în tavan și pune-l în mijlocul camerei. În acest fel, vei avea o cameră foarte bine delimitată. 

Nu uita că cea mai eficientă soluție, în cazul în care ai o cameră mică și spațiu redus - de depozitare, este să reorganizezi în fiecare sezon hainele. Vara, găsește un loc în care să lași hainele de iarnă și procedează la fel cu articolele subțiri, în timpul sezonului rece.

1.2. Amenajare dressing mare

Dacă ai un spațiu mare disponibil pentru a-ți crea un dressing impresionant, ești printre cele mai norocoase persoane. Cel mai indicat este să îți amenajezi o încăpere separată care să fie în apropierea dormitorului. Poți amplasa de-a lungul pereților corpuri suspendate sau polițe, dar ai grijă să alegi suporturi de calitate, pentru ca ele să țină cât mai mult timp. 

O încăpere care are dimensiuni generoase îți oferă posibilitatea de a-ți amenaja dressingul după propriile idei, cu spații bine definite și aerisite, în care fiecare piesă vestimentară să își găsească locul. Totuși, dacă îți dorești ceva cât mai eficient, trebuie să ții cont de compartimentarea acestuia. De exemplu, pentru hainele pe care le porți la job sau pentru o garderobă elegantă, optează pentru un spațiu doar pentru umerașe. Dacă ești mai mult genul de persoană practică, mergi pe ideea de dressing format din rafturi, care să îți faciliteze împăturirea corectă și neîngrămădită a hainelor. 

Pe lângă dressingul în sine, dacă ai o încăpere generoasă, apelează și la alte piese de mobilier, precum banchetă sau canapea, fotolii, măsuță de cafea, etc.

2. Idei de compartimentare a dressingului în funcție de locație

Locația este cel mai important lucru de care trebuie să ții cont, pentru că în funcție de aceasta se alege și compartimentarea dressingului. Este indicat să analizezi foarte bine tot spațiul din casă pe care îl ai disponibil și să alegi locul perfect pentru a-ți amplasa dulapurile.

Pentru un șifonier montat pe hol, în cămară sau în orice spațiu de dimensiuni mici, va trebui să alegi designuri cât mai compacte, dar care, în același timp, să îți permită așezarea tuturor hainelor de care ai nevoie. 

De asemenea, pentru o încăpere mare, dressingul trebuie să fie foarte bine ales și amplasat, ca să nu ofere impresia de îngustare a camerei sau de dezordine. Fie că apelezi la mansardă sau la o cameră separată pentru a crea dressingul, poți apela la imaginație și surse de inspirație, pentru a-l transforma într-un adevărat podium de modă. 

 

2.1 Idei de amenajare dressing în hol

Foarte multe persoane apelează la un dressing amenajat în hol, pentru a eficientiza cât mai bine spațiul din încăperi. Totuși, dacă optezi pentru această soluție, ai grijă să măsori dimensiunile holului și să achiziționezi un dulap lung și îngust, să nu reduci foarte mult spațiul disponibil și să fii nevoit să te strecori pe lângă el.

De asemenea, dacă ai un spațiu mic, este important să nu îl îngustezi vizual și mai mult. Apelează la uși cu oglinzi și mobilier în culori luminoase și finisaje cu luciu, cum ar fi MDF lucios uni.

2.2. Idei de amenajare dressing în mansardă

Indiferent că ai sau nu un dormitor poziționat la mansardă, poți amenaja un dressing doar prin adăugarea câtorva elemente esențiale. De exemplu, dacă unul dintre pereții acoperișului este înclinat, montează o șină de umerașe chiar la unghiul acestuia. Astfel, dedesubt vei obține mai mult spațiu pentru depozitarea lucrurilor pentru care nu găsești un loc în casă precum: pantofi, valize sau genți. 

În partea opusă a peretelui, dacă acesta este drept până în tavan, alege un model de compartimentare a dulapului cât mai simplu și mai eficient.

2.3. Idei de amenajare dressing în debara

Dacă ai o locuință mică, dar ai disponibilă o cămară, îți poți amenaja un dressing extrem de practic. Cel mai bine este să apelezi la mobilă pe comandă, pentru a-ți putea realiza unul sau mai multe dulapuri, din podea până la tavan. Pentru o și mai bună compartimentare, apelează la suporturi pentru pantaloni, pentru pantofi și neapărat pentru umerașe. 

Un lucru extrem de eficient pe care îl poți face este să iei în calcul și spatele ușii de la debara. Fixează câteva scânduri sau agățătoare, pentru a putea pune eșarfe, pantofi, ochelari, genți și alte accesorii pe care le folosești des. 

De asemenea, dacă apelezi la sisteme de deschidere verticală a ușilor beneficiezi de extra spațiu în ceea ce privește întreaga încăpere. 

2.4. Idei de amenajare dressing în dormitor

Dacă ai norocul de a avea o cameră lângă sau aproape de dormitor, acesta este locul perfect pentru a-ți amplasa dressingul și pentru a economisi astfel cât mai mult spațiu în locuință. Acesta se numește „walk in” closet și extrem de popular în rândul persoanelor care își doresc o încăpere spectaculoasă.

Nu ai loc pentru un dressing separat de dormitor? Atunci poți recrea senzația de dressing pe un perete cât mai lat, prin confecționarea unui spațiu personalizat, realizat pe comandă. Poți opta pentru o compartimentare a dressingului cu una, două sau trei uși, în funcție de preferințele tale. Dacă apelezi la această soluție, acordă o foarte mare atenție iluminatului, pentru a benefia de o vizibilitate cât mai bună.

De asemenea, pentru camera copiilor, poți crea un dressing extrem de atrăgător și eficient, care să le garanteze și siguranța celor mici. În ceea ce privește aspectul, optează pentru mânere în diferite forme de animăluțe sau desene colorate. Mai mult, pentru că cei mici au tendința de a trânti ușile dulapurilor, apelează la amortizoare. Sunt o soluție foarte eficientă și deloc costisitoare.

3. Greșeli de compartimentare a dressingului

Atunci când ai foarte multe haine, poate fi din ce în ce mai greu să găsești spațiu disponibil pentru toate, iar atunci trebuie să găsești soluții pentru ca dulapul să rămână aerisit. Chiar dacă nu ai o casă extrem de spațioasă, poți crea un dulap sau un dressing cu o compartimentare inteligentă, fără să stici întregul design al locuinței. Iată care sunt cele mai comune greșeli pe care le poți face în compartimentarea dressingului: 

- Așezi prea multe haine pe un singur raft - dacă ai prea multe tricouri, bluze sau pantaloni, vei avea nevoie de foarte multe rafturi în dressing, însă așezarea hainelor una peste alta într-un volum mare nu va face decât să îți îngreuneze procesul de selecție a hainelor atunci când ai nevoie de ele. Pentru ca șifonierul să nu pară extrem de încărcat, optează pentru rafturi cât mai late, într-un număr cât mai mare, pentru a elimina riscul de supraaglomerare.

- Alegi dulapuri prea înguste - rafturile înguste îți vor limita depozitarea obiectelor și va trebui să forțezi integrarea lor. Cel mai bine este să apelezi la adâncimi mai mari de 50 de cm, mai ales dacă vei avea și un spațiu pentru umerașe, pentru ca ușile să nu împingă hainele. Așadar, dacă vei avea doar haine împăturite, poți apela la dimensiuni mai mici, iar pentru umerașe alege unele mai mari. 

- Nu folosești tot spațiul din încăpere - atunci când ai un șifonier, nu uita că poți depozita lucruri și deasupra acestuia. Așază orice cutii cu haine care nu sunt de sezon, pantofi pe care nu îi mai folosești, genți, etc. De asemenea, poți alege să îți creezi propriul dressing, care să aibă și în partea de jos sertare de depozitare. 

Fie că apelezi la un dressing făcut pe comandă, fie că alegi unul standard din magazin, ține minte aceste greșeli și încearcă să le eviți pe viitor. Gândește-te la cele mai importante aspecte în amenajare, iar acestea țin de amplasare, compartimentare, design și funcționalități. 

Așadar, dacă vrei să ai o compartimentare cât mai bună a dressingului, ia în calcul ideile din acest articol. Nu uita să apelezi la accesorii și materiale de cea mai bună calitate, pentru a beneficia de sisteme moderne și eficiente. 

 

Surse foto: Shutterstock.com, ro.Pinterest.com.

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit