Bar de bucătărie – idei de amenajare și sfaturi utile pentru o bucătărie frumoasă și funcțională
02 mar, 2023
Bar de bucătărie – idei de amenajare și sfaturi utile pentru o bucătărie frumoasă și funcțională

Barul de bucătărie este un trend actual în designul de interior. În prezent, bucătăria nu mai reprezintă doar un spațiu pentru gătit, ci este considerată a fi un loc de socializare. Din acest motiv, o bucătărie cu bar se află în topul preferințelor pentru că reușește să adauge această funcționalitate modernă și aduce un plus în materie de design.

Dacă te-ai gândit să îți faci un bar într-o bucătărie open-space, atunci trebuie să știi că nu este nevoie să te limitezi la o formă anume pentru că ai la dispoziție mai multe variante. Acum le poți face în ce formă dorești și în dimensiunile de care ai nevoie, ținând cont de spațiul pe care îl ai disponibil. Cu toate acestea, mai întâi trebuie să te gândești la funcționalitatea pe care o va avea. Va fi o bucătărie open space cu bar, unde barul va fi strict un loc de socializare sau îl vei folosi și pentru a lua masa ori chiar ca un spațiu în plus pentru pregătirea mesei? Despre toate acestea vom vorbi în acest articol. Îți vom oferi idei despre cum poți amenaja un asemenea spațiu, astfel încât să profiți la maximum de bucătăria ta și să reușești să creezi un loc de care să fii mândru.

Cuprins:

1. Bar în bucătărie – idei de amenajare cu stil pentru bucătării mici, mari sau open-space

2. Bucătărie cu bar – ce modele, materiale și finisaje ar trebui să alegi pentru o bucătărie americană cu bar

1. Bar în bucătărie – idei de amenajare cu stil pentru bucătării mici, mari sau open-space

Bucătăriile mai mici nu exclud prezența unui bar. Folosește-ți creativitatea și joacă-te cu nuanțele, materialele și dimensiunea efectivă a barului. Așa cum spuneam la începutul articolului, bucătăriile de astăzi nu trebuie să fie doar funcționale, ci și să arate foarte bine. Sunt mai multe aspecte de luat în considerare, așa că citește în continuare articolul nostru pentru a afla toate secretele în materie de bucătărie cu bar.

În primul rând, gândește-te la modul în care vei adăuga noi scaune în acest spațiu pentru că, în definitiv, un bar în bucătărie aduce de la sine în discuție posibilitatea de a crea locuri în plus. În acest fel, vei reuși să creezi și un spațiu suplimentar pentru a lua masa. În cazul în care vrei să creezi din acest bar un loc de relaxare, atunci ia în considerare amplasarea barului ceva mai departe de locul din bucătărie unde obișnuiești să gătești și, în plus, gândește-te la un set de scaune înalte, dar confortabile.

În al doilea rând, atunci când îți proiectezi ideea de bucătărie tip bar și trebuie să te hotărăști asupra dimensiunilor barului, nu uita să iei în calcul și spațiul de trecere pe care îl lași disponibil. Spre exemplu, un test foarte simplu pe care îl poți face este să te gândești dacă îți mai rămâne spațiu să treci atunci când lași ușile deschise la dulapurile din bucătărie. În cazul în care ai o bucătărie mai mică, dar îți dorești totuși să ai și un bar, ia în considerare doar faptul că trebuie să ai suficient spațiu pentru a deschide toate dulapurile din jurul barului. O altă idee pe care o poți încorpora într-o bucătărie de mici dimensiuni este „peninsula”. Cu alte cuvinte, ar trebui doar să prelungești un corp de mobilier și, astfel, ori creezi un spațiu de relaxare, ori adaugi unul în plus pe care să îl folosești atunci când gătești. Poți pune pe el, spre exemplu, scurgatoare de vase sau alte accesorii de bucătărie pe care le folosești în mod constant.

Apoi, în cazul în care deja ai bucătăria amenajată, iar acum vrei să adaugi și un bar, nu uita că trebuie să ții cont de mobilierul pe care îl ai deja în bucătărie. Chiar dacă barul va avea un alt rol în bucătărie, acesta nu este recomandat să fie contrastant, ci dimpotrivă. Respectă texturile pe care deja le-ai ales, materialele din care sunt făcute corpurile de mobilier și, nu în ultimul rând, paleta de culori și finisajele. Este de preferat să păstrezi și aceleași sisteme de glisare, tipuri de balamale și accesorii pentru uși de mobilier dacă barul va fi prevăzut și cu dulapuri sau sertare, însă acest lucru nu este obligatoriu în acest caz. Toate acestea țin de detalii, care nu trebuie nicicum neglijate, pentru că ele ne pot face viața mai ușoară decât ne-am putea imagina. Să ai sertare cu deschidere lină, balamale pentru soft close sau chiar dulapuri și sertare fără mânere sunt lucruri care au devenit un must-have în ultima perioadă. Vezi pe oscardeko.ro ce accesorii pentru sertare de mobilier, pentru corpuri de mobilier, console, organizatoare pentru sertar și suporturi pentru corpuri suspendate găsești.

În al patrulea rând, nu neglija sistemele de iluminare pentru că acestea contribuie extrem de mult la crearea unui aspect vizual important. Corpurile de iluminat de tip pendul sunt căutate în prezent, însă ai grijă la lungimea lor – cu siguranță nu vrei să te lovești de ele atunci când te ridici de pe scaunul de la bar. Cele în stil industrial sunt mai potrivite ca lungimi și pot fi integrate cu ușurință în orice stil ai adoptat pentru bucătăria ta, inclusiv în cel elegant.

Tipul de bucătărie americană cu bar este perfect pentru familiile care au nevoie de foarte mult spațiu. Dacă ai o bucătărie foarte mare, îți recomandăm să nu optezi pentru un bar de dimensiuni mici. Învață să maximizezi spațiul pe care îl ai disponibil și să îi adaugi întotdeauna funcționalitate. Iar dacă forma literei T pentru un bar nu îți este tocmai pe plac, poți încerca să îți construiești o bucătărie stil bar în forma literei L, poate ți se va părea mai practică. De altfel, este și una dintre acele configurații de bucătării foarte recomandate pentru că nu te încurcă cu absolut nimic în traseul aragaz-frigider-chiuvetă.

2. Bucătărie cu bar – ce modele, materiale și finisaje ar trebui să alegi pentru o bucătărie americană cu bar

La acest capitol, una dintre cele mai inspirate idei de bar în bucătărie este reprezentată de alegerea unui blat care să creeze un efect de cascadă. Ce înseamnă acest lucru? Că blatul pe care l-ai ales trebuie să „curgă” și pe părțile laterale, până la podea. Este considerat a fi un design high-end, mai ales dacă toate îmbinările sunt perfect realizate. Iar pentru un efect cu adevărat wow, este recomandat să optezi pentru marmură sau pentru un lemn cu design care imită marmura.

Când vine vorba despre materiale și finisaje pentru o bucătărie, ai libertatea de a alege mai multe tipuri de materiale. Chiar dacă puțin mai sus am adus în discuție marmura, să știi că o poți evita fără probleme, pentru că este un material foarte pretențios, cu o textură poroasă, ceea ce face ca blatul să fie supus riscurilor de apariție a zgârieturilor și petelor mai repede decât crezi. Dacă vrei un model de bucătărie cu bar care să fie și 100% funcțional, și să nu reprezinte doar un loc de relaxare sau de design, poți opta pentru un blaturi foarte rezistente la zgârieturi, temperaturi ridicate, pete ș.a.m.d. Tot ce trebuie să faci este să ai grijă la paleta de culori pe care o alegi.

În cazul în care bucătăria ta a fost realizată în culori neutre (alb, gri etc.), atunci te poți considera norocos. Există suficiente modele de baruri de bucătărie realizate în nuanțe îndrăznețe cu ajutorul cărora poți să adaugi un strop de culoare și să elimini monotonia.

Încă de când au apărut pe piața de design interior idei de bucătării cu bar s-a pus în discuție problema „rezistenței” în timp a acestui concept. Cu alte cuvinte, oamenii mereu s-au întrebat cât timp vor fi acestea la modă. Dar odată cu trecerea anilor și cu apariția continuă de modele de bar de bucătărie, ne-am convins de faptul că acest concept nu se demodează. În cazul în care vrei să creezi un design atemporal, care să depășească barierele timpului și ale trendurilor, poți alege ca atât barul, cât și toate celelalte dulapuri pe care le ai în bucătărie să fie realizate din același material și să păstreze o armonie a finisajelor. Acest lucru nu te limitează, însă, la alegerea unei singure nuanțe. Contrastul dintre elementele de design nu se va demoda niciodată, așa că îndrăznește să adaugi o pată de culoare.

Dacă alegi cu grijă toate elementele și accesoriile bucătăriei tale și vei avea grijă atât la aspectul functional, cât și la aspect, vei reuși să creezi un spațiu foarte bine definit. În magazinul nostru online, oscardeko.ro, găsești toate tipurile de accesorii de care ai nevoie, cum ar fi coloane și coșuri pentru bucătărie, suporturi de accesorii diverse, accesorii pentru blaturi, chiuvete din inox și multe alte accesorii de mobilier, materii prime, elemente de mobilier și servicii conexe care să te ajute să realizezi până și cele mai complicate proiecte de design.

Sursă foto: freepik.com, unsplash.com

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit