Decuparea blatului de bucătărie - precauții pentru o lucrare bine executată
24 feb, 2022
Decuparea blatului de bucătărie - precauții pentru o lucrare bine executată

Blatul de bucătărie este nelipsit din această încăpere, având un rol important în prepararea hranei și în integrarea unor accesorii, cum ar fi chiuveta sau plita. Materialele din care sunt fabricate blaturile sunt diverse, dintre acestea două fiind mai utilizate. În primul rând, este vorba despre plăcile aglomerate din lemn acoperite cu un strat de plastic foarte rezistent, ce imită diverse materiale, cum ar fi marmura, granitul etc., și, în al doilea rând, blaturile din piatră natural (granit sau alte tipuri de rocă). Ambele tipuri de materiale au avantaje și dezavantaje.

Blaturile pot fi procurate din magazinele de specialitate, sub forma unor plăci de dimensiuni standard, fără a avea decupajele realizate pentru montarea chiuvetei și a plitei. Din această cauză, este necesar ca după achiziționarea materialului, el să fie prelucrat în conformitate cu necesitățile individuale.

În articolul de mai jos vei afla cum se face decuparea blatului de bucătărie în mod corect și care sunt precauțiile care trebuie luate pentru a nu apărea greșeli costisitoare. De asemenea, vei afla ce scule și accesorii sunt necesare pentru efectuarea corectă a lucrării.

Cuprins:

1. Decuparea blatului de bucătărie și precauțiile care trebuie luate

2. Scule și accesorii necesare decupării blatului de bucătărie

1. Decuparea blatului de bucătărie și precauțiile care trebuie luate

Blaturile de bucătărie necesită o prelucrare anterioară montării prin decuparea spațiilor ce vor cuprinde chiuveta, plita sau alte accesorii electrocasnice. De regulă, lucrarea poate fi realizată acasă, de către proprietar, deoarece nu necesită o pregătire tehnică aprofundată, nici folosirea unor scule complexe, greu de procurat.

Pentru a duce la bun sfârșit proiectul, se vor avea în vedere următoarele precauții:

- Alegerea locului în care vor fi plasate chiuveta (rotundă sau ovală) și plita - cea mai bună soluție este plasarea blatului nedecupat pe locul lui și, apoi, așezarea celor două piese cu fața în jos, în zona dorită. Cu un creion se va trasa o linie de jur împrejurul obiectelor, iar după îndepărtarea lor, pe interior, se trasează o nouă linie, la aproximativ 8 milimetri distanță;

- Înainte de trecerea la activitatea propriu-zisă, se recomandă realizarea unor măsurători cât mai precise, în acest caz ”măsoară de două ori și taie o dată” este cât de poate de corectă. De cele mai multe ori, o tăietură greșită va duce la imposibilitatea folosirii blatului și la necesitatea procurării altuia;

În cazul decupării blatului din material lemnos, după executarea tăierii, partea expusă va fi impermeabilizată cu un strat subțire de silicon sanitar, pentru a nu permite pătrunderea apei în interiorul materialului, ceea ce ar duce, cu siguranță, la umflarea suprafeței sau la distrugerea zonei expuse.

2. Scule și accesorii necesare decupării blatului de bucătărie

Lucrarea decupării blatului poate fi executată cu ușurință de către persoanele care au o minimă expertiză tehnică, existând pe piață sculele și accesoriile necesare, procurarea lor fiind facilă și fără cheltuieli extreme.

Înainte de începerea lucrării, meșterul trebuie să aibă câteva scule și accesorii:

- Ruleta sau linia pentru realizarea măsurătorilor;

- Creionul pentru trasarea zonelor ce vor fi tăiate;

- Bormașina (executarea găurilor la colțuri, ce vor permite folosirea fierăstrăului pendular);

- Fierăstrăul pendular pentru executarea tăierilor;

- Tub de silicon sanitar (folosit pentru etanșeizare);

- Accesorii pentru montarea blaturilor (îmbinări și protecții foc) și pentru montarea chiuvetei și a plitei;

- Șurubelniță pentru prinderea chiuvetei și a plitei de blat.

Pașii pentru execuția corectă a lucrării sunt ușor de parcurs: trasarea zonelor decupabile, realizarea unor găuri cu ajutorul bormașinii la cele 4 colțuri (în interiorul zonei decupabile), decuparea propriu-zisă cu ajutorul fierăstrăului urmărind linia trasată anterior și etanșeizarea zonei expuse prin aplicarea siliconului sanitar.

În concluzie, persoanele care doresc să dea o viață nouă mobilierului de bucătărie ar trebui să aibă în vedere montarea unui blat nou, mai rezistent și mai frumos, deoarece investiția este accesibilă, iar lucrarea poate fi dusă la bun sfârșit acasă, fără a fi necesară prezența unor specialiști.

 

Surse foto: shutterstock.com

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit