Recondiționare masă din lemn – Ce tehnici există și care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgi pentru a obține o recondiționare reușită
11 dec, 2023
Recondiționare masă din lemn – Ce tehnici există și care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgi pentru a obține o recondiționare reușită

Recondiționarea unor piese de mobilier poate fi un proces extrem de frumos și de creativ, dacă știi exact care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgi. Cu puțină imaginație și cu ustensilele potrivite vei putea să oferi un suflu nou respectivului obiect, alcătuind un design inedit și original. Masa este un element important în orice casă, deoarece este locul potrivit pentru diverse tipuri de activități. Prin urmare, dacă vrei să recondiționezi o masă din lemn, sunt mai mulți pași pe care trebuie să-i parcurgi pentru a obține rezultatul dorit – citește în continuare acest articol pentru a afla ce ai de făcut!

Cuprins

1. Recondiționare masă din lemn – Etape de recondiționare pentru o masă din lemn 

2. Recondiționare masă din bucătărie sau living – Idei creative de recondiționare a mesei din lemn

 

1. Recondiționare masă din lemn – Etape de recondiționare pentru o masă din lemn

Dacă ești pasionat de proiecte handmade, de inițiative DIY sau de bricolaj, nu te teme să încerci câteva lucruri pe cont propriu, mai ales atunci când vine vorba despre recondiționări. Dacă obiectul nu este foarte uzat (caz în care ar necesita o intervenție de specialitate), cu siguranță vei reuși să duci la bun sfârșit ceea ce ți-ai propus, dacă ții cont de câteva sfaturi și recomandări utile.

În primul rând, înainte de a începe lucrul efectiv, trebuie să examinezi cu atenție masa, pentru a vedea care sunt defecțiunile și deteriorările pe care le observi. În anumite cazuri, poate fi necesară înlocuirea unor componente, lipirea unor bucăți care s-au dezlipit, remedierea unor lovituri, găuri sau zgârieturi, sau doar refacerea finisajelor. De exemplu, dacă defectele sunt grave și serioase, poate fi nevoie de furniruirea blatului (aceasta ar trebui, totuși, făcută de către specialiști). Însă, pentru a-ți da seama ce anume trebuie să faci, este obligatoriu să faci această evaluare orientativă.

În situația în care va fi nevoie să îndepărtezi stratul de finisaj, vei putea face acest lucru prin șlefuire sau prin decapare. Decaparea presupune aplicarea unei substanțe care are rolul de a ataca lacul care este aplicat pe suprafața din lemn – lacul se înmoaie și, apoi, poate fi îndepărtat prin intermediul unui șpaclu. Șlefuirea poate fi realizată cu hârtie abrazivă pentru lemn. După ce ai îndepărtat stratul de lac, este necesar să speli suprafața cu diluant pentru a te asigura că nu mai existe urme de lac rămase pe masă. 

După ce masa a fost curățată și bine șlefuită (în întregime), va urma etapa în care vei aplica nuanța pe care o dorești. Trebuie să te asiguri că suprafața nu are impurități, deoarece acestea pot afecta aspectul final al finisajelor. Pentru etapa de colorare, poți alege, în principiu, orice tip de baiț, selectând culoarea pe care o dorești. Aplicarea baițului se realizează cu ajutorul unui burete sau al unui trafalet. Este bine de știut că, în cazul în care baițul este alcătuit pe bază de solvent, vei avea nevoie de un trafalet special pentru acest tip de baiț.

După uscarea totală a suprafeței, se aplică un strat de grund sau un strat de lac, cu ajutorul unei pensule sau al unui pistol de pulverizare. După uscarea acestui strat, suprafața trebuie șlefuită cu hârtie abrazivă sau cu bureți abrazivi fini. De asemenea, va mai trebui să adaugi un strat de lac, pe care îl vei lăsa să se usuce, preferabil până a doua zi. 

How-to-Paint-Wood-Furniture-Without-Sanding

 

 2. Recondiționare masă din bucătărie sau living – Idei creative de recondiționare a mesei din lemn

Fie că vrei să recondiționezi o masă din lemn pentru bucătărie, fie că vrei să refaci aspectul celei din living, sunt mai multe idei pe care le poți pune în aplicare. Pe lângă varianta cu vopsirea lemnului, mai există și alte elemente pe care le poți schimba. De exemplu, poți folosi picioare pentru mese (dacă vrei să le schimbi pe cele originale), canturi pentru mobilier sau alte tipuri de accesorii și scule care te pot ajuta să-ți materializezi proiectul, exact așa cum îți dorești!

abstract painting

 

În concluzie, recondiționarea unei mese din lemn, pentru bucătărie, living sau pentru o altă zonă a locuinței, nu este un proces foarte dificil, dacă ții cont de câteva indicații utile. Respectă etapele corespunzătoare și, în cazul în care proiectul ți se pare prea dificil, apelează la ajutorul specialiștilor. Nu uita să folosești produse de calitate, realizate de către producători cu experiență.

 

Sursă foto: pixabay.com

 

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit