Prelucrarea lemnului - activitate de prim rang în domeniul economic și industrial
23 ian, 2024
Prelucrarea lemnului - activitate de prim rang în domeniul economic și industrial

Lemnul este unul dintre materialele care au contribuit semnificativ la dezvoltarea civilizației umane încă din zorii preistoriei și continuă să fie un element care este folosit pe scară largă în construcții și, mai ales, în industria mobilei. 

Folosit pentru prelucrarea primelor unelte și arme, lemnul a stat la baza construcției locuințelor oamenilor, dar și a mijloacelor de transport terestre și maritime. Deși modurile de prelucrare a lemnului au evoluat, această activitate este încă una dintre cele mai importante și ea străbate întreaga istorie a umanității.

Azi, prelucrarea lemnului, departe de a scădea ca importanță economică și socială, cunoaște o dezvoltare accentuată. Creșterea fără precedent a proporțiilor demografice globale, dar și diversificarea considerabilă a utilizărilor lemnului conduc la concluzia că această materie primă este una dintre cele mai solicitate la nivel mondial. 

Consumul de masă lemnoasă în întreaga lume se află într-o tendință evidentă de creștere, exploatarea pădurilor fiind nevoită să intre tot mai mult sub un regim sustenabil pentru a asigura accesul la această resursă pentru un timp mai îndelungat. 

În acest articol vei afla câteva elemente și date despre prelucrarea lemnului, în general, precum și despre procedeele tehnologice, utilajele și uneltele folosite în această activitate și în dezvoltarea subproduselor din gama PAL-ului si a MDF-ului, folosite pe scară largă în industria fabricării de mobilier, dar și în cadrul micilor ateliere sau fabrici care produc mobilier la comandă.   

Cuprins

1. Prelucrarea lemnului - date generale privind operațiunile tehnice implicate

2. Utilaje, scule și unelte folosite în tehnicile de prelucrare a lemnului în mod industrial sau manual

3. Procese tehnologice de prelucrare a lemnului și de obținere a subproduselor sale

3.1 Prelucrarea PAL-ului melaminat si simplu

3.2 Prelucrarea MDF-ului 

 

1. Prelucrarea lemnului - date generale privind operațiunile tehnice implicate

Atât în cadrul fabricilor de mobilă, cât și în atelierele de prelucrare și realizare a mobilei la comandă, se realizează o serie întreagă de operațiuni asupra materiei lemnoase brute, prelucrări care, împreună cu adăugarea unor materiale și substanțe (adezivi, lacuri, vopseluri etc.) conduc la obținerea produselor din gama mobilierului sau a altor obiecte așa cum este cazul diverselor instrumente, unelte, sau chiar piese sculptate din domeniul artei sau artizanatului. 

1 Prelucrarea lemnului - mainile unui tamplar fixeaza doua profile din lemn

Operațiunile primare de prelucrare a lemnului constau într-o serie de proceduri la care masa lemnoasă brută este supusă fie automatizat cu ajutorul utilajelor de mare capacitate, fie manual, în cazul unor întreprinderi de mai mică anvergură. 

 

  • Debitarea lemnului 

Debitarea este prima operațiune tehnologică folosită pentru separarea masei lemnoase în suprafețe cu forme și dimensiuni bine stabilite. Rezultatele operațiunii de debitare pot fi: plăci, benzi, profile etc. Operațiunea de debitare a lemnului se poate realiza manual, mecanic, termic sau prin erodare forțată.

Debitarea constă în secționarea în scopul scurtării pieselor prea lungi sau prin spintecarea ori tivirea lemnului care pot fi realizate în masa lemnului sau la marginile piesei de prelucrat. 

 

  • Îndreptarea și rindeluirea lemnului 

Unele piese lemnoase brute debitate pot avea nevoie de îndreptarea suprafeței pentru obținerea unei baze tehnologice de lucru necesare operațiunilor ulterioare. Operațiunea se realizează în mod mecanic cu ajutorul mașinilor de îndreptat, de rindeluit sau manual, cu ajutorul rindelei clasice sau electrice. 

 

  • Burghierea lemnului 

De multe ori, la crearea unor piese sau ansambluri necesare pentru fabricarea diverselor piese sau pentru montarea accesoriilor de uși și mobilier din gama mânerelor și agățătorilor ori a altor astfel de montaje, este nevoie de executarea precisă a găurilor în piesele lemnoase prelucrate. Aceste operațiuni se execută cu ajutorul burghielor, printr-o mișcare dublă și simultană de rotire în jurul axei corpului burghiului și de înaintare a uneltei manuale sau automatizate.

 

  • Frezarea 

Operațiunea de frezare implică o prelucrare suplimentară a masei lemnoase prin așchiere. Frezarea se realizează cu ajutorul frezelor cu diverse modele sau granulații la viteze mari de rotație prin intermediul unor mașini de frezat.

 

  • Strunjirea 

Strunjirea este o operațiune de prelucrare a lemnului cu ajutorul căreia se poate modifica forma unor piese cu secțiuni pătrate sau poligonale în forme cilindrice sau de profile ovoidale. De asemenea, se pot obține forme patrulatere, dar cu muchii netezite. Prin strunjire se obțin piese de tipul balustradelor, picioarelor de mobilă etc. 

 

  • Dăltuirea 

Dăltuirea este, în esență, o operațiune manuală, de finețe, care se execută mai ales pentru a scobi sau executa anumite șanțuri sau lăcașe în masa piesei de prelucrat. 

 

  • Pilirea 

Este o altă metodă manuală de prelucrare a lemnului care se folosește în situațiile în care anumite piese din lemn nu pot fi accesate cu metodele principale de rindeluire sau șlefuire. În general, pilirea se execută pentru a înlătura sau netezi urmele rămase pe suprafața sau muchiile reperelor diverse din lemn. 

 

2. Utilaje, scule și unelte folosite în tehnicile de prelucrare a lemnului în mod industrial sau manual

În afara mașinilor și utilajelor industriale care sunt folosite pe scară largă mai ales în fabricile de mobilă, există o serie de unelte care pot avea o întrebuințare și în domeniul atelierelor de tâmplărie sau dulgherie ori chiar în cazul entuziaștilor în domeniul prelucrării lemnului ca hobby. 

 

  • Fierastrăul circular sau fix, de masă 

 Aceasta este o unealtă versatilă de prelucrare a lemnului care se remarcă prin acuratețea tăieturii, similară unui fierăstrău de masă. Fierăstrăul circular poate opera la fel de bine și în cazul lemnului masiv, precum și în cazul plăcilor din PAL sau al celor din MDF. Aceasta ar trebui să fie una dintre primele alegeri în construirea unui kit de unelte de prelucrare a lemnului pentru orice profesionist sau amator în domeniu. De asemenea, fierăstraiele circulare fixe permit tăierea precisă a materialului lemnos manevrat de către operatori.

 

  • Mașina de găurit și de înșurubat

 Mașinile de găurit sunt unelte indispensabile în domeniul prelucrării lemnului. Alături de un set divers de burghie pentru lemn, o astfel de unealtă este necesară pentru executarea găurilor și prinderea diverselor piese ale unui ansamblu de mobilier. Un profesionist în tâmplărie va avea mereu la îndemână o mașină de găurit cu fir, pentru situațiile care solicită lucru prelungit sau putere mai mare, dar și cel puțin un model cu acumulatori care permite o mai bună ergonomie a lucrului. 

 

  • Fierăstrău pendular

 Fierăstraiele pendulare permit tăierea lemnului în modele curbate sau circulare. Sunt unelte esențiale pentru tăierea lemnului de diverse grosimi.

 

  • Șlefuitor 

 Șlefuitoarele sunt unelte necesare pentru netezirea suprafețelor și muchiilor profilelor lemnoase cu care se lucrează la asamblarea obiectelor de mobilier. Spre deosebire de șlefuitoarele sub formă de bandă sau cele manuale, un șlefuitor circular nu va lăsa urme pe suprafața lemnoasă prelucrată.

 

  • Instrumente de măsurat 

 Orice lucrător în domeniul prelucrării lemnului nu ar putea să-și desfășoare activitatea fără un inventar complet de instrumente de măsurat. Dintre acestea cele mai importante sunt:

 

  • Metrul pliant confecționat din lemn sau din metal alcătuit din segmente gradate; 
  • Ruleta - necesară pentru măsurarea cotelor și dimensiunilor la care trebuie prelucrat lemnul;
  • Șublerul - instrument de precizie pentru măsurarea diametrelor exterioare sau interioare ale diverselor piese din lemn sau ale accesoriilor metalice necesare;
  • Raportorul - instrumentul de bază pentru măsurarea și trasarea unghiurilor;
  • Micrometrul - folosit la măsurarea grosimii pieselor din lemn;
  • Compasul - instrument necesar pentru trasarea cercurilor și a curbelor;
  • Nivela - un instrument cu ajutorul căruia se determină poziția perfect orizontală sau verticală a unei piese din lemn;
  • Creioanele de tâmplărie - necesare pentru marcarea semnelor de tăiere sau efectuarea diverselor marcaje sau cote pe lemnul supus prelucrării.

 

3. Procese tehnologice de prelucrare a lemnului și de obținere a subproduselor sale

Lemnul brut nu este singurul material folosit pentru producerea mobilierului modern. Deși mobila din lemn masiv este încă una din categoriile de produse căutate, de cele mai multe ori, designul modern și personalizat al interioarelor rezidențiale sau comerciale se realizează mult mai simplu și mai economic cu ajutorul plăcilor din PAL melaminat și MDF care constituie o soluție relativ nouă, dar inovatoare de prelucrare a lemnului. 

3 Prelucrarea lemnului - placi din PAL si MDF pe rafturile unui depozit

Alături de PFL, blaturi, OSB, plăcile din PAL brut sau melaminat, precum și cele din MDF sunt materiale predilecte ale fabricilor de mobilă și ale atelierelor de tâmplărie care realizează mobilă la comandă sau de serie. De asemenea, aceste materiale sunt destul de ușor de folosit în proiectele de tip hobby say DIY de către persoanele care se simt atrase de prelucrarea lemnului și realizarea diverselor piese de mobilier în regie proprie. 

Ideea care stă la baza realizării plăcilor din PAL și MDF este folosirea judicioasă a resturilor rămase din procesul tehnologic de prelucrare a lemnului.

 

3.1 Prelucrarea PAL-ului melaminat si simplu

PAL-ul este prima soluție care a apărut în domeniu și privea folosirea resturilor lemnoase care nu aveau o întrebuințare economică evidentă. Denumirea materialului vine de la sintagma ”placă aglomerată din lemn”. Inițial, colectarea resturilor provenite din prelucrarea primară a lemnului era urmată de amestecarea acestora cu adezivi speciali, iar întregul amestec era apoi supus unei temperaturi ridicate și presat cu ajutorul unor prese mecanice. 

Astăzi, resturile lemnoase folosite la prelucrarea și obținerea PAL-ului sunt așchii de dimensiuni egale, mai mari, care, în contact cu adezivii și tratamentul termic și de presiune, rezultă în plăci cu o rezistență considerabilă la sarcină și impact. 

Există mai multe sortimente de PAL care pot fi prelucrate pentru obținerea unor piese de mobilier: palul presat simplu sau PAL brut care este folosit mai ales pentru realizarea suporturilor de spate, ascunse, ale pieselor de mobilier de tipul dulapurilor, sertarelor sau canapelelor ori a paturilor. 

Un material cu aspect elegant și care suportă o diversitate nelimitată a modelelor ce pot fi asortate sunt sortimentele de PAL melaminat lemn sau PAL melaminat lucios care sunt plăci brute învelite în melamină. Aceste materiale sunt folosite pe scară largă în domeniul realizării pieselor de mobilier din orice gamă. 

 

3.2 Prelucrarea MDF-ului

MDF este un material a cărui denumire provine din expresia din limba engleză ”Medium Density Fiberboard” care, în traducere, desemnează plăcile din fibre lemnoase de densitate medie. Modul de obținere al MDF-ului este oarecum similar ca în cazul PAL-ului, diferența fiind reprezentată de tipul de material lemnos folosit. În acest caz se folosesc resturi rezultate din prelucrarea lemnului care sunt tocate foarte fin.

Acest material este amestecat apoi cu o serie de adezivi, dar și cu rășini speciale, și presat la o temperatură ridicată, obținându-se plăci de diferite grosimi sub forma MDF-ului brut și care pot fi laminate rezultând varietăți de MDF lucios uni sau cu diferite nuanțe și modele.  

Așadar, prelucrarea lemnului rămâne una dintre activitățile de bază în domeniul industriei de profil, cererea pentru produse din lemn sau derivate ale acestuia înregistrând creșteri date de faptul că în special în ceea ce privește mobilierul și amenajările interioare lemnul, PAL-ul și MDF-ul rămân materii prime cu o importanță covârșitoare. 

 

Sursa foto: Pixabay.com

 

 

 

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit