Amenajarea unei bucătării mici: sfaturi utile pe care să le urmezi
24 mar, 2022
Amenajarea unei bucătării mici: sfaturi utile pe care să le urmezi

De multe ori, spațiul destinat bucătăriilor, mai ales celor de apartament, este unul mic. În acest caz, trebuie să găsești soluții pentru ca bucătăria ta să fie echipată complet și să nu te simți înghesuit.

Cuprins

1. Caracteristicile amenajării unei bucătării mici

2. Idei de amenajare pentru diferite tipuri de bucătării mici

2.1. Amenajarea unei bucătării mici de bloc

2.2. Cum să amenajezi o bucătărie mică dreptunghiulară

2.3. Amenajarea ideală pentru o bucătărie mică pătrată

1. Caracteristicile amenajării unei bucătării mici

Spațiul disponibil pentru amenajare reprezintă un criteriu important în alegerea mobilierului. Atunci când ai o bucătărie mică, trebuie să te limitezi la piesele esențiale și să scazi din numărul obiectelor de decor, dacă acestea nu au și un rol practic. Corpurile suspendate sunt foarte utile pentru că le poti folosi pentru depozitarea lucrurilor necesare gătitului, fără a aglomera podeaua. Ele pot fi realizate de unul singur, acasă, dacă ești pasionat de DIY.

 

Trebuie să alegi cu grijă și mânerele, recomandarea fiind să alegi unele de dimensiuni mici, pentru a reduce riscul de agățare. Poți opta, de asemenea, pentru corpuri de mobilier contemporane, fără mânere, cu sisteme moderne de închidere, precum sistemele de deschidere prin apăsare.

În ceea ce privește cromatica, cele mai recomandate sunt nuanțele deschise, naturale, care vor da senzația de mărire a spațiului. Alege tonuri de alb, crem sau maro deschis, inclusiv pentru blatul de bucătărie și draperii, pentru a obține o încăpere luminoasă și aerisită. De asemenea, mulți designeri de interior recomandă folosirea oglinzilor, care, datorită capacității de a reflecta lumina, vor largi optic spațiul. Un efect asemănător îl obții folosind uși de sticlă pentru dulapuri.

2. Idei de amenajare pentru diferite tipuri de bucătării mici 

Sfaturile de mai jos îți sunt de ajutor dacă îți dorești sa amenajezi o bucătărie mică, fie că aceasta are formă pătrată, dreptunghiulară sau este plasată pe colț.

2.1. Amenajarea unei bucătării mici

Pentru o bucătărie mică, poți aborda cu ușurință un stil de amenajare minimalist, curat, păstrând doar obiectele strict necesare pe care să le organizezi într-un mod inteligent, astfel încât să nu îți lipsească nimic, iar aspectul final să fie unul aerisit. Foarte importante sunt sistemele de iluminat, care, alese potrivit, dau senzația unei camere mai mari. Evită-le pe cele masive, curgătoare, și alege spoturi încastrate în perete sau benzi LED. Dacă amenajezi o bucătărie foarte mică, este recomandat să renunți la zona de luat masa, pe care o poți muta în living. O soluție pe care mulți dintre proprietari au ales-o este extinderea bucătăriei pe balcon. Poți lua în calcul și varianta open-space, conectând spațiul de gătit cu sufrageria.

2.2. Cum să amenajezi o bucătărie mică dreptunghiulară 

O astfel de bucătărie este, de cele mai multe ori, mică și îngustă, iar în acest caz accesoriile pentru bucătărie trebuie alese cu foarte multă atenție. Ele trebuie să aibă un rol practic, să fie ușor de integrat și să nu ocupe mult spațiu. Pentru mobilier, poți alege un set compact, pe care să îl dispui liniar de-a lungul unui perete al camerei. Pe partea cealaltă, așează electrocasnicele strict necesare, precum frigider, aragaz, și, dacă lățimea îți permite, alege o masă pliabilă și câteva scaune care să nu îngreuneze deplasarea.

Gândește-te la prioritățile familiei tale. Astfel, dacă se gătește mult, poți renunța la masă pentru un cuptor și o zonă funcțională de gătit mai încăpătoare. De asemenea, cel mai probabil va fi nevoie să găsești un alt loc pentru depozitarea alimentelor, așadar, încearcă să amenajezi și o cămară în apropierea bucătăriei.

2.3. Amenajarea ideală pentru o bucătărie mică pătrată

O încăpere pătrată face posibilă poziționarea unei mese în centru, pe care o poți înconjura de piese de mobilier și spații de depozitare. O variantă bună este instalarea unei insule cu spații de păstrare încorporate. Optează pentru cât mai multe sertare și rafturi, deoarece acestea îți oferă șansa de a depozita într-un mod selectiv, astfel încât, depozitarea obiectelor devine ușoară, indiferent de numărul lor.

Pentru o bucătărie mică pe colț, poți alege o mobilă dispusă în forma de U, sub care să maschezi electrocasnicele.

Înainte de a începe amenajarea bucătăriei tale, stabilește-ți prioritățile și stilul. Apoi, aplică sfaturile de mai sus și poți obține o bucătărie eficientă, trecând ușor peste impedimentul spațiului redus.

Sursa foto: Shutterstock.com

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit