Amenajare cameră copii: GHID practic pentru părinți
03 aug, 2022
Amenajare cameră copii: GHID practic pentru părinți

Chiar dacă amenajarea camerei copilului tău poate fi distractivă, aceasta nu este lipsită de provocări. De multe ori, camerele copiilor nu au o suprafață foarte mare, iar încadrarea tuturor elementelor în spațiu poate fi dificilă. În plus, preferințele și nevoile copiilor se schimbă într-un ritm extrem de alert pe măsură ce cresc.

Totuși organizarea unei camere pentru copii poate fi ușoară atunci când ai ghidul potrivit. În acest articol vei descoperi elementele de bază de care trebuie să ții cont atunci când dorești să amenajezi camera copilului. În plus, te vei putea inspira dintr-o multitudine de idei de amenajare care vor crea împreună un spațiu ideal de relaxare, joacă și studiu pentru micuțul tău.

Cuprins

1. De ce trebuie să ții cont atunci când amenajezi camera copilului tău?

2. Idei de amenajare camera pentru copii

2.1. Idei de amenajare cameră pentru fete

2.2. Idei de amenajare cameră pentru băieți

3. Sfaturi utile pentru amenajarea dormitorului copilului tău

1. De ce trebuie să ții cont atunci când amenajezi camera copilului tău?

Atunci când ai în plan amenajarea camerei copilului tău, cel mai important aspect de luat în considerare este flexibilitatea. Camerele copiilor trebuie să reflecte preferințele lor personale și în materie de confort, dar și nevoia de distracție (pentru copil) și organizare (pentru tine). De aceea, este esențial ca designul ales să poată fi modificat și adaptat, pe măsură ce interesele și nevoile copilului tău se schimbă.

Indiferent de stadiul în care se află copilul tău sau de tipul de cameră cu care lucrezi, iată câteva considerente de care trebuie să ții cont:

- Bugetul și costuri suplimentare

Atunci când stabilești un buget pentru o renovare sau o modernizare, este important să ai un plan. În primul rând, asigură-te că faci o listă cu obiectele sau echipamentele necesare, compară costurile produselor și alocă întotdeauna o rezervă pentru cheltuieli neașteptate.

În al doilea rând, investește în elemente de bază precum mobilier solid sau o saltea confortabilă. Elementele decorative, precum mânerele de mobilier, pot fi înlocuite mult mai ușor și mai des.

- Sistemele de iluminat

Iluminarea potrivită creează un mediu confortabil și liniștitor în orice spațiu, dar mai ales în dormitorul unui copil. Atunci când alegi becuri pentru camera unui copil, optează pentru cele cu lumina caldă și nu alege becurile fluorescente sau leduri puternice, extrem de obositoare pentru ochi.

- Spații de depozitare

Copiii colecționează o mulțime de lucruri — de la jucării și rechizite, până la cărți, haine etc. Așadar, este important să planifici un sistem de organizare, să compartimentezi dressingul și să folosești diverse accesorii pentru dressing care te vor ajuta. De exemplu, un dulap spațios poate găzdui haine, în timp ce un pat cu o ladă de depozitare poate fi un loc perfect pentru a pune lenjeria de pat, păturile și alte articole care ocupă în general foarte mult spațiu. Mai poți adăuga biroul de studiu, un scaun ergonomic, o mini-bibliotecă și un sistem de rafturi suspendate, care pot fi instalate cu ușurință pe perete. Înainte de a achiziționa toate aceste piese de mobilier, asigură-te că ai măsurătorile spațiului la îndemână și verifică pentru a te asigura că ai instrumente, scule și accesorii necesare pentru acest proiect de bricolaj.

2. Idei de amenajare camera pentru copii

Odată ce ai bifat toate elementele de bază ale unui proiect de amenajare interioară, poți face cu încredere pasul următor: decorarea camerei. Există o mulțime de idei prin care poți personaliza camera copilului tău, însă nu toate se potrivesc planurilor, gusturilor sau nevoilor voastre. Mai jos găsești o serie de imagini și sugestii de design interior modern, din care te poți inspira.

2.1. Idei de amenajare cameră pentru fete

Camera unei fete este spatiul în care aceasta își exprimă liberă personalitatea. Fie că alege nuanțe de roz sau preferă tapete, alege un design creativ și înlocuiește stereotipurile.

Poți introduce un spațiu de depozitare flexibil și accesibil, accente colorate și una sau două caracteristici deosebite ca puncte de atracție. De exemplu, poți agăța de perete artă creată de aceasta (tablouri, planșe) sau obiecte care amintesc de pasiunea ei (medalii, afișe etc).

În ceea ce privește spațiul de lucru, accentul trebuie să cadă pe funcționalitate. Și în acest caz, spațiile de depozitare (clasice sau verticale, fixate în perete) și organizatoarele pentru sertare o pot ajuta să își ordoneze mai bine rechizitele și celelalte instrumente pentru școală. Totodată, un sistem de iluminare de perete sau un panou cu fotografii pot să transforme un spațiu monoton într-unul plin de inspirație.

2.2. Idei de amenajare cameră pentru băieți

O cameră pentru un băiat trebuie să se potrivească cu stilul lui și, bineînțeles, să reziste probei timpului.

Oricare ar fi hobby-urile, sportul sau animalul său preferat, te sfătuim să le încorporezi în decorul camerei. Accesorii pe care le poți integra în planul de amenajare sunt rafturi suspendate, agățătoare pentru șepci, mânere pentru mobila copiilor, bannere cu stegulețe etc.

Dormitoarele trebuie să îndeplinească atât un scop funcțional, cât și unul estetic. Un colț pentru joacă, citit și dormit în timpul zilei, sub formă de corp, poate fi o idee grozavă. Totodată, rafturile suspendate și comodele supraetajate pot găzdui foarte eficient cărți, jucării sau orice alte obiecte. Se pot face simplu din pal melaminat sau MDF.

3. Sfaturi utile pentru amenajarea dormitorului copilului tău

Dacă deja ai o idee desăre cum vrei sa arate camera copilului, citește în continuare o serie de sfaturi care te vor ajuta să ai rezultatele dorite. În funcție de dimensiunea camerei, aceasta poate fi împărțită în 4 zone: zona de dormit, zona de depozitare, zona de studiu și cea de joacă.

- Adăugarea unei zone de studiu dedicate odată ce au început școala îi pot ajuta să se concentreze și să își organizeze obiectele de studio.

- Sertarele sunt mai bune organizatoare decât rafturile, deoarece le poți scoate și poți vedea totul. Sertarele mai puțin adânci le permit să-și găsească propriile lucruri cu mai multă ușurință.

- Dacă nu dispui de suficient spațiu pentru o bibliotecă, rafturile care se pot amplasa pe perete pot fi un substitut la fel de bun. Poziționarea acestora lângă pat poate încuraja lectura dinaintea somnului. Totodată, aceste rafturi pot deveni un spațiu de depozitare pentru jucării și alte articole utilizate frecvent.

- Coșurile și cutiile pot fi folosite pentru depozitarea jucăriilor, a hainelor sau a obiectelor copilului. Nu uita să le pui o etichetă colorată și să le plasezi într-un loc accesibil, pentru a cultiva sentimentul de organizare și responsabilitate.

- Este o idee bună să alegi un design cât mai simplu al mobilierului și să pictezi camerele în culori cât mai neutre. În acest fel, spațiul se poate adapta mai ușor la preferințele copiilor pe măsură ce cresc.

- Indiferent de dimensiunea camerei, rezistă nevoii de a o aglomera în exces. Un design bine gândit și funcțional, va face camera să arate frumos.

Crearea unui spațiu pe care micuțul tău îl iubește poate fi o joacă cu ajutorul câtorva elemente de bază solide și o planificare inteligentă. Acum ai toate informațiile pentru a oferi copilului tău o cameră inspirată și funcțională, pe care o va iubi și o va menține conform dorințelor tale.

Sursa foto: Pexels.com, Pinterest.com, Unsplash.com

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit