Modele de mobilă pentru dormitor care te ajută să creezi atmosfera potrivită pentru un somn odihnitor
15 dec, 2023
Modele de mobilă pentru dormitor care te ajută să creezi atmosfera potrivită pentru un somn odihnitor

Dormitorul trebuie amenajat astfel încât să fie favorizată o atmosferă relaxantă. Pe lângă liniște și curățenie, aspectul este important pentru a crea o stare de liniște care permite destinderea și un somn odihnitor.

Ca să te reumpli de energie după zilele lungi și obositoare, alege modele de mobilă în culori potrivite pentru destinația încăperii. Culorile influențează, chiar dacă fără să-ți dai seama, psihicul uman, așa că nu trebuie să neglijezi cromatica când amenajezi această cameră a casei. 

În continuare, poți afla mai multe detalii despre aspectele de care să ții cont, idei de design în funcție de stil și mărime, precum și despre materialele folosite pentru mobilarea dormitorului.

Cuprins

1. De ce trebuie să ții cont când alegi modelele de mobilă pentru dormitor

2. Idei de mobilă pentru dormitor în funcție de stil

2.1. Idei de dormitoare moderne

2.2. Idei de mobilă pentru un dormitor minimalist

2.3. Cum să alegi mobila pentru un dormitor în stil scandinav

3. Idei de dormitoare în funcție de mărime

3.1. Idei de mobilat camere mici

3.2. Cum să alegi mobila pentru un dormitor spațios

4. Modele de mobilă pentru dormitor - ce material să alegi?

 

1. De ce trebuie să ții cont când alegi modelele de mobilă pentru dormitor?

Ca în cazul celorlaltor încăperi ale casei și în cazul oricărei achiziții, în general, este important să iei în considerare câțiva factori care să te ajute să decizi care este cea mai bună opțiune pentru tine. Iată care sunt aceștia:

Stilul

Mai întâi, trebuie să te gândești la stilul pe care vrei să-l aibă încăperea. Dacă hotărăști acest aspect de la început, camera ta va avea un aspect unitar și-ți va fi mult mai ușor să alegi mobila pentru a crea un întreg armonios. 

Tipul de mobilă

După ce ai hotărât care va fi stilul amenajării, următorul pas este să alegi tipul de mobilă. Există mai multe tipuri de dulapuri, pe care le poți include sau nu. Cel pentru haine, de exemplu, poate fi înlocuit cu un dressing, astfel că, vei avea mai mult loc pentru celelalte tipuri de piese de mobilier. În ceea ce privește comoda, unele persoane aleg un dulap spațios, cu multe sertare, pentru o organizare mai ușoară, în timp ce altele preferă dulapurile suspendate, de dimensiuni mai mici, care le permit să curețe mai ușor spațiul de sub acestea. 

Poți alege și un dulap de tip bibliotecă, cu polițe, deasupra patului, dacă ai nevoie de spațiu pentru așezarea cărților și a altor lucruri sau dacă ai o cameră mică, unde nu poți să amplasezi mai multe tipuri de piese de mobilier.

 Culoarea

Culoarea este un element esențial al oricărei amenajări, pentru că favorizează o anumită stare de spirit pe care dorești s-o ai atunci când petreci timp într-o încăpere. Alege cu grijă culoarea de bază a designului și plănuiește atent combinațiile de nuanțe, astfel încât acestea să formeze un tot armonios. 

O idee bună este să alegi culori complementare, dacă plănuiești să folosești o combinație de două culori. Poți să alternezi nuanțele dulapurilor și ale celorlaltor piese de mobilier, pentru a obține un aspect interesant.

1-modele-mobila-dormitor-2

 

1. modele mobila dormitor 3

1. modele mobila dormitor 4

1. modele mobila dormitor 5

1. modele mobila dormitor 6

 

1. modele mobila dormitor 7

 

1. modele mobila dormitor 8

 

2. Idei de mobilă pentru dormitor în funcție de stil

Pentru dormitor, sunt potrivite mai ales designurile care pun accent pe simplitate și pe crearea impresiei de spațiu larg. În funcție de mărimea camerei, este important să alegi mobilă care să nu încarce prea mult spațiul. Iată stilurile în care poți amenaja dormitorul, pentru a avea o încăpere unde să te relaxezi și să adormi ușor!

 

2.1. Idei de dormitoare moderne

Stilul modern este o alegere populară, pe care o fac multe persoane. Acesta presupune că mobila are forme geometrice clare și un aspect simplu, fără ca ansamblul să fie prea încărcat. Poți alege să folosești o culoare deschisă dominantă, pe care să o combini cu alte nuanțe pastelate. Astfel, poți pune în evidență formele geometrice ale mobilierului.

De asemenea, poți alege să creezi un contrast, folosind PAL melaminat uni într-o culoare intensă, precum verdele sau albastrul, în combinație cu albul. Aceste două nuanțe sunt recunoscute pentru faptul că transmit o stare de liniște și favorizează calmul.

În cadrul stilului modern, pentru a obține un aspect interesant, poți experimenta și cu tipurile de suprafețe, alternând placajele de lemn mate în nuanțe neutre, cu cele din MDF lucioase uni, în variante de culoare precum roșu, bordo, verde natural, portocaliu sau fuchsia.

2.1. modele mobila dormitor 9

2.1. modele mobila dormitor 10

2.1. modele mobila dormitor 11

2.1. modele mobila dormitor 12

2.1. modele mobila dormitor 13

2.1. modele mobila dormitor 14

2.1. modele mobila dormitor 15

2.1. modele mobila dormitor 16

2.2. Idei de mobilă pentru un dormitor minimalist

O altă opțiune este și stilul minimalist. În cadrul acestuia, culorile deschise și pastelate, mai ales albul, sunt o alegere predilectă, pentru că favorizează impresia că încăperea este mai largă și mai aerisită. 

Mobilierul ales trebuie să fie cât mai simplu, nu doar fără ornamente, ci și fără multe părți din lemn. Patul, de exemplu, poate fi unul fără tăblie. De asemenea, în loc de comodă și noptiere, poți să amplasezi, în spatele patului, un dulap jos de-a lungul peretelui, în interiorul căruia îți poți depozita lucrurile, iar deasupra sa, poți pune lucrurile care ar sta, în general, pe noptieră. Astfel, economisești spațiu și obții un design interesant. 

În acest scop, poți alege să realizezi tu însuți sau la comandă mobilă din MDF mat uni în nuanțe simple: alb, gri sau albastru, pentru a-ți crea un dormitor perfect pentru momentele de relaxare.

2.2. modele mobila dormitor 17

2.2. modele mobila dormitor 18

2.2. modele mobila dormitor 19

2.2. modele mobila dormitor 20

2.2. modele mobila dormitor 21

2.2. modele mobila dormitor 22

2.2. modele mobila dormitor 23

2.2. modele mobila dormitor 24

2.3. Cum să alegi mobila pentru un dormitor în stil scandinav

Pentru că pune accent tot pe folosirea doar a câtorva piese de mobilier și pe simplitatea aspectului, poți amenaja dormitorul în stilul scandinav. Aici, elementul principal este mobila în nuanțe cât mai apropiate de cea naturală a lemnului.

Pentru a crea un ansamblu armonios de mobilier în stil scandinav, poți alege ca acesta să fie realizat din PAL melaminat cu aspect de lemn. Aceste tipuri de placaje pot fi combinate cu cele de culoare albă, care se folosesc adesea în interioarele scandinave. 

Când alegi acest stil, suprafețele mate sunt cea mai bună opțiune, pentru că asigură discreția ansamblului, în timp ce suprafețele lucioase pot să strice impresia creată într-un dormitor cu multă lumină naturală.

2.3. modele mobila dormitor 25

2.3. modele mobila dormitor 26

2.3. modele mobila dormitor 27

2.3. modele mobila dormitor 28

2.3. modele mobila dormitor 29

2.3. modele mobila dormitor 30

2.3. modele mobila dormitor 31

2.3. modele mobila dormitor 32

2.3. modele mobila dormitor 33

 

3. Idei de dormitoare în funcție de mărime

Indiferent de stilul ales, acesta trebuie adaptat la spațiul încăperii unde urmează să-l pui în aplicare. Dacă ai la dispoziție un spațiu mai restrâns, va trebui să găsești metode creative de a obține aspectul dorit fără a utiliza atât de multe piese de mobilier. De asemenea, trebuie să știi cum să le alegi pentru a nu crea impresia că încăperea este și mai mică.
Și în cazul dormitoarelor cu un spațiu mai generos pot apărea probleme, pentru că trebuie să amplasezi mobila și să o alegi astfel încât să nu existe zone prea aglomerate și altele prea goale. 

 

3.1. Idei de mobilat camere mici

Când ai un dormitor mic, trebuie să alegi mobila cu mai multă strictețe, pentru că nu poți include orice tip de dulap ți-ai dori. Pentru a nu aglomera pereții care au dimensiuni reduse deja, poți opta pentru un pat fără tăblie, sau cu una mică, de culoarea peretelui. În ceea ce privește comoda, alege una mai mică, cu multe compartimente, pentru a-ți putea organiza mai ușor lucrurile într-un spațiu restrâns.

Pentru a nu aglomera laturile încăperii, poți să amplasezi lângă pat noptiere scunde, într-o nuanță apropiată de cea a peretelui. O altă opțiune sunt și măsuțele cu aspect natural de lemn, care adaugă un element minimalist. Dacă nu ai suficient loc pentru noptiere, poți să pui pe pereți, pe marginile patului, polițe pe care să așezi lucrurile care-ți trebuie.

3.1. modele mobila dormitor 34

3.1. modele mobila dormitor 35

3.1. modele mobila dormitor 37

3.1. modele mobila dormitor 38

3.1. modele mobila dormitor 39

3.1. modele mobila dormitor 40

 

3.2. Cum să alegi mobila pentru un dormitor spațios

În ceea ce privește dormitoarele mari, mai ales dacă este parte a unui spațiu dreptunghiular, open space, trebuie să îmbini piesele pentru ca acestea să creeze un întreg armonios, fără impresia că sunt prea depărtate și lasă prea mult loc liber. Acest lucru nu înseamnă că nu poți apela, de exemplu, la stilul minimalist sau scandinav, alegând comode și noptiere formate din doar câteva elemente, dar cu aspect interesant.

Pentru dormitoarele de dimensiuni mari, sunt potrivite paturile cu tăblii mari, din lemn sau tapițate, pentru că oferă un aer de distincție întregului design. Dacă dorești să păstrezi la minimum numărul de piese de mobilier sau să le alegi pe cele mai simple cu putință, pentru a obține un aspect minimalist sau scandinav inedit, poți să alegi să decorezi peretele pe latura căruia se află patul cu elemente într-o nuanță contrastantă. 

Poți alege diverse materiale pentru a face acest lucru în funcție de specificul încăperii. Placajele PFL cu aspect de lemn sunt o opțiune bună pentru un interior scandinav, pentru că este esențială apropierea de natură a designului. Pentru stilul modern, poți apela la alte materiale precum piatra, dar și la PFL-ul uni, care oferă un efect discret de decorare.

O altă soluție pentru a folosi cât mai puțină mobilă, fără a te confrunta cu impresia de spațiu gol, este și să amplasezi pe peretele de deasupra patului un tablou mare sau mai multe mici. În restul încăperii, un covor de dimensiuni mari poate să dea impresia că umple întregul spațiu, indiferent de stilul ales.

În acest tip de dormitor, este mai ușor să experimentezi cu tipurile de suprafețe ale mobilierului. Alege o combinație de placaje din PAL sau MDF mate și lucioase, dacă realizezi mobila la comandă. Poți să optezi chiar și pentru culori închise, care, într-o cameră mai mică, nu sunt recomandate pentru că pot să micșoreze vizual și mai mult spațiul.

3.2. modele mobila dormitor 41

3.2. modele mobila dormitor 42

3.2. modele mobila dormitor 43

3.2. modele mobila dormitor 44

 

 

 

3.2. modele mobila dormitor 45

3.2. modele mobila dormitor 46

3.2. modele mobila dormitor 47

 

4. Modele de mobilă pentru dormitor - ce material să alegi?

Există două tipuri principale de materiale pe care le poți alege pentru amenajarea dormitorului - PAL și MDF. Acestea au un aspect asemănător, diferențele apărând la nivel de construcție. Ambele sunt create din resturi rămase în urma prelucrării lemnului, care sunt presate. MDF-ul are un preț mai ridicat și o rezistență mai mare, pentru că așchiile sunt mult mai fine și sunt presate la o temperatură înaltă, folosind adezivi și rășină.

Ambele tipuri de materiale sunt melaminate, adică învelite într-un strat de material laminat, care reproduce aspectul lemnului sau al altor materiale precum betonul sau pânza (în cazul placajelor MDF sau PAL melaminat fantezie).

Pentru a lua cea mai bună decizie, ia în considerare nivelul de umiditate din încăperea unde urmează să așezi mobila. MDF-ul rezistă mai bine la acest factor, fiind folosit adesea pentru producția de mobilier pentru bucătărie și baie, dar este o opțiune de luat în considerare și pentru dormitor.

MDF-ul brut îți oferă un avantaj față de PAL, mai ales dacă dorești să vopsești mobila în nuanța dorită, dacă nu găsești varianta potrivită pentru tine pe piață.

Cât privește canturile pentru mobilă, acestea pot fi realizate din PVC, melamină sau ABS și au grosimi de la 0.4 până la 2 mm. Cele mai rezistente sunt cele din ABS; pentru că sunt aplicate folosind un adeziv special, care împiedică pătrunderea umezelii în spațiul dintre PAL și cant. Nu doar că oferă protecție împotriva umidității, dar are și o rezistență mai mare la zgârieturi și lovituri. 

Un alt factor important de luat în considerare este că poți folosi canturile din PVC doar pentru mobilierul fără colțuri.

În ceea ce privește mânerele dulapurilor, ai mai multe variante de materiale la dispoziție: aluminiu, inox, oțel, plastic, zamac și zamac cu ceramică. Alegerea depinde de aspect, pentru că fiecare tip de material este folosit pentru confecționarea unor produse diferite, care pot schimba complet aspectul mobilei tale.

4. modele mobila dormitor 48

4. modele mobila dormitor 49

4. modele mobila dormitor 50

Acestea sunt câteva dintre aspectele de care să ții cont când alegi modelele de mobilă pentru dormitor. Stilul, culoarea, tipul pieselor de mobilier, precum și materialul din care sunt realizate acestea trebuie alese cu grijă, pentru a avea o încăpere cu un aspect plăcut, unde să te relaxezi mereu.

 

Sursa foto: Pixabay.com, Unsplash.com

 

...

Articole care te-ar mai putea interesa

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit consectetur adipiscing elit